Alın size güncel hayata bir örnek…



Sanırım bir konuda biraz bencillim. Kötü anıları çabuk unutmak gibi bir özelliğim var. Mutluluk için kötü anıları hatırlamıyor ve iyi anılarla gülümsemeyi tercih ediyorum. Hayat kötü anılar biriktirerek mutsuz olmaya değmeyecek kadar kısa.

Not: Gençlikte çekiliyor olgunlaştıkça artık takılmıyorsun böyle şeylere.

Aslında püf noktası o kötü anı yerine onu bastıracak olumlu pozitif sıradışı bir anı yerleştirmeniz olacaktır.Güzel anılar mutlu günler yaşadığınız yerleri haritanızdan silip kara kaplı deftere yazmak yerine bunları yaşamanıza neden olan kişi veya kişileri kökünden silmek en mantıklısı.

Peki neden kötü anılara takılırız. Kısaca açıklamak gerekirse;beyin görevi gereği kendisine zarar veren durumları depolarmış ki tekrar karşılaşırsa önlem alabilsin diye bir nevi kopya çekmek için.

Bilmsel açıklaması da şöyle.

Meğersem norepinefrin hormonu yüzündenmiş. Norepinefrin hormonu, sinir hücrelerindeki sinyalleri komşu sinir hücresine taşıyan kimyasallardan biri. (bilimcesi nörotransmitter). Bu hormonun vücutta fazla salgılanması, kişinin kötü anılarla sürekli boğuşmasına sebep olmakta imiş. Bunun panzehiri de adra2b geni imiş. Bu gen kodladığı alpha-2b adrenerjik reseptör adındaki başka bir protein ile norepinefrinin kötü etkisini normal düzeye indiriyormuş. Adra2b geninin delesyonunda (gen kaybında), Norepinefrin hormonu vücutta artarak, kişinin sürekli kötü anılarla boğuşmasına ve depresyona girmesine sebep oluyormuş.

Sevgilerimle…




İlknur Yıldırım

30 Nisan 2022

İzmir’den..
www.kafiye.net