Sevgili annem!

Sevgili annem Asanova Salima 10 Temmuz 1950 doğumlu

Sevgili annemin mutlu çocukluğu, Kırgız SSCB ‘ nin Osh bölgesinin Kara-Sui kırsal bölgesinin Barak köyünde gerçekleşti. Aynı köyde annem birinci sınıfta ve Jean Kairat Lisesini başarıyla bitirdi.

Güzel ve güzel bir kız olarak büyüyen anne, babam Sharap ‘ ı gördü ve hemen aşık oldu. Evet ve şaşırtıcı değil, büyük kahverengi gözlü ve uzun siyah tükürüklü güzel bir kız aşık olmaması imkansızdı. 21 Ekim 1968 ‘ te babam Sharap onu eş olarak kabul etti. Bu yıldan itibaren anne mutlu gençliğine veda etti ve yetişkin aile hayatına başladı. Annem ve babam çıktıkları için ve en başından beri birbirlerine aşk mektupları yazıyorlar, fotoğraflarını paylaşıyorlar, gizli düşüncelerini, hayallerini, aile hayatlarını mutlu ve tartışmadan geçiriyorlardı. Çünkü birbirlerine anlayış ve saygı duymanın aile hayatında çok önemli olduğunu biliyorlardı. Evet ayrıca annem kocasına, büyüklerine saygı duymuş, özellikle de babasının akrabalarına önem verirdi. Herkese içten ve dikkatle davrandım, her zaman onlara gülümseyerek yardım etmeye çalıştım ve yardımcı olmaya çalıştım. Bu nedenle genç kelin-snoh, sadece evimizde değil, köylüler onun nezaketi ve nezaketi için hemen saygı duymaya başladılar.

Annem ve babam sekiz çocuğumuz var. Beş oğul ve üç kız ve hepimiz sağlıklı ve mutlu yaşıyoruz. Ve her zaman her şeyi yapan sevgili annem sayesinde. Hem işte hem de evde. Tüm hayatım boyunca Kara Sui bölgesinin Cutta Taldyk sovhoz bölümünde çalıştım. İyi bir iş için annem her zaman moda ödülü kazandı yün mendilleri ve şalları, yemek servisi. Annenin özverili çalışması, gazetede güzel fotoğrafları ile ′′ Emgec Maidans ′′ (Çalışma Hayatı) gazetesinde defalarca kutlandı. Bu gazetelerin kopyaları şimdiye kadar bizde kaldı. Ve annem o günleri hatırlar ve her zaman gururla, torunlarına ve torunlarına gazete yayınlarını göstermekten mutluluk duyarım, eğitim amaçlı iş günlerini anlatır.

Hala annem çok basit, nazik, sevgi dolu ve ilgili bir kadın. Ailemiz ve komşularımız, kim gelirse gelsin her zaman mutludurlar. Çünkü annem neşeli ve gülücükten parlayan yüzüyle hemen hazırlayıp dastorcon sofrasını kuruyor. Ve hiç kimse annelerinin onlarla yaptığı özel ve özel sohbette ne kadar hızlı ve güzel olduğunu fark etmiyor, tıpkı Kırgız düğünü gibi “.

Annem çok lezzetli yemekler yapardı. Buzdolabında her zaman hazır soğuğu vardı, çok onurlu Kırgız çuchuk sosis ve Rusça çeşitli mantıları vardı. Gece yarısı tembellik etmedi hamuru yuvarladı, farklı şekillerde kesti ve kuruttu ki zaman kaybetmeden hızlı kaynatıp masaya koydu. Aynı zamanda bize her zaman komik hikayeler, ilginç masallar ve hayatından vakalar anlatır.

Sevgili annem her şey için usta. Desenleri kendim çizdim, keçeden kestim ve Kırgız ulusal şırdak halıları, kafa erkek-kalpakları, renkli yün ipliklerden ürettim ve farklı maddenin farklı renklerinden dokular diktim ve bize inanılmaz güzel kıyafetler diktim. Tasarımının çeşitliliğine her zaman hayran olduk. Bugüne kadar halı, nakış ve dikiş annemin en sevdiği aktiviteler.

Annem sekiz yaşındayken keçi sağmayı ve mendillerini örmeyi öğrendi. Hatta o sırada özellikle Bişkek ‘ te okuyan abisi Seyitbek için güzel bir mendil ördüğünü hatırlar. Ve kardeşim Bişkek ‘ ten döndüğünde kız kardeşinin eğitimdeyken sadece annesine yardım etmediği için çok mutlu, keçileri sağması, evini temizlemesi hatta onun için özel bir mendil ördü, onu kucaklayıp yüksekten gökyüzüne atması, ona getirilen bir hediye verdi başkentten kırmızı eşarp çiçeğe.

… Bir gün çocukken annemin ilginç hikayelerini dinlerken kendim dikiş atmaya karar verdim ve önlüğümü diktim. Annemin yeni dokusunu göğsünden çıkardım, uzunca kestim, sonra karşıya dikmeye başladım. Ama nedense işe yaramadı… Sonra makasla tekrar düz kesildi, dikmeye başladı… yine benzemiyor. Ablam bunu görünce annemin yeni maddesini boşa harcadığını söyleyerek beni azarladı. Korkuyorum, anneme söylememesini istedim ama anneciğim bunu öğrendiğinde gülümseyerek bana sordu ve önlüğümü getirmemi istedi. Keder önlüğümü görünce uzun uzun güldü… Sonra bir kelime bile söylemedi, bana tekrar nasıl sünnet edeceğimi ve yeni önlüğümü nasıl dikeceğimi öğretti. Bunun sonucunda annemin yardımıyla ilk önlüğümü diktim. Ve annemin cömert ve yumuşak karakteri budur. Sana binlerce kez selam olsun altın annem. Şu anda oğlunun ve kızının annesiyim, anneme ve anneme okşanan küçük bir çocuk gibiyim.

Güneşimiz, kutsal tanrıçamız.

Anne bizim bitmek bilmeyen şarkımızdır.

Ve hiç bir yerden babanın evine dönüyorum

Annenin bizi her zaman karşılayacağını biliyoruz.

Anne güneşimiz, babamız,

Anne sevgi ve gururdur, yıldızımız.

Yetişkinler ama anne için çocuk gibiyiz…

Küçük kız çocukları okşamayı özlüyorum.

Anneciğim bizim büyük malımız!

Oğulları ve gelinleri onurlandırıyor, şu anda mutlu bir yaşlılık yaşıyor. Otuz iki torun ve altı büyük torun sahibi.

Sevgili annem!

Sağlık, uzun mutlu bir yaşam ve yüzünüzden gülümseme eksik olmasın.

Bahar çiçeği ile uzun yüzyıllar boyunca evimizde parıldayın.

Sevgili annem seni çok seviyorum!


Автор: Нуржамал Айтбаева.

Çeviri: Musakunova Mars.

04.03.21г.

www.kafiye.net