Turk-Islam Kültürü

Adab ve görgü kuralları Milletlere özgü farklılıklar gösterir.
Uluslararası bazı benzerliklerin olması; kendi kültürümüzü hiçe sayıp evrensel yaşamamızı gerektirmez. Zaten toplumumuzda Osmanlı döneminden itibaren hep yenilikler ülkemize girmiş nedense yabancı hayranlığı ile kendi kültürümüzü aşağılamış hafife almışız.
Iste öz ile yapay kültür çatışması yıllara yüzyıllara damgasını vurmuş ve birbirimizle uğraşır hale gelmisiz.
Birbirleriyle uğraşan bir toplumun ilimde fende ileri olması ne mümkün.
Ne yazık ki, askeri sahada Türk toplumunu bölüp parcalamanin mümkün olmadığını anlayan dünya milletleri, kültürümüz üzerinde oynadığı oyunlarla kadınlardan başlayan erkeklerimizi vuran bir bozulma yaratmıştır.

Islam dini ile Türk Kültürü iç içe girmiş Türk-Islam kültürü doğmuştur. Islamin din kültüründen başka Arap yaşam kültürünü; Yavuz Sultan Selim’in Memluklerle yaptığı savaştan sonra daha da almışız. Kutsal topraklara fetihlerin ardından kutsal emanetlere sahip olmak ne yazık ki Islami daha dogru anlayip yaşamak yerine Arap yaşam kültürünü daha iyi alıp kendimize empoze etmeyi getirmiştir.
Erkekler Peygamberimizi örnek almayı unutmuş kadınlar Fatıma annemizi unutmuş. Ve Türk kültüründen bi haber yaşayıp gitmekteyiz.

Turk-Islam kültürünü yaşayamayan toplumumuz, ya Arap kültürünü din zannedip yaşamakta ya Türk kültürünü salt alıp yaşamakta ya da ikisinden uzak yabancı ve yalancı yaşamakta.
Bu kadar karışık bir yaşam düzeni içinde adab görgü terbiye yaşam kalitesi kişiden kişiye değişiklik gösterir hale gelmiştir.
Kısacası bir milletin birlik ve beraberliğini sağlayan kültür birliği kavramı ne yazık ki ölüm döşeğinde.
Öyle ki, asıl parcalanma insanların ruhlarinda ve zihinlerinde gerçekleşmiştir.

Elde avucta kalan bir karış toprağımız var onda da Türk olarak yaşamak sadece isimlerde kalmıştır.
Türk olarak neyle onur ve grur duyacagim ben şimdi. Yüzyıllar önce atalarımızla duyduğum grur onur bizim gelecek neslimize ne katacak. Bugün bu topraklarda özümüze dönüp özümüze ilim irfan adap edep ve dinimizin maddi manevi vecibelerini dahil edip yasayamazsak gerçek bir kültür miras birakamazsak, grur duyacagim hiç birşey bulamam ve gelecek neslimin yüzüne bakacak bir yüz kendimde göremem.
Birlik ve beraberliğin olmadığı bir toplumun millet olma olasılığı nedir sizce?
Şu an Arap atasözünun dediği gibi, her koyun kendi bacağından asılıyor.
Ben daha ne diyeyim!

Elvan Usul
www.kafiye.net