Gülzirə Haşımcan qızı Şaripova

1957-ci ildə Özbəkistan Respublikasının Oş vilayətində anadan olub. Ali təhsillidir. Daşkənd Dövlət Universitetinin hüquqşünaslıq fakültəsini bitirib. Məhkəmə, prokurorluq, icra və ədliyyə orqanlarında çalışıb. Hazırda “Demokratiya və insan hüquqları” institutunun Daşkənd vilayət ərazi bölməsinin direktorudur. Həm də yaradıcılıqla məşğuldur. Şeirləri Özbəkistanda olduğu kimi Azərbaycanda da sevilə-sevilə oxunur.


XXX

Gülzira Haşimcan kızı Şaripova 1957. yılında Özbekistan Cumhuriyeti Os Vilayetinde dünyaya gelmiştir. Yüksek tahsillidir. Taşkent Devlet Üniversitesinin Hukuk Fakültesini bitirip, Mahkeme, Savcısı, İcra ve Adliye organlarında çalışmıştır. “Demokrasi ve İnsan Hukukları” Enstitünün Taşkent bölge şubesinin müdürüdür. O da yaratıcı. Şiirleri Özbekistan’da olduğu gibi Azerbaycan’da da seviliyor.

Çeviri/Hazırlayan
Yusuf Aslan



SAHİBİNE BIRAKILSIN KARABAĞ


Nice yıldır yüreğinde der elem Tatsız gördüğünüz gün ile ay hem Ah şu yarasına sürülse merhem Sahibine bırakılsın Karabağ!

Yurdu tuttu yağlı kara fitnesi Dermanı yok, yaralıdır sinesi Dost elinden gelmelidir hoş sesi Sahibine bırakılsın Karabağ!

Karabağsız kalpler olmazmı zulmet Zalim oğlu zalim eder eziyet Karabağ kurtulsa sevinir elbet Sahibine verilmeli Karabağ!

Gözlerinde gördüm gam ile hasret Şehitler huzursuz olmaz sükunet Ey ateş ülkesi ol bir metanet Sahibine bırakılsın Karabağ!

Haksız yere kanım boşa çağlama Kötü niyetlerle ülfet saklama Allah, adalete kapı kapatma Sahibine bırakılsın Karabağ!

Vatanperver evlatları mert helal Düşman toplarından oldular zeval Bunca insan ömrü oldu bir hayal Sahibine bırakılsın Karabağ!

Yeter gelsin gayri asil saadet Alsın öz yurdunu olsun hakikat Sulh yolunda yürür bütün her devlet Sahibine bırakılsın Karabağ!

Türk dili konuşan bir bütün devlet El ele tutuşup gösterin kuvvet Hep birlikten doğar güç ile kuvvet Sahibine bırakılsın Karabağ!


Gülzira Şaripova
www.kafye.net