Borsok


Gulnar Emil




Gelinler, borsok için hamur yoğurun!Beyaz un gri odadaki dolabın arkasındaki torbadadır, esmer un ambardaki mavi un sandığındadır. Beyaz undan beş elek eleyin, esmer undan iki elek katın. Büyük kase alın, ama eskisinden, yenilere dokunmayın. Bunların hepsi size kalır, ben kendimle götürecek değilim, o yüzden yeni olarak kalsın. Eskiden sadece iki tane mi?Yenileri eski muşambayla sıkı sarmıştım ve çok iyi saklamıştım, şu an kendim bile bulamıyorum. Komşulara sorun, onlarda üç tane eski vardı. Elek delinmiş? Ama bir şeyler yaparak kullanabiliriz? Bir tane kevgirle yapamayacağız, bir tane kevgir de sor! Sen bizim yatak odamızdan supara( hamur açmak için kullanılan deriden yapılmış mat) getirsene! Ben onu yatak odamıza götürdüğümün nedeni onunla beraber bereketimizi çalmasınlar! Sorsalar kimseye vermeyin! Bizim kazanımızı çalmışlar ve hurdaya satmışlar. Buldum ve geri getirdim…İşaretlemeseydim, kazansız kalırdım!

Hangi yağı kullanalım? Pamuk yağı bitmişti. At yağı katın, çorbadan kalmış yağ, ağzınızı ısırmaz! O yağda pişireceğiz.İçyağından daha iyi yağ mı var? Maya suparanın içindedir. Supara ise bizim yatak odamızda. Sandıklarda ne var? İnsanların kafasımı kestim ve oraya koydum. Oraya gitme! Suparayı buldun mu? Gözünü iyice aç! Sen patlak gözlüydün? Şimdi o odaya girmeyeceğim, korkarım? Neden korkuyorsun? İnsanların kesilmiş kafalarından? Hangi kafa, Aman Allahım? Allah, Allah, ben şaka yaptım! Yine de gitmeyeceğim! Şimdi ne yapacapağız, aldım-şaka yaptım! Kendim getiririm, sen de tezek getir! Tezek nedir? Ne beladır? Çuval bezini al da benimle gel, sana kurumuş tezekleri göstereyim? Çuval bezi nedir?

Acele etmeden hamur yoğurun! İyi hamur olur, akşam olmadan hemen borsokları yapayım. Kazanda su kaynıyor! Siz harekete geçmeden öğlen oldu. Öğlen değil mi, saat bir oldu? Dokuz? Saar dokuz olduysa, hemen bir de olur! Zaman saat dokuzda durmaz ki!beş kase unu koyun, kendi yoğururum! Sıcak su hazırlayın, maya bozulmasın! Hamur açmak için üniversite diploması mı gerekir? Oynayarak yoğururum.

Niçin hamuru bir saat yoğurtururum? İyi yoğurtulan hamurdan iyi borsok yapılır! Sizin gücünüzle mi mayalandırıyorum? Maya ile değil de, yoğurmakla iyi mayalandırılır! Toprağı da iyi yoğurursa duvarlar sağlam olur.Hamileyken bu evin tuğlasını yapmıştım, bir günde bin tane tuğla yapıyordum. Yeni evde doğurdum.

Kimse çalışmaktan ölmedi. Ölürse, örnegin, ben hayatım boyunca çalıştım- hala yaşıyorum. Bazen yatmak istiyorum, ama yatamıyorum, biri ayakkabıyla “Kalk, kalk” diye dürtüklemiş gibi geliyor.Başımı yastığa koyarsam ölecek gibi geliyor! Eğer ayağım takılıp üzerime düşersem.. Babanız ustümden atlayıp geçer ve böyle yorum yapar.

-Bu zaten çoktan ölmesi gerekiyordu!

Hamuru hemen sarmanız gerekiyor! Balta ve maşa nerede? Tuz sorsana, yarın satın alırız. Her zaman sormaktan utanıyorum, maşasını göstermeden getirsene! Eskiden o maşa benimki idi, sonra onlar işaretlemiş, şimdi biz onlara soruyoruz.

Hey,benim galoşumun birini getirsene, yolda kalmış. Ayakkabıma bakmaya bile zamanım yok. Daha ince açın! Yağ yanmaya başladı! Acele edin!Ateşi azaltsam yetişir misiniz? Acele edin, hamur soğuyor! “Sadece Mariya” akşam dizisini mi seyrediyorsunuz, utanmıyor musunuz? Nasıl utanmıyorsunuz? Hamur ekşileniyor, bunlar televizyon seyrediyor – ne rezalet!

Hamuru bir an önce açın ya, yağ yanacak! Hamuru buraya getirin, düşürmeyin, yerde toz çamur içinde kalmasın! Yeni gelin nerede kaldı, aynaya mı bakıyor, dans mı ediyor? Örtüye gönderdim, örtüyü başına sardı da aynaya bakıyor… Pencereden gördüm. Yavaşca, korkutmadan, buraya getirin!

Benim oğlum nerede kaldı? Odun parçalasın! Futbol? Onun annesi ölse bile: “Bir dakika, ben futbol oynamam gerekir” diyecek. Biliyorum.

Onun karısı aynaya bakmasını bitirdi mi? Hayır, hala mı dans ediyor? Benim gözlerim görmesin, perdeyle kapatın! Şimdi beşikteki bebek uyanır- o zaman ne yapacak? Böyle mi oturacak? İyi ev hanımının bir eli bebekle uğraşır, kötü ev hanımın iki eli bebekle uğraşır…

Sizin bu filmler eğlence değil de- işkencedir! Bu sene biter mi? Bir tava hamuru ben açtım. Ya Allahım, ikincisi hazır olursa nasıl beklerim? Ateş yakmayı da bilmiyorsunuz? Hepsiniz güzelsiniz,tütün size doğru gidiyor. Benden başka hepsine tütün kapladı. O sadece benden korkuyor,güzel değilim ki.Ellerimle yanmış odunları tutuyorum, külü dağıtırım, tabii tütün benden kaçar.

Maşa verdi mi? Tamam, ellerimle çalışırım. Ellerim maşadan daha iyi. Gazete getirsene, koyunun böbreğini gazeteye sararak pişiririm. Hamile gelinim için. İyi iş yapmış olurum.

İyi haber!Gübre arasından benim altın yüzüğüm bulundu. Koyunları doğurturken kaybetmiştim, rahiminde kaldı düşünmüştüm. .. Bulundu, neyse… Tamamen kaybolursa iyi olurdu, bütün felaket, sıkıntılar onunla beraber kaybolurdu. Tamam hala geç değil… altınlar bende uzun yaşamaz, bu ise iyidir.

Düzgün, küçük kesin, ama atın başı gibi olmasın. Ya da küçük kesmeyin, eli küçük-cimridir derler. Orta ölçü iyidir. Çok ince yapmayın, çıtır çıtır olacak. Sonunda kap şeklinde kesin, hızlı bitirmek için, bir de dışarıda oyun oynayan çocuklar için. Kendimiz için biraz yanmışlarını toplayın. Pişirilmemiş sütün kaymağını alın ve tavadaki sütün üzerindeki kaymağı da alın. Saat beşe yaşlı kadınları davet etmeye birisini gönder, çay içelim.Tyaniçki ananın bastonunu da al ve kendin getir. Buraya bastonuyla zar zor geliyor, çay içtikten sonra bastonunu burada unutup evine döner. Eski galoşunu burada unutur, yeni galoş giyerek gider. Neyse, yeni galoş her zaman bulunur da, eskisini bulmak zordur. Speşnaya anayı çaya davet et.

Hindi çayınan da bol demle. Şimdi seylan çayını da çıkarırım – kokusu olması için bir kaşık ondan kat. Böylece bir seylan çayını bir yıl kullanırım. Tuz ve nabat getir. Şekeri parçalayan birisi olsa?! Benim ihtiyar nerede kaldı? Gömleğini değiştirsin, kirlidir. Sarışınlar kirliğe dayanaklığı yoktur bence. Ne kadar üzerini temizlesen bile kirlenebilirler.

Semaverin havalandırma borunu kim aldı?

Koyun ve keçi derisinden güzel, döşek yapın. Benim, popom, biraz da yer “koklasın”. … Allah adına… Çay kaynarsa uyandırın..lütfen… Koyun karınından…yağı.. çıkarın. Abdıkul atanın cesedini mi çıkarıyor? Onlara borsok götürün. Allah onu bağışlasın.. bizi de.. Ben şimdi..




Gülnur Emil.
www.kafiye.net