ŞAIR

Duygularını satırlarda nakış gibi işleyen, herkesin kullandığı kelimelerle gökkuşağı renklerinde şiirler yazan, iç dünyası bazen kapkara, bazen de gök kuşağı renginde

Kalemi ile yüreği bütünleşmiş, duygularını satırlara nakış gibi işleyen.
Herkesin kullandığı kelimelerle, aynı topraktan farklı renkte bitkilerin, çiçeklerin bir anda doğaya can verdiği güzellikte çiçekler açandır.

ÖKSÜZ ŞAİRLER

Şair kimdir? Şiir yazan mı? Şiir yazdığını sanan mı? 
Neden insanlar şiir yazar? Gençlik döneminde iki satır duygusal yazı karalayıp aşık olduğunu zannedenlerden bahsetmiyorum. Bir dönem herkes kendini şair sanabilir, yaşı ilerledikçe bu durum geçer 😉

Şair duygularını iyi ifade eden, okuyanın da kendisinden duygular bulduğu şiirleri yazabilendir. Dünya kurulduğundan ve insan var olduğundan itibaren şiir vardı. Belki kaleme alınmadı ve yazılmadı fakat iyi konuşan insanlar güzel cümlelerle şiir gibi konuştular. Daha sonra ise duygular kaleme alındı ve şiir ortaya çıktı. 
Bir dönem çok az insan yazdığı için şair sayısı azdı. Günümüzde şair sayısı çok fazla ve pek çoğu da serbest şiir yazıyor. Bazıları gerçekten çok kaliteli şiir yazıp, duygularını iyi ifade ederken, bazıları da şiir yazmaya çalışıyor, daha yolun başında.

Şiir emek ister, çok okumak ve iyi gözlemlemek ister. Yürekte hissetmek ve hissettiğini satırlara dökebilmek kolay değil. Karar verdim şiir yazıyorum diye şiir yazılmaz. Duygu seli, esin, ilham ne ile adlandırılıyorsa yürekten kaleme akması gerekir ki satırlar yazılabilsin. Bazen günlerce tek satır yazamazsın. Bazen sayfalarca yazmaktan yorulursun. Ne zamanı, ne de mekanı önemli değildir.

Şairler yalnızdır çoğunlukla da öksüz ve yetimdir. Yeterince anlaşılmazlar ve okunmazlar. Çoğunlukla da vefat ettikten sonra değerleri anlaşılır tıpkı ressamlar gibi. Kitap evleri bile şairlerin kitaplarına raflarında yer vermez. Tanınmış bir kaç şairin kitabının dışında şiir kitabı bulamazsınız. Gerekçeleri de “okunmuyor ” derler. Buna rağmen şair ısrarla yazar ve kendi imkanları ile şiirlerini yayınlar. Bu da bazıları tarafından eleştirilir. “Parası var şiir kitabı çıkarıyor ” derler ve diyorlar.
Yayınevleri şiir kitaplarımızı parasız yayınladı da biz mi yayınlatmadık?
Bu koşullarda ısrarla şiir kitabı çıkarmaya çalışıyorsak bir sebebi var elbet.
Biraz düşünürseniz nedeni mi bulabilirsiniz.

Şairler şiir yazmaktan vaz geçerse o ülke sessiz bir karanlığa bürünür. Havasız kalır, boğulur. Dallarında kuş olmayan ağaç yetimdir. Derelerinden su akmayan toprak çorak olmaya mahkumdur. Derelerde su akmazsa zaten ağaç da olmaz, kuş da yaşamaz. Şair şiir yazmaktan vaz geçerse o ülke de yaşanmaz. Kelimeler öksüz, yetim kalır. Yaşam manasını yitirir.

Sevgi, saygı ve şiir ile kalınız.

Nejla BILGIN
www.kafiye.net