Gönüllere Ulaşmak



Rabbimin lütfu ve verdiği güçle; okuma hakkımın elinden alınması ve küçük yaşta evlendirilmeye karşı ölümüne mücadele verdiğim; emeklilik sonrası sılayı rahîm yaptığım doğduğum topraklarda; başarmış olmanın huzuruyla emeklilik yıllarında, üstelik gönüllere ulaşma sevincimdeyim şükürler olsun.

Geçtiğimiz hafta babacığımın hayrı ve mevlidi için gittiğim kasabamda, kırk yedi yıl önceki ilk öğrencilerinden olduğum ve iki yıl okuduğum ortaokulumun, özverili öğretmenleri tarafından kömürlükten dönüştürülmüş kütüphanesine, özel sipariş ettiğim ve kütüphanemden seçtiğim kitapları götürdüm.

Kısa bir ayaküstü sohbet imkanı olan idareci ve öğretmenlerden öğrencilerle bir söyleşi için teklif de aldım. Bayram sonrası ilk fırsatta gerçekleştirme arzusundayım kısmetse. (Kitap göndermek isteyenler için adresi de vereyim hemen. Kavaklıdere ortaokulu Alaşehir /Manisa)

Yine kasabamın ve çevre köylerin gurup sayfaları sayesinde hatırı sayılır sayıda okuyucum oldu. Kendi topraklarından bir yazarın çok aşina oldukları hikayesi üzerinden gönüllerine dokunmak, inşallah bir çıkış kapısı, ışığı olabilmek çok değerli.

Asıl ulaşmak istediğim hedef kitlem olan, okuma hakkı elinden alınmış kızlar, çıkış yolu bulamayan kendini gerçekleştirme imkanı, fırsatı bulamamış kadınlar olduğundan, internet sitelerinden gönüllere ulaşmayı önemsiyorum.

Bu yüzden yazmaya devam ediyor ve ellerim yoruluncaya kadar imkân bulduğum guruplarda, sitelerde paylaşıyorum. Kimlerin okumadığı, hakkımda ne düşündüğü, yorumlarda ne kadar haksız ithamlarda bulunduğu hiç önemli değil. Bir tek ihtiyaç sahibi bunalmış gönüle ulaşmak çok değerli. Onların kitap alıp okuma şansları yok zira.

Hatta çoğunun kendi telefonu, sosyal medya hesabı da yok. Eşlerinin, çocuklarının telefonundan, hesaplarından girip yazılarımı okuduklarına dair mesajlar alıyor ve çok duygulanıyorum.

Hatta bir güzel evhanımı okuyucum, her sabah balkonundan kilimlerini silkelerken karşı apartmandaki, internete girme imkanı olmayan, yazdıklarımı anlattığı arkadaşının, heyecanla bugün Adevviye Şeyda hanım ne yazmış diye sorduğunu ve kendisinin de balkondan balkona ilettiğini yazmış.

Bir şekilde kitabımı, yazılarımı okuyan ülkemizin dört köşesindeki mağdur kadınlarımızdan, ezilen, hakkı yenilen kız çocuklarının sesi oldunuz geri dönüşlerinin verdiği onur, mutluluk hiç birşeyle ölçülemez değerde.

Hele hastane odalarında okunan, birbirlerine hediye edilen kitabımın başucu kitapları olduğu, bazı bölümleri tekrar tekrar okudukları, satırların arasında kendilerini buldukları bildirimi gelen hasta okuyucularım ayrı değerli.

Yıllardır evden çıkamamış yatağa mahkum olanların ne olur sayfanızı kapatmayın, iki satır da olsa hergün yazın, ben sizin sayfanızla hayata tutunuyorum mesajları. Herkes umreye, seyahate gidiyor fotoğraf paylaşıyor ancak siz adeta bize de sizinle beraber yaşatıyorsunuz diyenler için paylaşıyorum fotoğrafları da.

Ve vatanına, kültürüne, dinine, ezan sesine hasret gurbetçi kardeşlerim de çok önemli elbette. Amerika’dan, Fas’a, Tataristan’a kadar. Evlenip oralara gelin gitmiş, üstelik yaban ellerde bekleyen tuzaklarla yuvası dağılmış, garsonluk, aşcılık yaparak hayatını kazanmak, çocuklarına hem annelik hem babalık yapmak zorunda olan kadınlar…

Hergün yorgun argın geç vakitte işten döndüğümde hemen sayfanıza bakıyorum. Yazılarınızla güç buluyorum, hayata tutunuyorum. Bir gün ben de emekli olup vatanıma döneceğim ve Adevviye Şeyda hanımın gibi bir emekli hayatım olacak hayalleri kuruyorum bildirimleriyle hem ağladığım, hem yazma gücü bulduğum kadınlarımız…

Adını hiç duymadığım, nerede olduğunu bilmediğim ülkelerden başka milletlerden okuyucularım da var şükürler olsun. Sadece fotoğraflara baktıklarını düşünürken Google tercüme sayesinde yazılarımı okudukları mesajlarıyla şaşkına dönüyor, mutluluk gözyaşları döküyorum.

Baltık ülkelerine işçi olarak gitmiş ve oralarda tuzaklara düşmüş, yıllardır dönmeyen eşinin hasreti, acısıyla, kırık gönlüyle Toroslarda keçi çobanlığı yaparak tek başına evlatlarını büyütmeye, özellikle kızını okutmaya çalışan, kızının telefonundan ulaştığı yazılarımla güç bulduğu bildiriminde bulunan manevi kardeşlerim, kızlarım…

Başını alıp dağlara kaçma hissi kadar bunalmışken ziyaretinize gelmek istiyorum çekingen mesajlarıyla huzur yuvamda, sohbetimde aradıkları kendilerini bulma çabasında olanlar…

Hele içimizden bir ses size danışmamızı söyledi cümlesiyle başlayan danışma mesajları. Hatta rüyalarında evlerine gittiğim, sarıldığımız, ağlaştığımız, tasavvuf konusunda tüm sorularımı cevapladınız bildirimleri dünyalık hangi kazançla, sevdirenin, buluşturanın lütfu mutluluğundan başka neyle ölçülebilir ki…

Birbirimiz üzerinden hepimize yetişene, lutfedene sonsuz şükürler olsun. Daim muhabbetle ve hayırlar, güzelliklerle inşaAllah.

Amin ya Rab’bi!..



Adevviye Şeyda Karaslan

03 Nisan 2022



Manisa haber ajansı, Gapolay gazetesi ve Kafiye dergisinden sonra Alaşehir haber sitesinde de bir köşemiz oldu bugün. İlk yazımız Aşk yolculuğunun nice aşk yolculuklarına vesile olması dileğimle…


www.kafiye.net