Sebebini Biliyorum


Eskiden bilgisayar başından kalkmazdım. Telefonu elimde tutar bir şeyler yazmaya çalışırdım. Vatan, millet, özgürlük, hürriyet, insanlık, insan olma üzerine yazardım. Aşık olmadığım halde güzel aşk şiirleri yazardım. Burada yayına verdiğim zaman dostlarım aşkım için hayırlısı olsun, devamı gelsin diye temenniler bulunurlardi. Ama bu sıralar yazmak değil, kalemi kağıdı bile almak istemiyorum. Yaşım 69 ve bu Yaşin verdiği haylazlıkların etkisi var diye düşünüyorum yapmamayı ama değil. Haylazlık olmaz. Ben aylak kalmayı hiç sevmem ki, işlerimi bırakayım. Şu sıralar sadece balkonumdaki çiçeklerle uğraşıyorum. Balkona çıkıp çevreyi seyretmekte güzel oluyor.


Sevgili dostlarım. Bu bikkinligimin en büyük etkisi diye düşündüğüm bir neden şu sanal dünyada doğru insanların azalması sanırım. İnanın son 3 aydır sanaldan dost olduğum Şair ve yazarların paylaşımları beni biraz üzdü. Emeğe, üretmenin sevgisine, çalışmasına saygı göstermeyen erkek ve kadın şair ve yazarlar isyanda. Şair ve yazarım diyen erkek ve kadınların bazıları çaldıkları şiirleri kendilerine uyduruyor, altına utanmadan, sıkılmadan ahlaksızca kendi isimlerini yazarak yayına veriyor. Daha da ileri giderek bazıları kitap yayınlayarak yaz olduklarını böbürlenerek çevresine anlatıyor.Hiç emek vermeden, alın teri dökmeden, düşünmeden, yürek hareketlerini duymadan, şiirlerinin üzerine; bazen acı, bazen mutluluk, bazen içten akıp gelen sevginin göz yaşı damlaması olmadan başkalarının şiirlerini kendisine aitmiş gibi yazmak bana göre şerefsizliğin, ahlaksızlığın, emek hırsızlığı yaparak kitap sahibi oldum diye böbürlenmenin neresinde Şair oldum ifadesi oluyor?

Dostlarım. Bu sanal alemde bazı erkekler kadın profili, bazı kadınlarda erkek profili ile paylaşım yapmaya çalışıyorlar. Amaçları insanlarla dalga geçmekmiş. Yahu gerçek bir insan olun da senden bilgi, beceri, ahlak, namus, şeref, Doğruluk üzerine bir faydanızı mi gördük ahlaksızlar, şerefsizler. İnsan olun insan! Adam olun da ağır ol desinler! Taş yerinde ağırdır, size bu ağırlığınız nedeniyle size efendi, molla desinler! Ama ne gezer, şerefsizlik diz boyu. ” ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün ” demişler. Eskiler boşuna söylemez böyle sözleri. Şu sanal dünyada bu söze uygun kaç kişi var derseniz iki elin parmak sayısı kadar dersiniz. Bu nedenle sanal alemde doğru insanı bulmak için uğraşmayacaksınız. Doğrular sizi bulur. Bulduğunuz zaman sakin korkutmasın, ürkütmeyin iyi insanları, sımsıkı sarılın dostluklarınıza. Sevgili Şair ve yazar arkadaşlarıma.

Uzun zamandır yazı yazmıyorum. Şiir yazmıyor. Aklıma birseler geliyor tam yazayım diyorum uçup gidiyor, hayal ülkesinde beni seyre dalıyor. Elimden bir şey gelmiyor. Bu haylazlık Web sayfamın güncellemesine de yansıdı ne yazık ki… Web sayfamda kendi yazılarından daha çok Şair, yazar arkadaşların yazılarını yayına allıyorum. Dost ülke ve diğer ülke şairlerinden de Web sayfasında yayına yazılarını aliyorum. Ne yazık ki www.kafiye.net sayfasında çok sık paylaşım yapamıyorum. Bazı Şair ve yazarlar paylaşımlarım konusunda beni hoş görü ile karşılıyor. Beni üzen kısmı ise bazı yazar ve Şair arkadaşlar paylaşım yapamadığı düşünmeden ya dostluktan, arkadaşlıktan çıkıyor ya da selamı sabahı kesip beni takipten çıkıyor. Hepsinin de canı sağ olsun. Ben buralardayım. Belki anında cevap veremiyorum, ama yine de sağ olasınız. Web sayfasında paylaşım yaptığım bazı yazıların çalıntı metin ve şiirler olduğunu gördüm. İster istemez o kişileri sayfamdan atıyorum.

Yeni telif yasası gereğince yayın olayı ciddi ciddi zorlaştı. Yabancı bir yazıyı Türkçeye çevirmek yeterli değil artık. Çevrilen metnin de bana gönderilmesi gerekiyor. Bir de şirin, metnin sahibi kimse bana yayınlamak için göndermesi gerekiyor. Bu kısımda çok önemli benim için. Dostlarım. Yakında sayfamda yazıların yayınlanması ile ilgili bir açıklama yapacağım. Sizleri fazla meşgul etmeyeyim.

Saygılarımla.

28.04.2024 pazar Karabağlar

Hüseyin Durmuş
Emekli edebiyat öğretmeni
Şair yazar
Www.kafiye.net edebiyat sayfası sahibi.