NEDEN KENDİ BENCİ DUYGULARIMIZI BAŞKALARININ BENCİ DUYGULARINI TAHRİK ETMEK İÇİN KULLANIRIZ?

Benci duygusu insanların yeryüzünde kendi varlığını sürdürebilmesi için verilmiş bir duygudur. Benci duygusu olmasa yeryüzünde yaşamak isteyen insan olmazdı sanırım. Herkes kendi varlığını çevresindekilere adar kendi yaşamını sonlandırmak isteyebilirdi. Benci duygusu yeryüzündeki hayatın devamı için gerekli elzem duygulardandır. Ama fazla benci davranıldığında yeryüzü yaşanmaz hale gelmektedir. İlaçların dozajında alındığında tedavi ettiğini ama dozajı aşıldığında ölümlere kadar gidebildiğini bilmekteyiz. Benci duygusu da tıpkı ilaç gibidir. Dozajında olmaz ise ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Fakat benim değinmek istediğim mevzuu benci duygusunun hayatın içinde neden bir başkasının benci duygularını tahrik etmek için kullandığımızdır. Sizce neden?
Bence; 
Ben kimliğini tam anlamıyla tamamlayamamış insanlar kendilerinden en az bir adım önde olan ben duygularını tahrik etmek istemektedirler. Çünkü kendilerini onların yanında eksik, küçük ya da her ne adı veriyorlarsa hissetmektedir. Ben duygusu insanın doğasında var olan ama kontrol altına alınması gereken bir duygudur. Ben duygusu ancak hayatı bilinçli yaşamak ile kontrol altına alınabilir. Hayatın anlamını bilip yaşamak insanın ben duygusunu terbiye etmektedir. 
Hayatı boyunca ezilen bir insan hayatının geri kalan diğer kısmında çevresindekileri ezmek ister. Hayatı boyunca derken hayat bilincine varılana kadar geçen bir zamanın adıdır. Çünkü hayatın bilincine vardığımız zaman geriye kalan ömür sadece vadenin biteceği güne doğru gittiğimizi bilmektir.
İnsan hayatının bir başka insanın hayatına müdahale edemeyecek kadar kısa ve değerli olduğunu bilse acaba benci duygularımız hala ayakta olur muydu?

DENEMELER (2016/ŞEHNAZ)
Şehnaz Eryaşa Kayraklı
wwww.kafiye.net