BEYNİNİN HÂKİMİ OL

İnsan beyni üç kısımdan oluşmuştur. Üst beyin, alt beyin ve sinir sistemi. Alt beyin daha çok irademiz dışında istemsiz hareketleri kontrol eder. (kalp atışı, basınç vb). Üst beyin ise bilgilerin depolandığı, istemli davranışları kontrol eden kısmıdır. Araştırmalarda üst beynin alt beyni etkilediği gözlemlenmiştir.

Rahat bir nefes alıp vücudu gevşetmek için, vücudumuzun gevşediğini rahat olduğunu beynimize şartlamamız yeterli. İstemli bir davranışı kontrol altına almak için üst beyin olumlu bir düşünce ile şartlandırılır. Halk arasında: “Nasılsın, sorusuna cevaben, iyi diyelim, iyi olalım” denilmektedir. İnsan nasıl bir halet i ruhiye içinde olmak istiyorsa beynini şartlayarak bunu başarabilir. Olaylar karşısında da olumlu düşünerek olumlu neticeler elde edebilir.

Öğrendiklerini çok çabuk unutanlar, şunu unutmayacağım, bunu unutmayacağım diye beynini şartlarsa yine unutur. Çünkü beynini olumsuzluğa, unutmamaya şartlamış. Hâlbuki şunu hatırlayacağım, bunu hatırlayacağım diye olumlu bir davranışa şartlasa hatırlar ve unutmaz.
Başarının sırlarından biri, “başaracağım, başarılı olacağım, her şey yolunda gidiyor, başarı için zemin sağlam ve olumlu” diye beyni olumlu şartlamaktır.

Amerika’da bir okulda ilginç bir deney yapılır. Özel bir sınıf oluşturulur ve bir grup öğretmen bu sınıfa verilir.

Öğretmenlere, bu sınıftaki öğrencilerin çok seçme öğrenciler olduğu söylenir. Öğrencilere de aynı şekilde, öğretmenlerinin çok seçme öğretmenler oldukları belirtilir.

Yılsonunda, sınıfın başarısı harikadır. Okul müdürü, o öğretmenlerle bir toplantı yapar ve sınıfın gerçekte kura ile gelişigüzel bir şekilde oluşturulduğunu açıklar. Bunun üzerine öğretmenler, “Bu durumda, demek ki biz süper öğretmenleriz.” derler. Müdür cevap verir: – Hayır, sizler de kura ile seçildiniz.

Deneyden de anlaşıldığı gibi, olumlu düşünmeyi şartlandığımızda sonuç da olumlu olur. Konu, iş, işlem, maddi, manevi, hal, tavır her ne olursa olsun önümüzdeki engel, hepsini aşıp başarıyı elde etmek olumlu düşünce sistemini geliştirmekle mümkün olur. Beynimizin kontrolünü elimize aldığımız vakit, başarı kaçınılmazdır. Mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir hayat için olumlu düşünüp olumlu yaşayalım.

Elvan USUL
Aralık 2008
www.kafiye.net