Ben Demokrat Biriyim



Mehmet Bey, balkonda oturmuş çevreyi seyrediyordu. Yakınındaki Bir evde aile kavgası vardı. Erkek ve kadın artık kontrolden çıkmış ağızlarından çıkanları kontrol edemiyorlardi. Belirli bir süre devam eden ağız dalaşı cam kırılması sesiyle son buldu.

Mehmet bey üzülmüş, en çok kadının cam kırılması sırasında eşinin yumruklarına hedef olmuştu. Erkek söyleniyor ve kaba kuvveti, görgüsüzlüğü ile hala yüksek sesle bağırıyor.

Bu durum karşısında üzülen Mehmet bey 1987 Aralık ayının son haftasını hatırladı. Erkekler kaba kuvvet kullanan, bayanları saygı göstermeyen, hatta bayanların çalışmasına karşı gelen erkekte çoğunluktaydı. Kadın evinde olacak , erkeğini bekleyecek, çocuklarına bakacak, temizlik, çamaşır ütü ve yemek yapıp akşam eşinin önüne kotaracak. Kısacası modern yüzyılın modern kölesi olmalı. İnanın bu düşüncede olan erkeklerin sayısı %80 ni buluyordu. Sokakta, kafeteryada, iş yerinde gördükleri güzel bayanlara ağızları köpürerek beş dakikalık zevkini gidermek ve sahip olmak için elinden geleni yapıyor ve utanma duygusu olmadığı için hareketlerini kontrol edemiyordu.

Ahlak bozukluğu gün geçtikçe çoğalıyor, nikahsız yaşamalarda çoğalmaya başlıyordu. Bunun nedenini düşünüyordu. Bu olumsuz harekete kıyamet alametlerinin yaklaşmasına ve rahmetlik dedesinin:” Torunum, kıyamet yaklaşıyor. Bunların başında besmelesiz çocuk dünyaya getirmek, besmelesiz işe başlamak ve saygıyı, sevgiyi yitirmek.”

Bir gün öğretmenler odasında karşılaştığı bir olay ki hiç unutamamıştı. Kendisini sosyal demokrat olduğunu söyleyen Şahin bey, güzel bayanların hastasıydı.

Okula yeni atanan matematik öğretmeni ile konuşuyordu.

– Hoş geldiniz öğretmenim, buyurun.

– Hoş bulduk öğretmenim. Beni çagırtmışsınız.

– Göreviniz hayırlı olsun. Size ders programınızı, nöbet gününüzü, sınıf öğretmenliğinizi tebliğ etmek için çağırdım.

– Rica ediyorum. Bugün dersiniz yok, bunun için nöbet koydum. Şu an ders devam ediyor. İsterseniz okulu dolaşın, isterseniz öğretmenler odasına buyurun. Arkadaşlarla tanışırsınız.

– Teşekkür ederim öğretmenim. Biraz dolaşıp öğretmenler odasına giderim.

Okula yeni atanan matematik öğretmeni Gülhan hanım okulun koridorlarını, okul bahçesini dolaşarak öğretmenler odasına girdi. Gülhan hanım çok güzel bir bayan. Hani mankenlik teklifi yapılsa makenligi de yapacak güzellikte.

Yönetici Mehmet bey işlerini hafifletir. Zaman ilerlemiş. Öğretmenler odasına gideyim ve durum nasıl bir kontrol edeyim. Yerinden kalkıp öğretmenler odasına gider. Öğretmenler odasında yeni göreve başlayan Gülhan hanım ve yine matematik öğretmeni Şahin bey sohbet ediyorlardı.

– Selam arkadaşlar. Sohbetinize katılabilir miyim?

– Buyurun Mehmet bey. Okulumuza yeni atanan Gülhan hanım ile tanıştık. Hayırlısı olsun. Arkadaşımız zamanla okulumuzu tanıyacak

– Sağ olun Şahin bey, sağ olun Mehmet bey.

– Ben Gülhan hanım ile tanıştım. Meslekte tecrübeli bir arkadaşımız. Okulumuzda öğrencilerimize yararlı olacaktır. Okulumuzdaki üniversite hazırlık test çalışmalarını anlattım.

– Şahin bey, ilk günden arkadaşın üzerine yük bindirmeyelim. Sonuçta severek yardımcı olacak ve görev alacaktır.

– Seve seve görev alırım Mehmet bey. Buraya yatmaya gelmedim.

– Teşekkür ederim Gülhan hanım, gorevlerimizi yerine getirmek güzel olur.

– Mehmet bey, aslında bayan arkadaşlarımıza az sınıf verilsin. Bize fazla sınıf, biz çalışalım.

– Şahin bey, ayrımcılık yok. Eşit hak eşit görev, torpil istemiyorum.

Bu arada Şahin bey, Gülhan hanımı süzüyor, gözleriyle soymaya başlamış gibi davranmaya başladı. Gülhan hanım, Şahin beyin hareketlerinden, bakışından çekinmeye başladı.

– Mehmet bey, ben iyiki sosyal demokratım. Bu huyumu çok ama çok beğeniyorum. Bizim evde hür düşünce, özgürce konuşma ve karşılıklı anlayış bulunmaktadır.

– Ne güzel Şahin bey.

– Benim eşim bana çok anlayış gösterir. Eve saat kaçta gidersem gideyim bana hiç kızmaz. Bazen hafta bir veya ayda iki defa uğramam. Onun içinde bana ne kızar, ne de sorguya çeker.

– Şahin bey, ne güzel . Peki sen neden eve gitmiyorsun, neden eşin sana kızmıyor? Bunun demokratlıkla ne ilgisi var?

– Ben bazen ayda bir güzel bir bayan ile veya arkadaşım ile buluşup eğleniyoruz. Bu nedenle eşim bana soru sormaz ve kızmaz.

– Emin misin Şahin bey?

– Eşime sorabilirsin. Biz demokrat bir aileyiz ve birbirimizin davranışlarına karışmayın.

Bu söz üzerine sinirlenen Mehmet bey, sinirini belli etmeden Şahin beye:

– Böyle sosyal demokrat ailelere bayılıyorum. Sana bir şey soracağım.

– Buyur Mehmet bey.

– Siz sosyal bir demokrat aile olarak anlayışlı ve adaletli davranıyorsunuz değil mi?

– Evet, hiç şüphen olmasın.

– Çok güzel. Sen ayda bir veya iki defa eve uğramayı güzel bir bayan ile birlikte olduğuna göre, eşinde bir erkek veya erkek arkadaşıyla Felekten bir gece yaşıyor desene. Doğrusu bu davranışının benim ahlak anlayışına uymuyor.

Şahin bey birden sinirlenir, ayağa kalkar.

– Sen ne diyorsun arkadaş?

– Ne kızıyorsun Şahin bey, Hani sen sosyal demokrattın, Hani sizin ailede eşitlik vardı , şimdi ne oldular kızdın?

Bu arada Gülhan öğretmen Şahin beyin düştüğü duruma yüksek sesle gülmemek için kendini zortutuyordu. Şahin bey büyük bir hışımla öğretmenler odasını terketti.

– Mehmet bey, çok harika. İnanın okula yeni geldim ama güzelliğimi görünce resmen sulandı. Iyiki siz vardınız. Beni hem sevindirdin, hemde şaşırttın.

– Neden şaşırdınız?

– Gülhan hanım, ben bunun gibi çok insan gördüm. Fazla konuşmak istemiyorum. İnancım ve ahlak anlayışım aileme bağlılığımı asla yok etmez.



08.12.2021 Çarşamba/ Karabağlar




Hüseyin Durmuş

Emekli edebiyat öğretmeni

Şair yazar

www.kafiye net