EĞİTİMİN ÖNEMİ

İyi bir toplum yaratmak için iyi bir eğitim şarttır. Eğitim; bireyde istendik davranış değişikliği yaratan bir süreçtir. Öğretim ise eğitime göre daha sınırlı ve kısadır.Eğitim öğretimi de içine alır.

Çocuğa sevgi, saygı ve sevecenlik içerisinde eğitim verilmelidir. Sevgi ve saygı insan için gıda kadar önemli ihtiyaçlardandır. Günlük yaşantılarında sevgi ve ilgiden yoksun kalan çocuklar insan ilişkilerinde sorun yaşar.Çekingenlik, saldırganlık, düşmanlık ve suçlama eğilimleri gösterirler.Gerek ailede gerekse toplumsal çevrede çocukluk yaşam deneyimleri; sevgi dolu bir yaklaşım ve özenli bir ilgi ile çevrelendiği taktirde sağlıklı bir gelişim ortamı kurulabilir.Sağlıklı birey, sağlıklı bir toplum demektir.

Bir eğitimci, her şeyden önce çocuğun aile yapısını, aile ilişkilerini akranlarıyla ilişkilerini göz ardı etmemelidir. Piaget’ e göre; “Oyundaki etkin deneme ve yineleme çocukların yeni durumları ve yaşantıları önemsemelerine olanak sağlar.”Aynı zamanda her çocuğun hazır bulunmuşluk düzeyi, bedensel ve ruhsal gelişimleri farklı olduğu için her birini farklı bir birey olarak değerlendirmek gerekir.

Çocuğa eğitim verilirken aşırı otoriter ve sert bir yaklaşım uygun olmadığı gibi adam sendeci yaklaşımda uygun değildir. Demokratik bir ortamda Varoluşçu Felsefe’nin de esası olan sorumluluk bilincine dayalı eğitim verilmelidir.

Ceza ve ödülde doğru zamanda, doğru yerde kullanılmalıdır. Aksi takdirde çocukta istendik davranış değişikliği oluşmadığı gibi, olumsuz duygu ve davranışların gelişmesine de sebep olunabilir.

Sonuç olarak; çocuğun olumsuz davranışlarının üzerine gitmeden olumlu davranışları ödüllendirilip takdir edilmelidir. Cesaret verip, dinleyin ve çocuğa önemli olduğunu hissettirin. Peygamber Efendimiz buyuruyorlar ki;’Müjdeleyin, nefret ettirmeyin; kolaylaştırın, zorlaştırmayın.’

 

27 Aralık 2013 Cuma 20:47
Canan Özdemir
www.kafiye.net