DAVUTLARDA ARMONİYıllardır dikkat etmediğim, beklide hiç dikkatimi çekmeyen bir müzik armonisi şimdi kulaklarımda çınlıyor Davutlar’da. Evet sevgili dostlarım, yanlış duymadınız. Birkaç gecedir bir müzik armonisi dinliyorum Davutlar’da. Hem de yattığım yerden, sabaha kadar uyumasam, sanırım dinlemeye devam edeceğim. Şimdi bu müzik armonisinin nasıl olduğunu merak edebilirsiniz. Bazılarınız da ağız mızıkasıyla yapılan bir müzik çeşidi diyerek geçiştirmeye çalışacaksınız. İnanın sizin bildiğiniz gibi değil bu armoni mızıkası.
                Üç gün önce eve geç saatlerde gitmiştim. Yorgun olduğum için hemen yattım. Dışarıda ise müthiş bir fırtına vardı. Sanki yağmur yağdı yağacak. Bir ara kulağıma müzik sesleri gelmeye başladı. Sanki biri müzik aleti çalıyordu. Sese kulak verdim. Sanki üst kattan geliyor gibiydi. Ama oradan gelmiyordu. Çünkü camı açtım ve dinledim. Kalktım acaba evin salonunda tv açık kaldı ve müzik oradan geliyor sandım, ama tv de kapalıydı. Tekrar yatağa uzandım. Yine müzik sesleri ara sıra gelmeye devam ediyordu. Bir taraftan mızıkanın çıkarttığı bir müzik sesini, bazen ise zil sesini andıran, bazen de sanki metal sürtmesini andıran sesler dinliyordum. Derken uykuya dalmışım. Sabah ezan sesiyle uyandım.
                Gündüz işyerinde çalışırken akşam ki müzik armonisini düşünmeye devam ettim. Bir türlü akşamki o sesleri ayırt edemiyor ve merakım giderek artıyordu. Dışarıda ise fırtına her tarafı altüst ediyordu. Davutlar halkının söylediğine göre burada kış aylarında bu fırtınanın özelliği buymuş. Bu fırtına bu yöreye sanki özel oluyormuş gibi esmeye devam ediyormuş. İnanın ben nu işe bir türlü akıl sır erdiremedim. Günün yorgunluğu ile eve gittim. Eve biraz geç gitmiştim. Akşam yemeğini dışarıda yemiş, eve ise saat 23.00 gibi gitmiştim. Yorgun olduğum için hemen yatağa girdim.
                Yine müzik sesleri ve zil seslerini andıran metal sürtmeleri içerisinde uyandım. Bir gece önce armoniyi andıran o sesler ile metal sürtmelerini andıran metalik sesler yine beni meraklandırmıştı. Ayağa kalktım. Sesleri dinlemeye başladım. İlk iş olarak camı açtım. Dışarıda fırtına sanki ağaçların dallarını kıracak gibi olmasını bırakın; komple kökünden çıkarıp atmak için sanki antrenman yapıyor gibiydi. Rüzgâr yavaşlayınca bir sakinlik başlıyor. Ama rüzgâr fırtınaya dönüşünce ortalıkta sanki kızılca kıyamet kopuyordu. Derken kulağıma o merak ettiğim armoniyi andıran müzik kulağıma ulaştı. Pür dikkat kesildim. Derken sesin kaynağını buldum. Metal sürtmesini andıran sesler, cama çok yakında bulunan, parka bakan çam ağacından geliyormuş. İğne yapraklı olmasının yanı sıra rüzgârın şiddetini artırması ve ya azaltmasına göre sürtünmenin hızına ve yavaşlığına göre bazen metal sesinin, bazen de ıslık sesini andıran bir durumun ortaya çıktığını gördüm. Ayrıca bulunduğum odanın camını açıp kapamam sırasında da armoniyi öğrendim. Cam kapalı iken rüzgârın hızı ve şiddetinin binanın duvarlarını yalamasının yanı sıra camın pervazından odanın içerisine girmek için çalışırken çıkardığı sesin bir armoni mızıkasının çıkardığı sesi andırdığını anladım. İnanın o rüzgârın şiddeti ile yaptığı müzik şölenini hayatımda ilk defa yaşamıştım. Bu müzik armonisini her tarafta da yaşayamazsınız. Ben Türkiye’nin bir çok yerini gezdim. Ama asla böyle bir müzik ziyafetini görmedim. Doğanın o iki akşam boyunca bana çekmiş olduğu meraklı izlenimlerimle böylece yeni bir gün için uykuya dalmışım.
                Evet sevgili dostlarım. İki gün boyunca meraktan uykumun bölündüğü o müzik ziyafetinin sırrını öğrendim. Ama öğrendiğime inanın pişman oldum. Keşke o müzik armonisini öğrenmeseydim! Keşke o sesleri öğrenmek için uğraşma saydım!  Keşke bu kadar araştırıcı meraklı biri olmasaydım da o iki gecenin sırrını öğrenmeseydim. Başka gecelerde de o müzik ziyafetini dinelmiş olsaydım. Öyle değil mi? Ne dersiniz?
                İçinizde mızıkadan çıkan sesin doğada da oluştuğunu, metalik seslerin doğada çoğu zaman oluşabileceğini, bir de tam bir müzik ziyafetinin doğanın size çekmesini istiyorsanız buyurun Davutlar’a gelin. Ama şunu unutmayın ki, bu müzik ziyafetini Davutların her köşesinde duyamazsınız. Onun da oluştuğu yerler belirli yerler. İşte o yerleri bana sormayın. Sizlerde fırtınalı gecelerde bu müzik ziyafetini biraz dikkatli olursanız dinlersiniz sanırım.
                Nice müzik dolu fırtınalı gecelere ve o gizemli müzikli dakikalara ulaşmanız dileğimle sağlıcakla kalınız.

Hüseyin  DURMUŞ
Davutlar / 6.12.2005
www.kafiye.net