KAHRAMANDILAR  VE ÇOCUKTULAR


Çanakkale destanı deyince aklım ilk gelen yaşıtım olan  çocuklar oluyor. 13-14 yaşındaki ergen çocukların ; madem silahlarla donatılmış ordularının karşısında ellerindeki  merminin bittiği ateş almaz tüfeklerle, mermisi kalmayan patlamayan toplarla, yalın ayak , aç bir mide ile kazandıkları zaferdir Çanakkale.

Gözümle o sahnede kahraman çocukların aç, yalın ayak yürüdükleri o zafer yolunda şehit olmaları!!! Tüfek tutmayı bilmeyen bu çocuklar bu zaferin adsız kahramanları! Onlar; çocuktular ve kahramandılar!

Atamızın tarih sahnesine çıktığı, Türkün kahramanlığının adıdır Çanakkale! O sene okullar mezun vermediler. Çünkü okul yaşındaki tüm çocuklar savaşta şehit olmuşlardı. Mustafa Kemal  Paşanın dediği gibi; “ Savaşmaya değil ölmeye gelmiş bir millet.”

Çanakkale’yi ziyaret ettiğinizde; nice genç ve çocukların, bizler için, bizim geleceğimiz, için şehit olarak yatan bir şehitlik olduğunu düşünün. Biz çocuklar evlerimizde önümüze gelen yemekleri seçer bazen de beğenmez, dışarıdan abur cubur yemekleri sipariş ederiz. Bu neslin çocukları, yani bizler şanslı olduğumuzu düşünmeliyiz.

Çanakkale savaşında sabah, öğle, akşam askerlerimizin, çocuk askerlerimizin, üç öğün yemekleri yoktu. Askerimizin; şekersiz üzüm hoşafı ve yağlı buğday çorbası vardı yemek olarak.  Bir da oturup düşünelim. Onlar çok az bir yemekle savaşarak şehit oldular. Biz de o şehitlerimizi düşünerek yemeklerimizi dikkat ve itina ile yiyelim.

İşte bu yüzden onlar da çocuktular. Kahramandılar! Bu savaş Türk’ün zaferi olsa da çok şehit verilmişti. Çanakkale’de yenilgiye uğrayan düşman devletleri için askeri bir utanç, beceriksizlik ve felaket sembolüdür Çanakkale! Çanakkale destanı işte böyle şartlarda yazılmıştır.

(1915-1916) yılları arasında Çanakkale boğazını geçerek İstanbul’u ele geçirmek için isteyen itilaf devletleri ile Osmanlı ordusu arasında yapılmış bir bağımsızlık savaşı, İstanbul ve Çanakkale boğarlarını ele geçirmeye çalışan bu devletlerin yenilgiye uğradığı yerdir Çanakkale!

Alman donanmasının Osmanlı bayrağı çekerek İstanbul boğazından kara denize açılarak Rus limanlarını bombalamasıyla başlayan ve Hasta Adam dedikleri Osmanlının karşısında tek yürek olmuş yapılan savaş sonunda Savaşta başarılı olmuş ordumuz, antlaşma masasında yenilgiye uğratılmıştır.

Bu öyle bir destandır ki, orada yaşanan dram ve kahramanlık ruhu ile burada yatan yabancı düşman askerleri ve bilhassa yurdumuza kilometrelerce uzaktan gelen Anzak askerleri için de bir mezarlık yapılmıştır. 

Çanakkale öyle bir destandır ki, zafer, kahramanlık ve çocuk şehitleri iç içedir. Onlar, çocuk yaşta nelerinden, evlerinden uzak aç ve susuz ölüme gittiler. İşte onlar bu destanın asıl kahramanlarıdır ve onlar çocuktular.

Ne zaman beğenmediğim bir yemek olsa aklıma bu kahraman çocuklar gelir. Yaşamımda yemek seçmemeyi şehitlerimiz nedeniyle yapmıyorum. Bu seçmemeyi de kahraman çocuklardan, çocuk yaşta vatan için şehit olan askerlerimize borçluyum. İşte ONLAR; çocuktular ve kahramandılar.


15.03.2021 Karabağlar
Ege Özcan
7/B sınıfı
www.kafiye.net