Güvenme Dayına, Ekmek Al Yanına

Günaydın sevgili dostlarım. Hayırlı günler diliyorum. Dünya bir savaşın eşiğinde. Görünen o ki, gemisini kurtaran kaptan misali aslan kesilenler kuzuya dönmüş. Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık kanlı bir savaşa dönüşmüştür. Masum ve günahsız insanlar bomba etkisiyle yaşamlarını yitiriyor.

Dünyanın süper güçleri göz göre göre aralarında yaptıkları pazarlık sonucu Ukraynayı, Rusyanın kollarına teslim etmiştir. Ukrayna devlet başkanı abd , AB ve natoya o kadar çok güveniyorum ki, Rusya gibi süper bir güce kafa tutma kahramanlığı gösterisine gitti. Arkasında olduğunu düşündüğü ülkeler savaş savaş seni destekliyoruz dediler. Ama Rusya füzelerle Ukraynaya Selam yollayınca destekçilerin hepsi kaçtı ve amorti ikramiyesi gibi teselli etmeye başladılar. Sonuç olarak olan Ukrayna halkına ve gunahsizlara oldu.Yalan sözlerle destekçilerinin geri çekilmesi Ukraynanin yıkılmasına neden olacaktır.

Bizde muhalefet ise tamamen cümbüşü döndü. Biri savaşa hayır, devlet kendine gelmeli. Biri :”bu devleti yönetenler tokezledi. Siz hangi akla hizmetle enerjinizi, gazınızı Rusya ve Ukraynaya bağladınız. Size bu aklı kim verdi ve siz kimleri zengin ettiniz.” diyerek akıl dışı konuşma yapıyor. Avrupa ülkeleri de mi salak! Onlarda Rusya ve Ukrayna ile enerji, doğal gaz bağımlısı oldular? Onlar bu anlaşmayı yaparken akıllı da Türkiye mi akilsiz oluyor?

Sözün kısası; kendini ayağa kaldırmadan fazla kabadayılık yapma! Arkandan destek vereceklerin meyvesini görmeden kimseye kafa tutma! Gücünün yetmeyeceği, boyundan büyük işlere kalkışmayın! Bir yola çıkıyorsanız, ilk önce garantinizi alıp, yalnız kalacağınızı düşünerek azığınızı doldurun. Köprüden geçerken kimseye ayı demeyin, dayı demek varken. Demekki neyapacagiz; dayımız dahi olsa kimseye güvenmeyeceğiz “Güvenme dayına, ekmek al yanına. ” diye boşuna söylememiş atalarımız.

Hükumeti batının desteğiyle düşürmek isteyenlere de bir sözüm var. Ukrayna başkanının durumu ortada. Bilhassa abd, AB hayranlığı ile onlara sırtınızı dayamayin!

Saygılarımla.

25.02.2022 / Cuma/ Karabağlar

Hüseyin Durmuş

Emekli Edebiyat öğretmeni

Şair yazar

www.kafiye.net