8 MART KADINLAR GÜNÜNE ÖZEL

TARİHTEN BUGÜNE KADIN YAZARLARIMIZ

Mihri Hatun (1460 – 1508): Kaside ve gazel yazan, aşk şiirlerini döneme zıt, cesurca yazabilen ilk kadın şairimizdir. Şiirlerini kadınca yazsa da aşk bedende başlar savına zıt bedensel aşktan şiirlerinde hiç bahsetmemiştir.

Diyarbakırlı Sırrı Hanım (1814 – 1877): Cesareti kadar güzelliği ile dikkati çeken hayatını Diyarbakır’da surlar içinde geçirmiştir.

Halide Edip Adıvar: Tarihimizin en yürekli kadın yazarı. Eserlerinde insanların kırılmışlıklarına, beklentilerine vurgu yaparken tarihin zemininde okuyucusunu ustalıkla gezdirir.Türkiye PEN yazarlar derneğinin kurucusudur. Siyasi ve edebi mücadelenin yanı sıra kadının sosyal hayatta yerinin belirlenmesinde de mücadele vermiştir.

Nigar Hanım: En fazla yabancı dil bilen kadın yazar ve şairimiz. Sekiz dil bilen, şiir yazan, resim yapan, piyano çalabilen şairimiz Türk dilinin detaylarını öğrenebilmek için özel eğitim almıştır.Sultan Abdülhamit tarafından uygulanmaya başlanan “ yazarları koruma fonu “ ndan faydalanmış bir kadın yazarımızdır.

Sıdıka Avar ve Halide Nusret Zorlutuna: cumhuriyet döneminin kadın öğretmen yazarları. Doğu Anadolu’da kız çocuklarını eğitebilmek için mücadele vermişlerdir. Her iki savaşçı eğitmenin yanı sadece sabır, teşvik, güveni hissettirmek ve içsesleriyle çocukları eğitmektir. “ benim küçük dostlarım”

Suat Derviş: ilklerin kadını. Eserleri yabancı dillere çevrilen ilk Türk yazarımız. Avrupa’ya muhabir olarak giden ilk kadın gazeteci. İlk basın sendikasının kurucusundan biri ve ilk başkanı. Demokrasinin her alanında özellikle kadın hakları konusunda mücadele etmiş Devrimci Kadınlar Birliği’nin kurucusu.

Kerime Nadir: aşk ve sevgi üzerine yazılmış romanların ilki “Hıçkırık” ı yazmıştır. Ve ilk olarak bu romanı Nazım Hikmet Ran okumuştur.

Nezihe Araz: Mustafa Kemal’e hayran, bir dergaha bağlanacak kadar dindar bir kadın yazarımız.

Sevgi Soysal: iç hesaplaşmaları yüzünden hem kendiyle hem de yaşamla çetin mücadele eden, baskıya kafa tutan kadın yazarımız.

Tezer Özlü: yeşile, denize, doğaya tutkun, Cesare Pavese’ye yakın kadın yazarımız.

Duygu Asena: “ Kadının Adı Yok” derken kadına maya olmuş, cumhuriyet öncesi Mihri Hatunlar, Sırrı Hanımlar gibi döneme kafa tutmuş bir kadın yazarımız.

Ve daha nice Kadın Yazarımız yazmaya ve hayata karşı durmaya devam ediyor, hayatla beraber, her şeye rağmen…

Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun!




Derya Akar Balcı
www.kafiye.net