GELIN  VE  KAYINVALIDE

Biraz önce çok sevdiğim arkadaşım Güler Sarici’nın paylaşımını okudum ve aşağıdaki satırlar kendiliğinden kaleme geldi.

Bu sabah bir kanalda ünlü bir avukat açıklama yaptı. “Yeni yasaya göre gelin kayınvalide ile birlikte yaşamaya zorlanırsa ve gelin kayınvalide ile yaşamak istemezse boşanmak için dava açabilecek. Eşin ayrı bir ev açmaması durumu boşanma sebebi sayılıyor” dedi. Gelinler kayınvalide ile oturmak ve bakımını üstlenmek zorunda değilmiş.

Sanki tüm Oğullar meşe ağacında palamut olarak büyüyor. Gelinlerde sincap gibi dala uzanıp palamudu alıyor, bu kadar basit.
Ülkemizde ekonomik durum belli. Zorunlu maddi veya sağlık sebepleri ile bazı insanlar birlikte yaşamak konumunda. Kırsal kesimde pekçok aile aynı hanede yaşıyor. Kentte ise birlikte yaşama durumu ekonomik ve kültürel duruma göre değişiyor.

Herhangi bir geliri olmayan ve yalnız yasayacak durumda olmayan kadınlar bu saatten sonra gelinlerinin insaflarına kalmış durumda. Allah yar ve yardımcıları olsun. Çevremde kayınvalidesine kendi annesi gibi bakan gelinde var, kayınvalidesini ilk fırsatta evden uzaklaştıran gelinler de var, yazsam roman olur. Genellikle çalışan gelinlerin evlerinde kayınvalide yardımcı vazifesini üstlendiği için gelinde keyfi yerinde yaşıyor. Gelin çalışmıyor ve evdeyse zaten beş karış surat ile yaşamı kayınvaliye cehenneme çeviriyor. Birde oğlu anneye sahip çıkmıyor ise o yaşlı insanlar hayata küsüyor.

Birde olayın diğer yönü var oğlunu paylaşmak istemeyen kayınvalideler de geline yaşamı zindan edebiliyor.

Kısaca iki farklı ailede yetişmiş iki ayrı cinsiyetin evlilik kurumunda anlaşması çok zor iken birde kayınvalide faktörü ve iki ailenin iç içe yaşamaya çalışması kolay değil. Ancak karşılıklı hoşgörü ile bu sorun aşılabilir.

Ekonomik durumları müsait olsa çoğunluk ayrı yaşamayı tercih eder. Fakat yoksulluktan kaynaklanan zorunluluklar çok fazla. Saçlarını süpürge edip evlat yetiştiren analar, yaşlanınca hürmeti hak etmiyormu? Ayrıca bir gün herkes yaşlanacak ve aynı süreçlerden geçecek. Evlatlar evde ne görüyorsa kendi ailesinde de aynı şekilde hareket eder. Kısaca kayınvalidesine iyi davranan gelin, kendi gelininden de aynı saygıyı görür. Meşhur bir söz var severim. ” kuş yuvada ne görüyorsa, dalda onu yapar” derler. Binlerce nasihatı evde yaşanan bir olay çürütür.

Maddi durumu iyi olan kayınvalideler zaten Sultan veya kraliçe keza gelinler onların etrafında içinden sevmese de dışından pervane oluyor.

Peki yoksul anneler ne yapacak? Devlet kurumları bu kadar anneye sahip çıkacak güce ve imkana sahipmi? Demek ki artık her mahallede market gibi yaşlı bakım evleri olmak konumunda… Kayınvalide istenmiyorsa, kayınpeder de istenmez.

Allah hiç kimseyi kimseye muhtaç etmesin. Bir göz ev de olsa herkesin kendi evi olsun. Çorbasını kaynatacak ateşi ve aşı olsun. ..

Saygı, sevgi ve merhamet ile kalınız.
Nejla BILGIN
www.kafiye.net