Bu Gün Günlerden 9 Eylül

Bu gün günlerden 9 Eylül, bu gün İzmir’e Güneş bir başka doğdu, sanki doğum sancıları yoktu, gülerek baktı İzmir’e, dağların üzerinden körfeze… Müjde veriyordu tebessümü Egenin incisi İzmir’e…
Bu gün İzmir yeniden doğdu ve Dünyaya haykırdı; “Bu millet esir edilemez… Öldürülebilir, lakin mağlup edilemezler…”

Dokuz Eylül Anadolu İnsanının Özgür Birey Özgür İnsan olma tarihinin başlangıcıdır…

Bugün İzmir’in Kurtuluş Günü; emperyalizmin Anadolu topraklarından sürüldüğü denize döküldüğü gün…

19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaş yolculuğu 9 Eylül 1992’de İzmir’de sona erdi. Mustafa Kemal ‘in önderliğindeki ulusal özgürlük ve kurtuluş savaşının kazanıldığı o büyük utkunun adıdır 9 Eylül.
1 Eylül 1922 Mustafa Kemal tarihi emrini verdi: “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri!..”
Bağımsızlık ateşi ile yanan Türk Birlikleri bir an önce İzmir’e girmek için yıldırım gibi ileri atıldılar.

Türk birlikleri 1 Eylül’de Uşak ve Kütahya’ya ertesi günde Eskişehir’e girdiler. Batı Anadolu kentleri birbiri ardına geri alınıyordu. 4 Eylül’de Alaşehir, Buldan, Kula Söğüt. 5 Eylül’de Bilecik, Bozöyük, Simav, Demirci, Ödemiş, Salihli; 6 Eylül’de Akhisar, Balıkesir. 7 Eylül’de Aydın, 8 Eylül’de Kemalpaşa ve Manisa’ya Türk ordusu giriyordu.

Türk ordusu İzmir önlerindeydi artık. ”3 yıl 3 ay 25 gün” süren savaş sona eriyordu. İzmir’de ulusal isyanın ilk kurşununu sıkarak işgalci Yunan Efzun Alayının bayraktarını Karataş’ta yere indiren gazeteci Hasan Tahsin’in başlattığı mücadele yine aynı kentte noktalanıyordu.

9 Eylül 1922 saat 11.00; Türk Süvarisi İzmir’e girmiş ve Konak’ı zapt etmiştir. Teğmen Ali Rıza ve bir erle hükümet konağının merdivenlerini yıldırım hızıyla adımlayan Binbaşı Şerafettin Bey ikinci kattaki balkonda duran Yunan Bayrağı’nı indiriyor yerine Türk Bayrağı’nı çekiyordu. Halk coşku içinde özgürlük türküleri söylüyor ulusal kahramanını Mustafa Kemal Atatürk’ünü bekliyordu artık.
Ve Mustafa Kemal Atatürk 10 Eylül 1922’de İzmir’e girdi.

Atatürk’ün 1 Eylül’de Dumlupınar’da verdiği ”Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” emri 9 Eylül 1922’de İzmir’de noktalanırken yalnızca Türkiye için değil dünyanın bütün ezilen ulusları için yeni bir çığır açılıyordu…

”Bu tarih insanların silahlardan uzaklaştığı bir zamanın adıdır.”
“Bu tarih toplumu yönetim gücünün kaynağı olarak “millet iradesi” gösterilmiş İstiklal Savaşının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin itici gücü olmuş “tam bağımsız ve demokrat bir Türkiye” yaratma süreci başlatma tarihidir.”
“Bu tarih Osmanlı cemaat düzeninin “tebeası-kulları” “vatandaş-yurttaş” kimliğini kazanıp “özgür birey-insan” olabilme tarihidir…”

“1922’ yi anımsadık
Eylül 9’ u geçti geçecek…
Gözlerimdeki ıslaklığı sorarsan
Bin Eylül silinmeyecek…

Ve o gün bir ders verdi tüm Dünya insanlarına Atatürk, şu sözleriyle; ‘Bir milletin istiklalini temsil eden bayrak çiğnenmez!.’ Bizde ders aldık mı bu sözlerden!..”

Güzel İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümünü kutluyor, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyor, tüm İzmir’li hemşehrililerime sevgi ve muhabbet yolluyor, saygıyla selamlıyorum…

Ömer Sabri KURŞUN/çınar
www.kafiye.net