İSPİYONCU AHTAPOT SOMSON

Bir zamanlar, derin ve mavi bir okyanus varmış. Bu okyanusta türlü türlü deniz canlısı yaşarmış. Fakat bu canlıların baskıcı ve kötü kalpli kralları varmış. Halk bu kraldan bıkıp usanmış. Her konuşulan konu, kral Amoris’in kulağına gidiyor, ertesi sabahta kral hakkında kötü konuşan kişi türlü işkencelere maruz kalıyormuş.

Halk krallarının nereden haber aldığını bir türlü anlam veremiyormuş. En sonunda Amoris’in bir büyücü olduğuna karar vermiş. Bu yüzden kralları ile ilgili asla kötü konuşmamaya özen gösterir olmuşlar.

Böyle olmasına rağmen Amoris halkına işkence etmekten geri durmuyormuş.

Amoris’in tüm olan bitenden haberdar olması ispiyoncu ahtapot Somsun’un marifetiymiş. Somson tüm halkla iyi geçinir dost gibi görünür, tüm bilgileri alırmış. Sonra da öğrendiklerini hiç vakit kaybetmeksizin kralına yetiştirirmiş. Somson’un bu durumundan haberdar olmayan halk, ona güvenir, tüm sırlarını ona açmaktan geri durmazmış.

Gel zaman git zaman Somson’un bu durumunu anlayan balık Potifo, tüm halkı bu konuda uyarmış. Fakat halk Somson’a o kadar güveniyormuş ki, Potifo’yu iftiracılıkla suçlamış.

Potifo, bir gün tüm deniz canlılarını etrafına toplayıp şöyle konuşmuş:

“Madem Somson’un ispiyonculuk yaptığına inanmıyorsunuz. Ben de bunu size en kısa zamanda kanıtlamaktan da geri durmayacağım.” Demiş.

Halkın arasından biri çıkıp:

“Peki, nasıl olacak bu iş? Nasıl kanıtlayacaksın?” Deyince Potifo:

“Öncelikle Somson’u buraya davet edeceğiz. Onu en iyi şekilde misafir edeceğiz. Ardından her birimiz kral hakkında ileri geri konuşacak. Sonra da onu evine uğurlayacağız. Onu bir kaçımız takip edecek. Bakalım ben mi haklıyım, siz mi göreceğiz! Ne dersiniz?” Diye sormuş.

Halk Potifo’yu onaylamış.

Ertesi gün, Somsonumisafir eden halk, Potifo’nun tüm dediklerini uygulamaya koymuş.

Gerçekten de Potifo’nun dediği gibi Somson tüm söylenenleri Kral Amoris’e yetiştirmiş.

Bunu gören halk ayaklanmış. Kralı tahtından indirmiş. Ardından Somson’a sağlam bir ceza vermişler.

Kral olarak ta başa Potifo’yu getirmişler.

Potifo okyanusu adaletli bir şekilde yönetmiş.

Potifo’nun yönetiminde halk mutlu günler geçirmiş.

Onlar ermiş muradına. Biz çıkalım Kaf Dağına…

Hacer Taner Bulut
www.kafiye.net