ANNEM

Annem altı yıldır yatalak diğer kardeşlerimden sonra ben yanıma aldım iki yıl oldu ben bakıyorum. Zavallı annem bütün şansızlıklar hep onu takip ediyor. Felçli beş yıl öncede düşüp kalçasını kırdı ameliyatla platin takıldı. Bir Daha yürüyemedi. Ama oturuyor yemeğini kendi yiyebiliyor Tv izliyor, dilini zor anlasam da sohbet ediyorduk. Ta ki o ameliyat gününe kadar. Mayıs ayının dördü günlerden cumartesi annem sabah iyi idi öğlende karnım ağrıyor dedi. Anneciğim geçer dedim.

Yine başladı inlemeye bir ağrı kesici verdim. Ağrısı dinmedi devam etti. Beni doktora götür dedi. Annem doktoru sever doktora gitmeyi çok severdi, onlardan medet umardı. Anne geçer sabret hap içtin tesir etmesini bekle dedim. Ama kadıncağız kıvranıyor. 112 çağır diyor hastaneye defalarca gittiğimiz için hastanelerde ki rezilliği çok iyi biliyorum annem yürüyemiyor birde kilolu dönüşte 112 nakil arabası olmadığı için eve dönmemiz zor oluyor taksilerde almıyor. Benimde özel vasıtam yok. Olacak gibi değil kıvranıyor .112 çağırdım geldiler nesi var durumu anlattım tansiyonunu şekerini ölçtüler annem diyabet hastası ne yapmamızı istiyorsunuz dediler gereken neyse yapın dedim. Annem felçli olduğu için konuşması anlaşılmıyor. Annemin dilinden anlamadıkları için hasta kendinde değil dediler ben anlatmaya çalışıyorum neden bizi çağırdınız diyorlar. Kadıncağız diyor karnım ağrıyor saatlerdir kıvranıyor. O zaman sizi hastaneye götürelim dediler. Devlet hastanesine götürdüler. Tabi acildede pratisyen hekimler tekrar şekeri tansiyonunu ölçtüler serum taktılar. Annem kusmaya başladı kusması hiç durmuyor. Serum bitti taburcusunuz gidebilirsiniz dediler. Annemin kusması durmamıştı. Saat 21-00 geliyordu hastahaneden o saatte nakil arabası yoktu ve annemin tedavisi tam yapılmamıştı şaşırdım kaldım doktora dedim hastamda kusma yoktu ve burada başladı hala kusuyor. ağrısı devam ediyor hastamla tam ilgilenilmediğini söyledim. O anda nöbetçi doktor geldi sorun ne dedi. Bizi taburcu ediyorlar annemi nasıl götüreceğim bu saate dedim gitmeyeceğim yarın doktor gelsin midesinin tomografisini istiyorum annemin karnında ve midesi de ne var neden kusması durdurulmadı dedim tabi doktor annemin tomografisini ciğerlerinin filmini istedi yeniden serum takıldı. Annemin kusması durmadı sabaha kadar devam etti . Sabah dahiliye doktoru gördü. Göbeğine baktı fıtık sıkıştırmış dedi genel cerahın bakması lazım dediler. Genel cerah geldi hemen tomografi istedi ve yoğun bakımda yer olmadığını hastanın acil ya Adana ya da Kayseri’ye naklini istedi. Eve gelip anneme birkaç parça giysi ihtiyaç almak için gelecektim düşündüm geri döndüm. Hayır nakil gitmeyecektik bunlar annemi başından savuyor koca Mersin hastanelerinde yer yok muydu? Genel cerrahla görüştüm annemi hiçbir yere götürmeyeceğimi nasıl Mersin’de yer olmaz? Annemi verin eve götürecem ölürse evinde yatağında ölsün dedim.

Ortalarda sürünmesin doktorda razı oldu evrakları imzaladım Annemin hala kusmaları devam ediyor. Nakil arabası bekliyoruz eve gideceğiz. Baş hekim olayı öğrenmiş ki çıkıp geldi. Bu hastayı hiçbir yere gönderemem dedi yeniden ilaçlı tomografisini istedi ve yoğun bakıma hemen alınmasını söyledi annem bitmişti ölü gibiydi kusa kusa barsakları birbirine yapışmıştı ne demek 2 gece 2 gündüz sürekli kusuyor kusmayı durduramadılar Tekrar karından tomografisi çekildi
Yoğun bakımın önüne geldik. Annemi içeri alıp, kapıyı kapattılar. Bana hiçbir bilgi verilmedi bekledim annem içerde ben dışarıdayım annemin durumu hiç iyi değildi ölü gibiydi bekledim haber yok eve geldim. Beklemekten dua etmekten başka yapacağım bir şey yoktu. Hastahaneyi sık sık arayıp duruyorum. Durumunun aynı olduğunu söylüyorlar. Hastaneye gelmemi benden imza istiyorlar. Gelmeyeceğimi söyledim annemi gösterirseniz gelirim dedim. Sabah hastaneye gittim neredesiniz? Doktor sizi arıyor gece gelseydiniz gece ameliyata alınacaktı dediler.

Doktor geldi. Annen ameliyat olsa da ölecek olmasa da ölecek dedi. Barsaklarının yarısı çürümüş. Belki apandist de olabilir. Yüzde yüz ölecek ameliyat olursa yüzde doksan şans dedi beni ameliyat olması için ikna etmeye çalıştı bende eziyet çekmesin ölürse evinde ölsün dedim ben ikna olmadım yeğenim Ankara’da doktor onunla görüşeceğim dedim ve aradım yeğenime doktor olarak değil sade bir vatandaş olarak senden cevap bekliyorum dedim benim yerimde olsaydın ne yapardın anneni ameliyat yaptırır mıydın dedim. Evet teyzem annem için ne gerekiyorsa onu yapardım dedi

Bu şiiri hastahanede yazdım.

TÜLAY  ASLAN
www.kaf,ye.net