TOPLUMSAL REFAH
Uzman Sosyolog
Canan ÖZDEMİR

~~Yaşadığımız yer, ilişkide bulunduğumuz canlı ve cansız varlıklar bizim fiziksel ve toplumsal çevremizi oluşturur. Sosyologlar çevreyi  aynı zamanda ; canlıların yaşamları süresince ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı etkileşim içerisinde oldukları biyolojik, fiziki, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam olarakta ifade etmektedirler.

Bireyin gelişiminin çok hızlı olduğu ve kişilik özelliklerinin oluştuğu 0-5 yaş döneminde iyi bir aile ortamı bireyin hem sosyalleşmesi hem de eğitim alması açısından önemlidir.Bu yaş döneminde bireyler temel bilgi ve becerileri kazanırlar.Duygusal ve toplumsal gelişimin yanı sıra bedensel ve zihinsel gelişiminde  hızlı bir biçimde arttığı bir dönemdir.Bireyin gelişimi açısından aile yapısı, ailenin sosyo- ekonomik  ve kültürel yapısı, kardeş sayısı, aile içi ilişkiler, ailenin taşıdığı değer yargıları önemlidir.Kalıtım  ve okul yaşantıları da fiziksel ve toplumsal gelişimde rol oynar.Zira uygun öğrenme ortamında yetişmeyen bireyler hem psikolojik hem de eğitim yönünden zarar görür.

Sorunlu ailelerde yetişen bireylerde sosyal ilişki kuramama ve başarısızlık göze çarpar.Güven eksikliği,aşağılık duygusu, saldırganlık eğilimi, madde ya da ilaç bağımlılığı, suça eğilimde artış gösterir.Bireylerde manevi boşluk, ailevi ve ekonomik bozukluklar,mutsuzluk duygusu toplumdan uzaklaştırırken bireyi, yeni arayışlar içerisine sokar.Bu geçici rahatlamalar;alkol ve madde bağımlılığı olabilir.Ayrıca toplumun dışına itilen bireylerde bencil intiharlar görülebilir.Uzun vadade bağımlılık bireyde ve dolayısıyla toplumda onarılmaz yaralar açar.Yaşam şartlarının bozukluğu ile bireylerde gelişen kişilik bozuklukları, kaygısal bozukluklar,evden kaçmalar görülebilir.

Bireyin zaruri ihtiyaçları beslenme, barınma, bakımdır.Ancak sevgi ve şefkat ihtiyaçlarının da karşılanması gerekir.Sevgi, şefkat ve güven eksikliği fiziksel ve ruhsal gelişimi olumsuz etkiler.
Yapılması gereken manevi değerlere sıkı sıkıya bağlı nesiller yetiştirmek, aile yapısını güçlendirmek,toplumun refah düzeyini eşitlemek.sosyal güvenliği toplumun bütün kesimlerini içine alacak şekilde geliştirmektir. Kısacası sevgi ve güvene dayalı bir toplumsal yapı oluşturmaktır.

30-01-2014 11:47:00
Canan Özdemir
www.kafiye.net