LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUN

Günlerdir dünyayı etkisi altına alan ve sonunda ülkemize de yayılan corona virüse karşı tedbir almaya ve mümkün mertebe ihtiyaç olmadan dışarıya çıkmamaya çalışıyoruz.

Bununla ilgili bir çok tedbir aldık ve almaya da devam ediyoruz.Okullar sokaklar hastaneler camiler parklar binalar ilaçlandı ve halkın temas ettiği en ince ayrıntıya kadar her yer ilaçlı sularla yıkandı.

Bizler evlerimiz de oturken bir yandan kendimizi koruyor bir yandan da
uzmanların sözlerine dikkat ederek çocuklarımıza bu durumu naif bir ses tonuyla birlikte anlatıyor durumun hassasiyetinden bahsederek onları bilinçlendiriyoruz.


Kendi hayat şartlarımızı düzenliyor sağlık açısından tedbirler alıyor ve beslenmemize özen gösteriyoruz.

Önlem aldığımız halde engel olamadığımız bir kitle var.Onlar da yaşlılarımız.

Günlerdir sosyal medya üzerinden #evdekal sloganı ile ilgili mesajlar veriyor ve biz yazıp biz okuyoruz.

Peki bu yaşlılar neden halâ dışarıya çıkıyor diye düşündüğümüzde soruya cevap bulmak zorlaşıyor ve bu seferde onlarla ilgili içinde argo kelimeler olan sözler yazıyor ve onların sokaktaki halleri ile ilgili alaycı videolar paylaşıyoruz.

Sebeplerini düşündüğüm şu saatler itibari ile aklıma gelenleri sizlerle paylaşmak istedim:

*Bizler evlerimiz de eşlerimiz ve çocuklarımız ile otururken onlar evlerinde yanlız yada kendileri gibi yaşlı eşleri ile oturmak zorunda kalıyor

*Bizlerin ihtiyaçlarımızı eşlerimiz yada kendilerimiz karşılarken onlar kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda kalıyor

*Bizler okuyup öğrenebilirken onların içinde okuma yazma bilmeyenler olduğu için durumun ciddiyetini farkedemiyorlar.

*Bizler evlerimizde vakit geçirecek eğlenecek işlerle meşgul olurken onlar evlerinde tek başına duvarlarla sohbet ediyor.

*Bizler internet üzerinden dahi olsa birbirimizi görüp sohbet edip zaman geçirebilirken onların bir çoğunun elinde konuşmak için dahi telefonu yok.

*Bizler yiyip içip beslenmemize düzen verebilirken onların bir çoğunun maaşları hafta da bir belkide ayda bir büyüklerinin kapısını çalan o vefasız evlatlarının kredi borçlarına gittiğinden ceplerinde çay içecek paraları dahi olmuyor.

*Bizler yaşlarımız itibari ile hiç ölmeyecek gibi yaşarken onlar belkide evde tek başına ölmekten korkuyor olabilir.

Bizler neyi unutuyoruz biliyor musunuz?
Onlarında yaşlandıkça çocuklaştığını ve onlarında ilgiye ihtiyacı olduğunu,
bunun için onlarlada çocuklarımızla ilgilendiğimiz gibi ilgilenmemiz gerektiğini unutuyoruz.

Yarın kendinize ve büyüklerinize bir iyilik yapın.
Onları kendi evinize alarak yada siz evlatlarınız ile birlikte onların evine giderek bu zor zamanları birlikte aynı çatı altında geçirmeye çalışın.

İşten,okuldan fırsat bulupta birlikte geçiremediğiniz zamanların telafisini yapmak adına önümüzdeki  #evdekal sürecini bir evde birlikte geçirin.

Onları evde tutmanın yolu yasak getirmek yada cezalandırmak değil. Onları evde tutmanın tek yolu onlara yanlız olmadıklarını hissettirmek.

İnanın bana hepimizin hayatı hepimizin vicdanına bağlı…


Neslihan Eyüboğlu
www.kafiye.net