12 Eylül 1980 Demek


1970-1980 tarihleri arasinda; öğrencisi, öğretmeni, işçisi, sendikalisinin siyasi görüş ayrıcalığı nedeniyle akşam eve dönüş garantisi olmadığı gibi tabutunu da yanında taşıyordu insanlar. Yokluklarinda kuyruklara mahkumedilmiş ve kısacası gecimden çok ölmemek için çalışıyordu.

Abd uşakları, çocukları darbe yaptı. Binlerce kişi sokaklardan, gecenin karanlığında evlerinden alındı. Sokaklardaki ölümler; nezaret hanelere, hapishanelerde işkenceler, öldürülmeye devam etti. İşkencelerle ölmeyenler mahkemelerde hakim kararıyla öldürüldü. İdam kararı yaşına gelmemiş gençlerin mahkeme kararıyla yaşları büyütülerek öldürülmüştür.

Bu işkence ve olumsuzluklar azalarak 1988 yılına kadar devam etmiştir. Hoş gerçi bu durumlar 1995 yılına kadar bazı haksızlıklar devam etmiştir. 2000 faili meçhuller de bu yıllarda olmuştur. Zamanın bayan içişleri bakanı ” bütün faili meçhul cinayetlerin sorumluluğunu aliyorum.” diyerek acıların devam edeceğini de belirlemiştir.

Değerli dostlarım; o yılları yaşamış biri olarak ne gecem, ne gündüzüm huzurluydu. Allah bir daha bu ülkeyi, bu millete bir daha darbe ve sıkıntılarla imtihan etmesin.

Saygılarımla.

Not: 1990 yılına kadar emniyet nezaretleriyle, jandarma nezaret hanelerinin girişlerinde:” burada Allah yoktur. Buna göre yalvarmanizi yapın. ” diye yazıyordu.


12.09.2023 Salı/ Karabağlar

Hüseyin Durmuş 20.08.1954

Emekli edebiyat öğretmeni

Şair Yazar

www.kafiye.net edebiyat sayfası sahibi