Belgin SATICI TURAN

Yetenekleri Keşfedelim…

Tarih: 12-08-2014 01:30:00

Yetenekleri Keşfedelim…

Ben, şahsen herkes de mutlaka keşfedilecek, ortaya çıkarılmamış yeteneklerinin olduğuna inanıyorum. Kişinin göstermiş olduğu biraz gayret sonucu etrafında bilinçli öğretmenler, anne-babalar varsa mutlaka ortaya çıkacağına inanıyorum. Bu konuda kendimi şanslı görüyorum. Beni yüreklendiren öğretmenlerim, yöneticilerimin olması kendimi daha iyi ifade etmeme neden oldu. Edebiyat öğretmenim beni yanına çağırır. Belgin şiir yarışması var. Sen güzel yazarsın. Hadi Belgin yollarda elinde kalem, kağıt şiir yazar. Kimi oyun yaz der. Kimi de oyunda oyna. Bütün sosyal faaliyetlerde bana yaptıracak bir şey buluyorlardı. Temennim, gerçekten yetenekli çocukların her zaman keşfedilmeleri onlara vereceğiniz küçük bir yüreklendirme sonucu en şahane beklemediğiniz güzellikler ortaya çıkacaktır. Bir deneyin, biraz zaman kaybeder, belki de bir çocuğun yaratıcı bir yönünü kazanır, kazandırırsınız.

Şimdi, bu keşfedilme olayı okulda bitmiyor. Hayata atılınca da devam ediyor. Sağ olsun bir daire başkanım vardı. Bana derginin röportaj yapma görevini vermişti. Bende soru nasıl hazırlanır, sorulur diye araştırmış, o zamanın genel müdür yardımcısı Sayın Feyzullah Arslan’ın yanına gitmiştim. Röportajın konusu da ilginçtir. Onun yazmış olduğu ve çok beğenilen öğretici, komedi- trajedi bir tiyatro oyunu. Feyzullah Beyin söylediği bir şey çok hoşuma gitti. Dedi ki- Ben tiyatro oyunu yazdım. Sizde, şimdi röportaj yapıyorsunuz. İşte güzellik burada… Demek ki, insanlarda ortaya çıkarılırsa kim bilir ne yetenekler ne cevherler var. Aynen katılıyorum.

Çağdaş eğitim teknolojileri kullanılarak yapılan öğretilerde, çoklu zeka kavramından hareketle farklı zeka alanlarına sahip öğrencilerin konuya ilgisi arttırılıp ve öğrenme süreçleri kısaltılabilir. Eğitim ve teknoloji ilkesinden hareketle sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, görsel-uzaysal zeka, müziksel-ritmik zeka, bedensel-kinestetik zeka, sosyal zeka, içsel zeka ve doğacı zekaya yönelik öğreti tekniklerini kullanarak içimizdeki dahileri ortaya çıkabiliriz.

Ne yazık ki, bizim eğitim sistemimiz yetenekli çocukları görmeye yöneliktir. Hâlbuki olması gereken içindeki yetenekleri ortaya çıkarmayı başaran, keşfedilen çocukları kazanmaya yönelik olmalıdır. Çocuk zeki ise, dersleri iyi ise o hep el üstünde tutuluyor. Kendine daha bir güvendiği için artık başarı ondan yana oluyor. Oysa ünlü Fizikçi, Albert Einstein, evde zekâsının işaretini erkence vermiş olmasına karşın okulda olağanüstü başarılar sağlayamadığını biliyoruz. Bu örnek sanırım ne demek istediğimi açıkça ortaya çıkarıyor.

İçinizdeki, içimizdeki yetenekleri keşfedebilmemiz umuduyla.

Belgin SATICI TURAN
www.kafiye.net