Ömür Dediğimiz…

26 Mart 2014, 17:33
Ömür Dediğimiz…

Bir şehri farklı yapan o şehrin geçmişi, tarihi dokusu, doğal güzellikleri olsa gerek…

Şunu öğrendim ki, fotoğraflarla bir şehri tanımanız mümkün değil, o şehrin havasını, atmosferini teneffüs etmedikten sonra oradaki güzellikleri, yaşanmışlıkları fark edemezsiniz.
İşte Amasya’da böyle görülmeye değer şehirlerden…
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun davetlisi olarak Amasya’ya gidiyoruz. Yaşlılar haftasına özel hazırlanan konferansa Dünya Yaşlılık Derneği olarak ve Ömür Dediğin programın yapımcı ve yönetmeni Zeliha İlhan Doymuş ile birlikte katılıyoruz.
İsmini aldığı Sabuncuoğlu Şerefeddin hepimizi çok etkiliyor. 17 yaşında Amasya Darüş şifasında çalışmaya başlayan, usta çırak usulü ile ve okuduğu kitaplarla kendini yetiştiren bu Darüş şifada 14 yıl hekimlik yapan bir zat ve bu öyle bir hekim ki, değişik deneyleri hayvanlar üzerinde yaparak bilimsel sonuçlar elde etmesinin yanı sıra kendi üzerinde denemeyi rahatlıkla yapabilen bir efsane… Bir panzehirin etkisini denemek için önce o panzehiri içmiş, ardından kendini yılana ısırtmıştır. Kendi deyimiyle “ne parmağı şişmiş ne de vücudunda bir belirti gözlenmiştir.”
Bu şehir dağların içine oyulmuş kral mezarlarının, pirler parkının, elmanın, kirazın, ırmak boyu dizilmiş konakların şehri… Yeşil ırmağın gündüz başka gece başka görüldüğü en güzel yer… Ferhat ile Şirin’in dillere destan hikâyesinin geçtiği bir şehir…
Bu şehrin güzelliğine güzellik katan bir de insanlarıdır kuşkusuz. Amasya Üniversitesi’nin genç Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ve genç yönetim- öğretmen kadrosuyla bizlere rüya gibi bir gün yaşattılar.
DÜYADER Başkanı Umut Çınar; derneği tanıtarak, deneyimlerini ve genç büyüklere karşı öncelikle sevgi ve saygı duymamızı belirterek, derneğin projeleri hakkında bilgi verdi.
Bizde dilimiz döndüğünce, yaşlılığa bakış açımızı, duygu penceresinden anlatarak “her şeyin başı sevgi” dedik.
Programlarıyla herkesin yüreğinde taht kuran, işine sevgisini, duyarlılığını ekleyen bir kişi olarak Zeliha ilhan Doymuş ise; programından derlediği kareler ve deneyimleri ile dinleyenleri  düşündürerek duygu dolu anlar yaşamalarına vesile oldu. İzlediğimiz çekimlerde özellikle “bir kızı olmalı insanın” diyen genç büyüklerimiz kah güldürdü kah ağlattılar hınca hınç dolu dinleyicileri…
Zeliha İlhan Doymuş ve DÜYADER yaptıkları açıklamada; ülkemizin çeşitli yerlerinde konferans planlayabileceklerini belirtiler.
Ömür dediğimiz şey; yaşadığın anların toplamıysa şu anı, nasıl geçirdiğimiz önemli ve genç büyüklerimize olan vefa borcumuzu unutmamamız da bir o kadar önemli diyoruz.

Belgin Turan Satıcı
www.kafiye.net