GÜNÜMÜZDE AİLE
Uzman Sosyolog
Canan ÖZDEMİR

Aile, toplumun temelini oluşturur. Aile yapısı toplumdan topluma değişiklik gösterir. Aynı zamanda bir toplum içerisinde de zaman içerisinde değişim gösteren bir süreçtir.

Türk toplumunda esas olan aile yapısı geleneksel, ataerkil, baba otoritesine dayalı ailedir. Ataerkil aile yapısında; anne, baba ve çocukların yanısıra dede, nine, amca, hala gibi yakın akrabalarda vardır. Aile ilişkileri, birbirine sıkı sıkıya bağlı, milli manevi değerlere önem veren bir yapıya dayalıdır.

Kentleşme ve sanayileşmenin etkisiyle günümüzde ataerkil aile yapısından çekirdek aileye doğru bir değişim süreci yaşanmaktadır. Çekirdek ailede esas olan çocuktur. Akrabalık ilişkileri geleneksel ailenin aksine zayıftır. Tüketime ve lükse yönelme gözlenmektedir. Geleneksel toplumdan modern topluma geçiş sürecinde, bilimin ve sanatın ilerlemesiyle, ekonomik refahın  ve lüksün arttığı buna bağlı olarak da;insan ilişkilerinde ve toplumsal değerlerde bozulma gözlenmektedir.Bu süreçte köyden kente kentten kente göç olgusu esastır.Göç olgusu beraberinde bir takım sorunları da getirmektedir.Aile yapısında bozulmalar,dağılan aileler, boşanmalardaki artış ve gayrimeşru çocuklar bu sorunlardandır. Göç olgusunu nüfusun hızlı bir biçimde artması, tarımla uğraşan kişilerin işsiz kalması ya da kentin çekiciliği gibi unsurlar tetiklemektedir. Bununla birlikte göç alan kentlerde de bir takım sorunlar baş göstermektedir. Bunları kısaca şu şekilde ifade edebiliriz. Artan nüfusun istihdam edilememesi, yerleşme sorunu, ekonomik ve sosyal problemler, alt yapı hizmetlerindeki yetersizlik, sağlık ve eğitim hizmetlerindeki eksikliklerdir. Kırsal alanlardan kentlere göçü azaltmak için: kırsal alanlarda yatırımların teşvik edilmesi, alt yapının geliştirilmesi, sağlık  ve eğitim alanında yeterli hizmetin  verilmesi, tarım ve hayvancılığı teşvik edici önlemlerin alınması ve desteklenmesi çalışmaları yapılabilir.

Sağlam, milli ve manevi değerlere dayanan ailelerden oluşan toplumlar her türlü kötülüğe karşı göğüs gererler. Sağlam temellere dayanmayan ailelerden oluşan toplumlar yıkılma tehdidi altındadır. Ailenin temelinde sevgi, saygı, anlayış, güven gibi manevi değerler esastır. Atatürk’ün dediği gibi;’’Medeniyetin esası ,gelişme ve gücün temeli aile hayatındadır.

Bu hayatta fenalık muhakkak sosyal, ekonomik, siyasal güçsüzlüğe sebep olur.

16-01-2014 17:51:00
Canan Özdemir
www.kafiye.net