Tuğba Aras

SİNİRLENMEK

İnsan ne için sinirlenir? Nedir bu his ve ya duygu?  Sinirlenmek kolay mıdır? İnsanı sinirlendirmek için fazla çabalamaya gerek yok, fazla tanımaya da. Ama bazı insanları sinirlendiremezsiniz. Sabır onlar için bir yaşam, yaşama şeklidir. Belki de zaman önce üzdü, sonra dayanmasını sağlayacak sabrı sundu. Bilmiyoruz sabır taşına dönüşmenin sebebini. Aynı zaman da anlamıyoruz. Onlarında kendilerini tanıdıkları söylenemez. Sabır tek taraflı olmaz çünkü. Sabır olacak bir şey yoksa sabretmeye gerek kalmaz. Yani insanlar ona belli belirsiz bir şekil verdi ve verilen şekli şartsız benimsedi. Ne olduğunu, ne hale vardığını o da bilmiyor kısacası.

Asıl konuya dönelim. Sinir insana ne yaptırır? Aslında çok şey olabilir sonuç olarak. Üzer, rahatlatır, kırar veya pişmanlık sağlar. Her şeyin fazlasında olduğu gibi sinirin de fazlası zarardır. Ölçülü ve yerinde olmalıdır. Sinir sahibi insanlarla yola çıkılması, yada devam edilmesi çok zordur. Nerede, nasıl davranacağını kestiremezsiniz. Bu her anı tetikte geçirmek dışında hiçbir getirisi olmayacak bir durumdur.

Sinir kişi de, sinirin sergilediği, kişi de dayatan her yönüyle kötü etkilenir. Psikolojik ve belki de fiziksel açıdan. Ama dürüst olmam gerekirse siniri kontrol etmek için bazılarının üstün çaba göstermesi gerekebilir. Öyle bir an gelir ki, sinirden çıldırırsın ama bazı nedenlerden dolayı susman, sakin kalma, nefes alman gerekir. Bu anlar için kendime “ yöntem” adını verdiğim bir yolum var. Sinirlenirsem sadece susarım, konuşmam, karşımdakinin gözlerinin içine en belirgin ifademle bakarım ve olduğum yeri terk ederim. Gözlerine attığım bakış öyle olmalı ki, olanları düşündüğünde kendisini hissettirecek bir bakış… Bırakın deli desinler suskunluğunuza. Olmadığınızı biliyorsunuz. Kimseye açıklama yapmak zorunda değilsiniz. Orhan Veli’nin ilk mısraları şöyleydi hani:

Ağlasam sesimi duyar mısınız,
Mısralarımda.
Dokunabilir misiniz,
Gözyaşlarıma ellerinizle?

Nedir acaba bu ağlayışın sebebi? Veya neden gözyaşlarına okunamayacağımızın şüphesiyle birlikte hüzün hissettiriyor bize. Belki de tutamadı duygularını içinde, gözyaşı olup çıktılar. Belkide çok kızdı. İlkiyle aynı kapıya çıkar bu da nasıl olsa. Ama belki de yoktu bir sebebi.

Tuğba Aras/25.05.2023 / Perşembe /Karabağlar
www.kafiye.net