Otomobil Kullanmak Çok Kolay!!!



Merhaba sevgili dostlarım. Çevremizde araç kullananların durumlarını inceliyorum da bir türlü düşünceden kendimi alamıyorum. Şaşkınlık, sinir, heyecan hepsi bir arada araba kullananları izlemeye devam.

Ben usta bir sürücü değilim. Ama yıllanmış kamyon otobüs, dolmuş, TIR şoförlerinin tecrübelerinden çok yararlandim. Çok ama çok önemli gördüğüm bir kaçından bahsetmeye çalışayım dilimin döndüğü kadar.

Arabayı kullanmaya başladığınızda; sinirliyken, uykusuzsaniz aracı kıyıya çekerek par ediniz. Bilmediğiniz yollarda süratinizi kontrol kontrol ediniz. Asla ama asla arabanızın teknik açısından çok iyi olmasına karşın yine de tedbirli olarak sürücülüğe devam ediniz. Aracınızın Her türlü bakımını zamanında yapınız. İniş ve rampa çıkarken mutlaka küçük vites kullanın. Yol kurallarına mutlaka uyun.

Aslında o kadar çok durumlar var ki, burada anlatmak yeterli olmaz. En önemlisi ben iyiyim, en iyi kullanıcıyım, benden iyisi yok demeyin. Yeni araç kullanmaya başlamış gibi düşünerek kullanmaya dikkat edin. Trafikte saygılı olun, yayaya öncelik hakkı verin. Trafik işaretlerine ve ışıklarına mutlaka uyun, yol benim hakkım demeyin, dikkatli olun.

Bu arada aracınızı park ederken dikkat edin. Uygun olan yerlere park edin. Yaya yollarına, sokak başlarına park etmeyin. Arabanızı park ettikten sonra ençok ön tekerleklerin durumuna bakın. Yolun sağına park ettiyseniz; ön tekerlekler sağa doğru, yolun soluna göre park ettiyseniz ön tekerlekler soluna doğru çevrilebilir. Yokuş yukarı park ettiyseniz birinci vitese takın ve el frenini mutlaka çekin. Yokuş aşağı park ettiniz ise geri vitese takın ve yine elfirenini çekiniz.

Dostlar anlatılacak incelik o kadar çok ki, bu kadar ile yetinip sizlerin kafasını şişirmeyeyim. Kalın sağlıcakla.


18.06.2022 cuma/ Karabağlar

Hüseyin Durmuş

Emekli edebiyat öğretmeni

Şair yazar

www.kafiye.net