ÇOCUK REKLAMLARI

Çocuklar Reklamları Fark eder mi? Yapılan araştırmalar fark ettiklerini ispatlamıştır. 3 yaşından itibaren neyi fark ediyorlar.  Sadece bir programın reklamla kesilişini, 4-5 yaşında ise reklamları doğru biçimde ayırt ettiklerini anlıyoruz. Bu yaştaki çocukların bu gördükleri reklamları unutmamaları için reklamın hemen ardından çizgi film gösterilmesi beynine iyice yerleşmesini sağlıyormuş,  ama ABD de bu yasaklanmış. Böyle bir reklamın spotu yayınlanmıyormuş.

Çocuklar reklamların niçin gösterildiğini ancak 5-6 yaşlarında doğru anlayabiliyorlarmış.
Şunu özellikle belirtmek istiyorum; bence yemek programları bu güne kadar sadece yetişkinler için yapıldı ama neden çocuklar için yapılmadı? Oysa onlarda yemek yiyorlar ve faklı beslenmeleri lazım gelişmeleri için, ama bunu düşünen yok maalesef. Bu yemek programları yapılacak olursa, önce çocukların ekran başına oturmasını sağlamak için sık sık reklam geçilmeli,  dikkatleri ekrana çekilmeli ve ben inanıyorum ki böyle bir yemek programı çocukların çok ilgisini çeker aynı zamanda, sevgili annelerine de yol gösterici olur.

Diğer bir önemli noktada sosyoekonomik -eğitsel düzeyi daha düşük aile çocuklarının reklamlardan çok etkilendikleri ve izledikleri ürünü mutlaka almak istedikleri kanıtlanmıştır. Etkilenmeye en açık yaşlar 5-8 yaşlardır. Reklam deyip geçmemek lazım ama zaten ülkemizde de reklamlara dikkat edecek olursak hemen hemen sadece büyüklere hitap etmektedir ve bu durumda çocukların duygularını kışkırtıcı bir durum zaten olmamaktadır. Reklamlar tehlike arz etmiyorlar. Reklam müthiş etkili olduğuna göre ve her ülkenin de kendi yapısına göre bir politika izlediğini bildiğimize göre kendi toplum yapımıza göre bilinçli reklamlar hazırlayıp çocukları olumlu etkilemenin yollarını aramak çok ilginç olur bence.

Seferihisar/ 22.07.2013
Dilek  OKTAV
Emekli Müzik Öğretmeni
www.kafiye.net