SEÇMESİNİ BİLENE

Selam sevgili dostlarım. Nasılsınız bakalım? Uzun zamandır bu köşeden sizlerle söyleşi yapamadık. Bu biraz benim haylazlığımdan, biraz şanssızlığımdan, biraz da sanırım yeniliklere alışma ile birlikte bir takım değişimleri hızla uygulamaya kalkışmamdan olsa gerek dostlarım. Değişimlere ayak uydurmak ise çok önemlidir.
Değerli dostlarım. Geçen gün hediye almak için bir bijuteri dükkanına girdim. Hediye seçmek istediğimi ve bana yardımcı olup olamayacaklarını söyledim. Sağ olsun dükkan sahibi önüme seçenekleri koydu ve ben de içinden bir tanesini seçtim. O arada bir yazı dikkatimi çekti. Aynen buraya da koyuyorum. Çünkü ana sayfada da var aynı yazı.

Baba hazinedir, yemesini bilene.
Anne sırattır, geçmesini bilene.
Kardeş aynadır, görmesini bilene.
Dost candandır, seçmesini bilene.

Bu dörtlükten sonra inanın benim fazla yorum yapacak halim yok. Önemli olan bu özlü dizeleri gerçekten iyi irdeleyebilmek bile çok önemlidir. Günümüzde bu dizeleri gerçekten yaşamak ise daha zor sevgili dostlarım. O zaman aklıma şu düşünce geldi. Tüm tersliklere rağmen gülebiliyorsanız, siz gerçekten başarılısınızdır. Başarılı olursunuz. Ben böyle düşünüyorum. Hani bazen isminizi sorarlar ve siz de artık sıkıntı ve tersliklerden dolayı “bela” dersiniz. Karşınızdaki hem şaşırır hem de bu cevap karşısında sizi ciddiye bile almaz. Halbuki siz adınızın yanında soyadınızı da eklemek istersiniz hemen. “Yaklaşma” soyadım adım dersiniz. Böylece daha da dikkat çekersiniz.

Değerli dostlarım. Güncel yaşamda bir sürü tersliklerle karşılaşırsınız. Bunaldığınız anlar olur. Bazen dayanamazsınız. Öyle bir duruma gelirsiniz ki, sizin için her şey, her yol tıkanmış gibi olursunuz. Sakın korkmayın dostlarım. Siz yine gülümsemeye çalışın ve gülmek için elinizden gelen gayreti de gösterin. Gösterin ki, sizin hangi durumda olduğunuzu düşmanlarınız asla görmesin ve mümkünse bu durumunuz çok az dostunuz bilsin olmaz mı? Ancak bu şekilde yaşamda başarılı olabilirsiniz can dostlarım. Gelin kendimize bir iyilik daha yapalım, sabah güne başlamadan evvel; ben bugünü daha iyi, daha mutlu, daha güzel geçireceğim ve akşama eve ilk defa yüzüm gülerek geleceğim deyin. Böyle yapmakla ne kaybedeceksiniz, söyler misiniz?

Her şeyin gönlünüze göre olmasını diler, yüzünüz güleç, gönlünüz hoş, umutlarınız daim olsun sevgili dostlarım. Tüm başarı ve mutluluklar size abone olsun. Kalın sağlıcakla olmaz mı?

AKBÜK/DİDİM
06.02.2007

Hüseyin  DURMUŞ
Emekli Edebiyat Öğretmeni
Şiar  Yazar
www.kafiye.net