KURUMUŞ KARANFİLLERİ KUTSAYAN ŞAİR: ŞERİF FATİH

Şiir, poem, en eski edebiyat türlerinden biridir. Geçmişi insanlık tarihiyle eşdeğerdir. Edebiyatın, şiirin konusu insandır; insanın edimleri, duyguları, düşünceleridir. Şiirin, ritme ve imgelere dayanan, kendine has söyleyiş güzelliği, üslubu olan, estetik kelimelerle ustaca kurgulanmış söz sanatı olduğunu söyleyebiliriz.

Günümüz şiiri klasik ve gelenekçi şiirin estetiğini yıkarak kendine has estetik algısıyla gelişip varlığını sürdürmüş ve sürdürmektedir. Her şey, şiirin konusu olabilirken karmaşıklaşan dünyada bireyi, daha da karmaşık olan bir metinle baş başa bırakmak sanatçıların elinde, şairlerin kurmaca dünyasında estetik bir şahesere dönüşür. Modernitenin karşısında bireyi kucaklayan postmodern şiir, belirsizliği ve amaçsızlığı bir adım ileri taşır. Şair, şiiriyle herkese seslenir, sadece bir zümreye değil. Onun için eserini kim okuyorsa sesleniş onadır. Postmodern edebiyatta sanatçı, ne söylemek istiyorsa istediği gibi ifade eder. Son dönem şairlerimiz arasında yer alan Şerif Fatih’in şiirlerinde postmodernizmin izlerini sürmek mümkün. Şiirleri, poetik ve felsefi yazıları pek çok dergide yayımlanan şairin Bulutlar Gökyüzünde (şiir,2015), Kayıp Takvimi (şiir,2017) ve Kahkaha Rengi (şiir,2022) eserleri felsefi alt yapısı olan şiirlerden oluşmaktadır.

Ölüme karşı kimdir özgür olan  

Elbet onu bilen

Anlat bana şair, bugünü yarından ayıranı

Ölüme karşı özgür olan O Adam’ı anlat

Kayıp Takvimi’nde, O Adam anlatımıyla bedenin ruh için geçici bir yer olduğunu ve daha sonra bu tutsaklıktan kurtulup özgür olacağını dile getirir. Eser, Zaman Kitabı, O Adamlar Kitabı, Serüvenler Kitabı, Rüyalar Kitabı ve İtiraflar Kitabı başlıklı bölümlerden oluşmaktadır.

Anlat, hiçliğin kıyametini

Zamandan arınışını varlığın

 “ne içindeyim zamanın ne de büstün dışında” diyen Ahmet Hamdi Tanpınar izleğinde de yorumlayabileceğimiz “zaman ve hiçlik” kavramları eser boyunca dizelerde gezinir.

Zamanın geçtiği yalan O Adamdır geçen zamandan                 

Divan Şiiri’mizdeki vahdetivücuta gönderme yapılır adeta. Yaradan ile Bir olma hali, O Adam metaforuyla şiir okuyucusunun bilinçaltına gönderilir.

Yoksa O Adam ve ötekiler zihni midir Tanrı’nın?

Bir Dağın Rahminde şiirinde, üstkurmaca tekniğini de başarılı bir şekilde uygulayan postmodern şair Şerif Fatih; Hay bin Yakzan ile metinlerarası bağ kurmaktadır. İbn-i Tufeyl’in alegorik  eserinden esinlenerek O Adam’ın arınma ve özgürleşme yolculuğu devam eder.

Anımsadı en ilk gülmeyi unuttuğunu

Anımsadı darağacı özgürlüğüyle

Âdem’in ertesinde çektiğini insanların

Yaşam bir mücadele olduğu gibi yaşamdan vazgeçmek, özgürleşmek, parçalanan “ben”lerin amacı haline gelir. O Adam’ın kaderini kadınlar belirler Serüvenler Kitabı’nda. Böylece Kahkaha Rengi’ne doğru uzanan mısralarda “ruh-beden” sorgulaması devam eder.

Ölüm ve zaman beraber

Kapatır zarfları ve kapıları

Okura seslenişle başlayan Kahkaha Rengi; Ölüme Mektuplar, Zamana Mektuplar ve Yarım Kalan Adressiz Mektuplar başlıklı bölümlerden oluşmaktadır. Ölüme Mektuplar şiirleri, ezoterik düzlemde bireyin kendini araması, tanıması adeta iç derinliğine giden bir yoldur. Akıl, ruh ve bedene ait özgürleşme arayışıdır.

Sevgili efendim ölüm

Ancak seninle gelinir sana

Çaldı intihara kurulmuş saat merhaba

Kumdan havarilerin bağladı ellerimi

Tasavvufun son mertebesi olan fenafillahı anımsatan dizelerde ölüme sesleniş, ölüm ile özgürleşme, Tanrı ile Bir olma halleri, kendisiyle hesaplaşma, felsefi derinliği olan dizeleri oluşturmakta ve okuru, aktif olarak metnin içine çekmektedir.

Alışılmamış bağdaştırmaların ve kişileştirmelerin, imgelerin kullanıldığı dizelerde, insanoğlu yaşam denilen hapishanededir, bu yaşam O Adamı oyalamaktadır. Mısır’ın Ölüler Kitabına ithaf edilmiş dizelerde ezelden beri süregelen “kendini arayış” ve “hesaplaşma” devam etmektedir.

Herkes zamanın sahnesinde yaşar ömrünü

Gün gelir de tek hatıra hayaller kalır bize

Her şeye rağmen yaşam güzeldir, umut vardır. Okunası dizeler için Şerif Fatih’e sonsuz teşekkürler.

Şerif Fatih, Kayıp Takvimi, Mühür Kitaplığı, 1. Baskı, İstanbul, 2017.

Şerif Fatih, Kahkaha Rengi, Hayal Yayınları, 1. Baskı, İstanbul, 2022.

 Derya Balcı
www.kafiye.net