CİVCİV ÇAPAR

Bir varmış, bir yokmuş. Zamanın birinde Çilli adında bir tavuk varmış.

Tavuk Çilli o kadar anaç bir tavukmuş ki, iki ayda bir kuluçkaya yatar bol bol civciv dünyaya getirirmiş. Bu yüzden de sahibi onu yere göğe sığdıramazmış.

Yine böyle bir günde Tavuk Çilli kuluçkaya yatmak istemiş. Bu düşünceyle her gün bir yumurta yumurtlamış. Yumurta sayısı onu bulunca da kuluçkaya yatmış.

Günler, günleri kovalamış. Bir sabah Çilli tavuğun yumurtaları teker teker çatlamış. İçlerinden sarı, turuncu ve siyah civcivler çıkmış. Kümes bir anda rengârenk oluvermiş. Fakat o da ne? Yumurtalardan biri çatlamamakta ısrar ediyormuş. Bunu fark eden Çilli tavuk, yumurtayı evirmiş çevirmiş. Onu tekrar ısıtmış. Bir zaman sonra yumurta çatlamış. Yumurtadan altın sarısı bir civciv başını çıkarmış. Çilli onun adını Çapar koymuş.

Fakat Çapar sıcak kabuktan bir türlü çıkmak istemiyormuş. Bunun üzerine Çilli tavuk Çapara, çıkması için yalvarmış. Bu yalvarmalar Çapar’ın bir kulağından giriyor diğer kulağından çıkıyormuş.

Çilli tavuk bakmış Çaparla baş edemiyor doğruca horozun yanına koşmuş. Olanları horoza anlatmış. Bunu duyan horoz koşa koşa Çapar’ın yanına gitmiş. Kabuktan çıkması için onu yüreklendirmeye çalışmış. Ne çare ki Çapar kabuktan çıkmamakta ısrarcıymış.

Günler günleri kovalamış. Bir gece kümese açgözlü bir sansar girmiş. Sansarı gören tavuklar teker teker kaçmışlar. Çilli tavukta yavrularını alıp bir çalı dibine saklanmış. Fakat unuttuğu biri varmış. O da bizim inatçı civciv çaparmış.

Sansarı karşısında gören Çapar, korkudan bir anda ne yapacağını bilemez halde donakalmış. Sansar gittikçe Çapar’a yaklaşmış.

Sansarın yaklaşmakta olduğunu gören Çapar kabuğunu attığı gibi soluğu annesinin yanında almış.

Çaparı gören Çilli tavuk şaşkın şaşkın ona bakmış.

Bir müddet çalı dibinde bekleyen tavuk ailesi tehlike geçer geçmez çalılıktan çıkmış.

Sansarın gittiğini gören yavrular, sevinçle ciyaklamışlar.

O günden sonra Çapar dışarının tadını çıkartmış.

Daldan üç elma düşmüş. Biri sana, biri bana, biri de siz çocuklarımın başınaaa…


Hacer Taner Bulut
www.kafiye.net