ORUÇ TUTULMASI İÇİN FETVA GEREKLİ Mİ?

Oruç tutmak farzdır. Sağlıklı olan her inanan ferdin yerine getirmesi gereken farz ibadettir. Hangi hallerde orucun tutulamayacağı haller açık ve nettir. Coranavirüs uluslar arası bir hastalık gibi olsa da, önemli olan ülke içerisindeki durum da göz önünde tutulmalıdır.

Ayrıca oruç ulusal bir ibadet de değildir. Oruç tutmak kişisel bir ibadettir. Tuttuğun zaman faydası ve yararı şahsın kendisinedir. Sevabı da, günahı da şahsı ilgilendirir. Bu nedenle Diyanet işleri başkanlığında ulusal olarak oruç tutalım mı, tutmayalım mı gibi bir tartışmak olmaz, olmamalıdır. İnanan kişiler ibadetini bireysel olarak yerine getirmelidir. Toplu olarak sağlık açısında camilere gitmek sakıncalıdır ve bu nedenle camiye gidelim baskısı olamaz. Orucunu tutup, namazını, kuran okumasını evinizde de yapabilirsiniz.

Münafıklar için önemli bir fırsat olan coranvirüsü bahanesi onların açısından haklı. Orucun hangi hallerde tutulacağı veya kazaya bırakılacağı durum ise şartlarında belli.

Önemli olan bir nokta var; oruç toplu yapılan bir ibadet değildir. Bireysel olarak ve şahısların kendilerini bağlayan bir ibadet biçimidir. Bu nedenle bireysel ibadetlerin yerine getirilmesinde fetvaya gerek yok. Tutan mükafatını, tutmayan da cezasını görecektir. Allah kabul eylesin yapılan ibadetler için.

Saygılarımla.

15.04.2020 / Karabağlar

Hüseyin Durmuş
Emekli Edebiyat Öğretmeni
Şair yazar
www.kafiye.net