İCATÇI MAYMUN MAMANA

Bir varmış, bir yokmuş. Uzun zaman önce tepelik bir yerde Mamana adında bir maymun yaşarmış.

Mamana çok kitap okuyan, çok araştıran, türlü türlü icatlar yapan akıllı bir maymunmuş.

Bu maymun bir gün mağarasında çalışırken, tesadüf eseri bir makine icat edivermiş. Bu makinanın insan gibi düşünebildiğini gören Mamana ona kol, bacak bir de kafa yapmış.

Bizim icatçı maymun makinasına Bilbonet adını koymuş.

Bilbonet bilgisayar programlarıyla desteklenerek iş gören bir makinaymış. Hiç vakit kaybetmeden makinaya bir sürü program yüklemiş.

Kendi kendine:

“İşte şimdi tam bir insana döndün Bilbo!” Demiş.

Mamana Bilboyu icat etti, edeli yalnızlık nedir bilmez olmuş. Onu her gittiği ortama götürüyor, herkesle tanıştırıyormuş. Bilboyu gören diğer maymunlar hayranlıkla ona bakıyor, Mamanayı tebrik ediyorlarmış.

Yine böyle bir günde Mamana Bilboyla gezintiye çıkmış. Yolda eski arkadaşı Kastelle karşılaşmış.

Bilboyu gören Kastel hayranlıkla ona bakıp iç geçirmiş. Bir anda aklından Bilboyu çalıp evine götürmek gelmiş. Bir müddet sonra birbirleriyle vedalaşan iki arkadaş, yollarına devam etmişler.

Akşama doğru mağaraya gelen Mamana ve Bilbo yorgunluktan, erkenden uykuya dalmışlar. Bu durumu fırsat bilen Kastel sessizce mağaraya girip, Bilboyu evine götürmüş.

Amacı Bilboyu kullanarak dünyaya hükmetmekmiş. Bu düşüncelerle Bilbonet’e nekadar kötü program varsa hepsini yüklemiş. Bilbo bir anda kötü bir makineye dönüşüvermiş.

Amacına ulaşan Kastel, Bilboyu canlıların üzerine salıp, onları teker teker yok ettiriyormuş. Bir müddet sonra taş üstüne taş bırakmayan Bilbo, kötülük yapmaktan müthiş zevk duymaya başlamış.

Makinasının bu durumunu gören Mamana, üzüntüden kahroluyor, çözüm yolları aramaya koyulmuş.

Mağarasına kapanan Mamana yeni bir makine icat etmek için eli kolu sıvamış. Günler ve gecelerce bu makine üzerinde kafa yormuş. Sonunda Bilbo’yu yenebilecek sağlam bir makine icat etmiş. Bu makina Bilbodan daha donanımlıymış.

 Mamana hiç vakit kaybetmeksizin, yaptığı bu makinayı Bilbonet’in üzerine salmış. İki makine arasında amansız bir savaş başlamış. Günler süren savaşın ardından Bilbo’nun savaşacak gücü kalmamış. Yorgun düşen Bilbo’nun kafasından dumanlar çıkmaya, kolları ve bacakları yerlerinden kopmaya başlamış. Ve en sonunda kafası yerinden düşen Bilbo, oracığa yığılıp kalmış.

Kötü makine Bilbodan kurtulan tüm canlılar sevinç çığlıkları atıp, Mamana’ya teşekkür etmişler.

Mamana savaşı kazanan yeni makinasına Kurtarıcı adını vermiş. Kurtarıcı hırsızlara karşı koruyucu programlarla donanımlıymış. Bu sayede kötü niyetli maymunların eline geçse bile kötülük yapamayacakmış.

Kurtarıcı o günden sonra tüm canlıların iyiliği için kullanılan bir makine olmuş.

Daldan üç elma düşmüş. Biri sana, biri bana, biri de masalı dinleyenlerin başına…

Hacer Taner Bulut
www.kafiye.net