YAĞMUR DUASINA MI ÇIKSAK

Kış gelince kış mevsimini yaşayacaksın…
Parmaklarının ucuna kadar üşüyüp, paltona sarılıp ellerin ceplerinde, kar çizmelerinle bata çıka yürümelisin yolları…
Yağmur bazen iliklerine işlemeli, titretmeli soğuk ve kendine gelmelisin demli bir çay eşliğinde…
Bahar gelince; baharın temiz havası, açan çiçekleri, kuşların cıvıltısı doğanın yeniden uyanışını anlatırken, bir tarafım buruk olmamalı… Kışın yeterince kar yağmadığı için, barajlardaki su seviyesi bayağı azalmış.
Her şeyi zamanında yaşamak güzel…
Tıpkı mevsimler gibi…
İçinde ukde kalmadan yaşamak anı, anları…
Enerji ihtiyacı için komşularının kapısını çalan Türkiye bu yılın ilk aylarında geçen yıla göre talebin önemli oranda artığını duymak üzücü bir durum.
Elektrik ve su tasarrufu yaparak olası kesintilerin önüne geçebilir ve ihtiyacımız olduğunda daha rahat kullanabilme olanağı ancak bir takım basit ama dikkat etmemiz gereken yöntemlerle gerçekleşebilir.
Muslukları açık bırakmayın!
Annelerimiz bize o lezziz sebze yemeklerinden yapmadan önce onları güzel güzel yıkıyorlar. Sebzeler elde yıkanmak yerine, su dolu bir kapta yıkanırsa, çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda 18 ton su kurtarabilir.
Bulaşıkları elde değil makinede yıkamak hem temizlik açısından hem de su tasarrufu açısından önemlidir
4 kişilik bir ailenin bulaşığı elde yıkandığı zaman 80 ile 120 litre su kullanılır. Oysa bulaşık makinası aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Buda yılda 26 ile 40 ton suyun kurtarılması demektir.
Dişlerinizi fırçalarken, suyu kapatın
Diş ve ağız sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Diş fırçalarken musluğu kapatara kullanmadığımız su gideri, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir aile için bu rakam, 48 tondur.
Temizliğimize de özen göstermeliyiz. 5 dakikalık bir duşta ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika kısaltırsa, yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.
Duş başlığınızı değiştirin
Yeni model, gayet ekonomik, suyu daha iyi püskürten subaşlıklarından alın. Böylece daha az suyla daha tazyikli duş alabilirsiniz.
Muslukları tamir ettirin
Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olmalıyız. Bozuk musluk gördüğümüzde anne-babamızı onları tamir ettirmek konusunda yönlendirmeliyiz… Her saniye bir damla su akıtan musluk yılda bir ton su harcar.
Sifona plastik bir şişe yerleştirin
Sifonunuzun içerisine içi dolu bir pet şişe koyarsanız, her sifonu çekişinizde o pet şişenin kapladığı hacim kadar su tasarrufu sağlamış olursunuz. Sadece bu basit önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.
Gereksiz yere sifon çekmeyin
Tuvaleti çöp olarak kullanmamalısınız.
4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcanmış olur.
Çamaşır makinasını ekonomik kullanın
Evde, çamaşır makinası konusunda yapacağınız aile fertleri arasındaki iş birliği ailenizin büyük miktarda su tasarrufu yapmasını sağlayacaktır. Bir çamaşır makinası tek çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinayı tam doldurmadan çalıştırmazsanız su tasarrufu için büyük bir katkıda bulunmuş olursunuz. Makinanızı yılda bir kez daha az çalıştırırsanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.
Su kaçaklarını engelleyin
Bu iş her ne kadar sizin göreviniz olmasa da evinizdeki eskiyen su borularının yenileri ile değiştirilmesi yada tamir ettirilmesi de faydalı olabilir. Eski tip borular tonlarca su harcar.
Şimdi burada oturmuş tasarruftan bahsediyorum ne sıkıcı! Oysa dışarıda hava günlük güneşlik, çimen kokuları, çiçek kokularına karışmış… Rahat, sakin, bir taraftan da gelin gibi bezenmiş baharın keyfine varmak varken…

Belgin Turan SATICI
www.kafiye.net