İnsanlar Değişir mi?

On beş yaşından başlayarak hayatımın her aşamasında kendim için en doğru kararı verdiğime inandım. Ergenlik yanılgılarım hiç olmadı belkide buna fırsat verilmedi. Orta yaşa geldiğimde, gençlik döneminde aşık olduğum ve uğruna ölümü göze alacağıma yürekten inandığım insandan, hayat boyu kazandıklarımın yarısından vazgeçtim.İnsan neden gelecekte pişman olacağı kararlar verir? Zamanın üzerimizdeki etkisini ön göremediğimizden olsa gerek..

İnsan değişir. Bu değişimin çocukluk döneminde çok hızlı, yaşlandıkça daha yavaş olduğunu öğrenir.Ne zaman olacağımız kendimiz oluruz?”Artık bundan sonra böyle olacağım” dediğimiz zaman, hayatın hangi dönemidir? Evli kadınlarda sıkça öne çıkan bir değer de “sadakat”tir. Yirmi yaşın başındakiler hiçbir zaman otuz yaşına geldiklerinde değerlerinin değişeceğini düşünmezler. Ellili yaşların ortalarına gelindiğinde öne çıkan değer “dürüstlük” ve “doğruluk” olmaya başlar.

Hatırlamanın kolaylığı ile hayal etmenin zorluğunu karıştırıyoruz galiba..Zamana bağlı olarak yavaş gelişen değişimini hızlandıran durumlarda vardır. Örneğin aklıma gelen misal Terör olayına karışmak, ağır bir trafik kazası geçirmek gibi yaşamı değiştiren travmalardır. Bir diğeri ehil bir terapistle yaşanan uzunca bir psikoterapidir. Bir diğer etken “geri bildirim”dir. Bize verilen geri bildirimlerden hoşumuza gidenleri alır ve başkalarıyla paylaşırız. Ancak hoşumuza gitmeyenleri ya hiç algılamayız, ya görmezden geliriz, ya da nedeni dışımızdaki bir duruma bağlarız. Bir bakıma insana en iyi geri bildirimi eşi ve rekabet içinde olmadığı iyi bir arkadaşı verebilir.

seçeneklerimiz tepkilerimiz…
Savunmaya geçmek veya sükunetle dinlemek
Reddetmek veya kabul etmek
Görünürde uyum göstermek veya samimi olarak kabul etmek.

Sonuç mu?

Zaman kişiliğimiz üzerinde etkili olan ve değerlerimizi şekillendiren önemli bir güçtür. Bunun sonucunda da bazen önemli fırsatları kaçırır, bazen de başımızı derde sokacak ve pişman olacağımız kararlar veririz.

Sevgiler.

İlknur Yıldırım
www.kafiye.net