TERCİH ETME ŞANSIN OLSAYDI

Dünyada ne çok acı, gözyaşı var. Hangi kapıyı çalsam çocuklarının ve sevdiklerinin gelecek endişesi sinmiş minderlere. Odalar küf kokuyor sanki..

Evlerde içilen kahveler acı, damaklarda buruk bir tat bırakıyor. Çaylar zaten şekersiz ve demi çoktan geçmiş buruk. Sofraya konuşan yemek sadece karın doyurmak için yapılmış gibi.
Yaşamdan yaş alma şansına sahip olanlar genç ve çocuk ölümüne üzüntü ile bakıyor.

Benim çocukluğumda sıralı ölümler vardı. Evlatlar büyüklerini defin ediyordu. Şimdiyse gençler ve çocuklar ölüyor, ana baba evladının mezarının başında gözyaşı döküyor. Sıralı ölüm yok artık, kimi ecel nerede bulacak belli bile değil. Düğüne gidiyorsun bir çocuk geliyor, kendi ile birlikte orada kim varsa öldürüyor.
Dünyada denge bozuldu ve yaşamın tadı tuzu kalmadı.

Eskiden haneye giren para azdı fakat bereket vardı. Evin yaşlıları bereketti. Dudakları dualı ve evin temel direğiydiler. Oysa şimdi eve giren para çok, bereket yok, yaşlılar hanelerde istenmiyor. Gerçek dindar sayısı az, dindar olduğunu gösterip etrafı kandırmak isteyen çok. Artık aldatan ve aldatılan çok fazla.

Dünya aynı dünya oysa. Güneş gene doğudan doğup Batı’dan batıyor, mevsimler aynı güzellikte. Değişen sadece insan; değiştiğinin, birilerinin aklı ile hareket ettiğinin kısaca güdüldüğünün, beyninin yıkandığının farkında değil.
Moda adı altında çıkan tüm akımlara uymak konumunda aksi halde namodern kabul edilecek. Kendisine önerilen yiyecekleri tüketiyor, giysileri giyiyor, evini bile buna göre seçiyor, okuduğu kitap bile çok okuyanlar listesinde en çok okunanlar listesinden.

Kısaca farkında olmadan düşünmeyi, okumayı, araştırmayı bırakıp paket şeklinde kendisine sunulanla yetiniyor. Bu sebeple bu kadar aynı düşüncede insan oluşuyor.

Biran durun, düşünün ve yaşamınızdaki kendi tercihlerinize iyice bakın. Ne kadarı başkasına göre seçimler, ne kadarı size ait? Bunu yaparken lütfen kendinize haksızlık etmeyin ve dürüst olun. Pek çok tercihin başkasının gözünden yapıldığını görecek ve şaşıracaksınız. Her şey çok başka olabilirdi, şayet biz başka bir şey isteseydik ve biraz kendi beynimiz ile düşünüp, kendi aklımız ile hareket etseydik. Belkide yaşanır bir dünyayı gelecek nesillere bırakma imkanına sahip olurduk..

Saygılar..

Nejla BILGIN
www.kafiye.net