Yazmak mı, yazılanı anlatmak mı?


Insanlar duygu ve düşünceleri anlatmak için alır kalemi eline yazmaya başlar. Şiir, öykü, makale, deneme, tiyatro, fıkra… sonuçta yazdıklarını da dostları ile paylaşmaya çalışır.

Yazılan şiir Öykü makale deneme fıkrayı okuduğum zaman düşünüyorum. Yazan kişi duygularını hangi hal ve durumda yazdığını özellikle merak ediyorum Nedenini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yazdığınız yazıda bir doğa olayı canlanabiliyor mu? O anki ruh haliniz belli olmuyor mu? Kısacası yazınız okunduğunda Hem sizi tanımış olacağım hem de okudum yazınızdan büyük bir haz almış olacağım.


Ben yazmayı şu şekilde değerlendiriyorum. Yazınıza bir yağmurun çisemesi, yavaş yavaş hızlanan yağmurun; bazen doluya, bazen de kara dönüşmesi görülebiliyor mu? Bazen 7 renk gökkuşağı bazen sakin bir rüzgar bazen güneşin mutluluk parıltıları, bazende doğanın mis gibi kokan esintileri var mı?


Ben bir yazıyı okurken bu şekilde değerlendirmeyi yaparım yoksa, çala kalem yazı yazılmış, ben yazdım, bana niye beğeni yapmıyorsunuz, ben de size beğeni yapmayacağım gibi ağlamalar beni ilgilendirmiyor. Yazıyorsanız adam bir yazın, yazılarınızda adam gibi okuyayım; yoksa benim kıymetli vaktimi, okuyucuların kıymetli zamanlarını lütfen işgal etmeyin. Bir de Yazdığınız yazılarda noktalama işaretini sakın unutmayın, Yazdığınız yazılar da biraz itina gösterin! Sizin yazdığınız yazıları herkes okumak zorunda değil, yazdığınız yazıyı siz değil okuyucu beğensin, okuyucu değerlendirsin!


Yazmak çok güzel duyguları anlatmak çok güzel kısaca yazan arkadaşlar Ben sizlerin yazılarınızda;doğayı, sevgiyi, muhabbeti duymak istiyorum! Ben bu duygulara hasret bir olarak beni duyuyor musunuz?

Saygı ile kalın, sevgilerimle.



08.01.2021 / Karabağlar

Hüseyin Durmuş
Emekli edebiyat öğretmeni
Şair yazar
www.kafiye.net