ÖNEMLİ DUYURU!!!

Değerli şair ve yazar arkadaşlarıma;

Son zamanlarda terör nedeniyle her gün şehit verirken üzüntülere gark oluyoruz. Ancak şuan bu konuda elimizden gelen de bir şey yok ve bir şey yapma durumu söz konusu olmuyor. Sadece Lanetliyoruz.

Edebiyatımızın değerli şair ve yazarları; makale, deneme, öykü, şiir yazarak halkı aydınlatmaya çalışıyorlar. Siyasi ve etik olmadıkça yazılan yazıların değer bularak okunduğunu ve yazılanları dikkatli bir şeklide de takip edildiğini biliyorum. Ancak son beş yıldır özellikle şiir dalında bazı önemli şair ve yazarlar ile dost şair yazarların şiirlerinde noktalama işaretleri ile büyük harf ve küçük harf kuralına uymayarak şiirde bir yozlaşma dediğimiz anlatım bozukluğuna gitmektedirler. Bu durum beni şu son zamanlarda çok üzmüştür. Sahibi bulunduğum ve siz yazar şair dostların yazdığı el emeği, göz nuru şiirlerinizi www.kafiye.net sayfasında mümkün mertebe yayına alarak geniş bir okuyucu kitlesine ulaştırmaya ve sizleri tanıtmaya çalışıyorum.

Bir ulusun yapısını bozmak için ekonomi kadar kullandığı dil de çok önemlidir. Bir ulusun dilini bozar ve kuşaklar arası kopukluğu sağlarsanız, bu durumda o ulusu savaşmadan yenmeyi çok rahat başarırsınız. Ulusta kuşak çatışması çok tehlikelidir. Bu kuşak çatışmasını dilde, sözde, yazıda birlik sağlanarak sağlamak mümkün olacaktır. Bu nedenle yazar ve şair dostların serbest şiirlerinde ve ya hece ölçüsü ile yazdıkları şiirlerde noktalama işaretleri ile büyük harf küçük harf kuralına uymaları bana göre ulusun birliğinin korunması açısından önemlidir ve bu kurala uymak zorunluluğu olduğuna inanıyorum.

Serbest şiirde ve dörtlükler halinde yazılan şiirlerde bazı şairler hemen; ” Kardeşim ben kırk yaşına, altmış yaşına gelmişim. Şiir yazmaya başladım. Bu yaştan sonra noktalama işaretlerini öğrenmeye mi çalışacağım? Ayrıca benim okuyucum beni anlar. Benim ne demek istediğimi de çok iyi bilir. Başımıza noktalama işaretlerini başımıza bela etmeyin! Sanki eski şairler, ozanlar şiirlerini noktalama işaretleri kullanarak mı yazmış, ben de kurala uygun yazayım…” diyerek kendisini savunmaya çalışıyor.

Karamanoğlu Mehmet Bey; “Mehmet Bey, millet olarak yaşamanın ilk şartı olarak, dil birliğinin sağlanması gerekmektedir. 
Kendi dilini ve kültürünü hor gören, başka kültürlerin egemenliğine girmeyi yücelik sanan, bu yoz anlayışa tepki göstermek zorundayız. Bu nedenle; BUGÜNDEN SONRA DİVANDA, DERGAHTA, BARGAHTA, MECLİSTE VE MEYDANDA TÜRKÇEDEN BAŞKA DİL KULLANILMAYACAKTIR.
13 Mayıs 1277 “

Değerli şair ve yazar dostlarım! Noktalama işaretlerini öğrenmek gerekiyorsa öğrenmek zorundayız. Türkçe’mizi korumak zorundayız. Bu nedenle anarşinin kol gezdiği bu sıralar bir de Türkçe’mizdeki dil yozlaşması anarşisiyle uğraşmayalım. Bize düşen görev kuşaklar arasında kopukluk değil, kopmak üzere olan kuşakları bir birine bağlamaktır. Biz şair ve yazarların en önemli görevi de budur.

Değerli dostlarım. Bu açıklamalar ışığında bundan böyle sahibi olduğum ve siz dostlarımın şiirlerini, düz yazılarını paylaşmış olduğum www.kafiye.net edebiyat sayfasında şiirlerinde ve metinlerinde Türkçe yazım kurallarına uymayan düz yazılarınızı, serbest ve dörtlükler halinde yazdığınız o güzel şiirlerinizi web sayfasında paylaşıma alamayacağımı üzülerek belirtmek istiyorum. Umarım almış olduğum bu kararımı kuralsız yazan yazar, şair dostlarım beni hoş görü ile karşılayacaklardır. Şiirlerini kurallara uygun hale getiren arkadaşların şiirlerini web sayfasında okuyucuyla paylaşmaya devam edeceğim.

Son zamanlardaki olumsuzluklar nedeniyle böyle bir açıklama yapmak durumunda kaldığım için çok üzgünüm dostlarım. Bu tür açıklamanın zamanı aslında geçti. Fakat ben şimdi bu açıklamayı zorunlu gördüm.

Saygılarımla.

Hüseyin DURMUŞ
Emekli Edebiyat Öğretmeni
Şair Yazar 
www.kafiye.net   edebiyat sayfası sahibi.