İnternet Oyunları ve Çocuk Ölümleri

 Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonunun yürüttüğü çalışmalar neticesinde ülkemizde; resmi bir internet adresi ve satışı olmayan tamamıyla dijital ortamda çocukların oynadığı oyunlar neticesinde, ülkemizde 150 çocuğun, (internet üzerinden oynanan) Mavi Balina isimli oyun sonucu intihar ederek yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. 50 aşamadan oluşan oyuna, chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere, yönetici tarafından gönderilen adresle ulaşılıyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak, tüm kişisel bilgilerine ulaşılıyor ve bundan sonra da şantaj yoluyla ”Oyuncu’dan” çocuktan, verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor. Sonrasında psikolojik bunalıma giren çocuktan bir yerden aşağı atlaması ya da kendini asarak intihar etmesi isteniyor. Bu sebeple, oyun, çocukların yaş gruplarına göre değişiklik göstermekle birlikte, çocukların psikolojik yaşlarına göre de kategorize edilmektedir.’’ Nitekim elli (50) günlük süreyi kapsayan oyunda, her gün, oyunculardan çoğu şiddet içeren 50 farklı talimatın yerine getirilmesi istenmektedir. Komutlar arasında derin olmayacak şekilde; kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimseyle görüşülmemesi, yüksek sesli müzik dinlenmesi, korku videoları izlenmesi gibi aşamaların yer almaktadır.

       Oyunda ellinci günün sonunda kişiye, son aşama olarak; ‘’Yüksekten atla ya da kendini asarak intihar et; nasılsa yeniden doğacaksın!’’ şeklinde komut verilmektedir. Dolayısıyla ülkemizde yaşları 7 ile 17 arasında değişen ( daha küçük ya da daha büyük yaşlarda da görüldüğü görülebileceği öngörülmektedir) 150 çocuğun yapılan çalışmaların sonucunda, ilgili oyun sebebiyle intihar ettiği ve vakaların artmakta olduğu belirtilmektedir. Çocuğunuzda bu belirtilerden en az birini görmeniz halinde en yakın psikiyatri kliniğine başvurmanız önerilmektedir. Akabinde ilk defa 2013 yılında oyun ‘’f57’’adıyla kurulmuş ve ortama sürülmüştür. Sonrasında Mavi Balina adını almıştır. Dolayısıyla oyunu oynayan çocuklardan istenilen bir diğer komutun;’’ koluna bacağına f57 kodunu kazı!’’ ifadesi olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim çocuğunuzun vücudunda ”f57”veya benzer başka bir rakam ve ifade gördüğünüz takdirde öncesinde emniyete başvurmanız önerilmektedir. Çünkü rakamların ifade ve figürlerin değiştirilebileceği düşünülmektedir. Sonrasında hiç zaman kaybetmeden çocuğunuzu en yakın psikiyatri kliniğine getirmeniz ve süreci iyi takip etmeniz önerilmektedir. Oyunun ve oyunların; içine kapanık, a sosyal çocuklar tarafından daha çok tercih edildiği düşünülse de sağlıklı aktif çocukların gençlerinde bu tuzağa düşebileceği ve aynı tehdidin etkisi altında hedefi olabileceğini unutmayınız!

       Evet intihar eylemlerinde bulunan çocuklarda ise şu tip psiko-sosyo bozukluklar görülmektedir. Arkadaş ilişkilerinde sorunları olduğu, arkadaşlarıyla iletişim kuramadıkları dolayısıyla arkadaşları tarafından dışlandıkları görülmektedir. Akabinde; özgüven sorunlarının olduğu, dikkat ve öğrenme güçlüğü gibi bozukluklar taşıdıkları, akademik başarı gösteremedikleri, sosyal aktivitelerinin olmadığı, anne baba ilişkilerinin sorunlu ve sınırlı olduğu, hatta anne babanın şiddetli geçimsizlik içerisinde olduğu ya da ayrı olduğu bilinmektedir. Sıklıkla, bu tür bağımlılıklar ergenlerde görülmekle birlikte, günümüzde ne yazık ki daha küçük yaşlara kadar indiği görülmektedir. Yine oyun bağımlılığının erkek çocuklarda daha fazla görüldüğü bilinmekle birlikte düşük de olsa kız çocuklarının da oyunlara ilgi gösterdikleri bilinmektedir. Bu sebeple çocuklarınızın internette oynadıkları oyunları gezindikleri siteleri yakından takip etmeniz önerilmektedir. Nitekim bahsini ettiğimiz psikolojik bozukluklar görülen çocukların; kendini kanıtlama, birey olarak ilgi görme, değerli hissetme isteği sebebiyle oyunlardan etkilendikleri ve genel tavır ve davranışlarının dışına çıktıkları anlaşılmaktadır. Sonuç olarak intihar sürecine giren çocuk, bir bakıma kendini komut aldığı oyunun yöneticisine ve hatta arkadaşlarına, yakın çevresine de kanıtlayarak kendi özgüvenini kazanacağını düşünmekte ve buna inandırılmaktadır.

       Oyun Rusya çıkışlı olsa da ülkemizde de sürümü yapılabileceği düşünülmektedir.Yine tespit edilemeyen diğer çocuk intiharlarının altında , dijital ortamlarda oynanan oyunların olabileceği öngörülmektedir. Bu oyunlar arasında; GANGSTER, MAVİ BEBEK, MOMO oyunları da aynı tehdit ve tehlikeyi içermektedir. Ve Oyunların başka isimlerde de ortama sürüleceği düşünülmektedir.

       Oyun Öncesinde 2013 Rusya’da f57 sonrasında 2015’te MAVİ BALİNA olarak; 22 yaşındaki cani Philipp Budeikin tarafından hazırlanarak ortama sokulmuştur.2016 yılında tutuklanan Budeikin’in yine duruşmadaki şu sözü oldukça dikkat çekmektedir. ’’Toplumda temizlik yapıyorum kurbanlar birer biyolojik atıktır!’’Görüldüğü üzere bir cani olan Budeikin aynı zamanda hasta ruhlu bir suçludur. İlginç olan bir diğer bilgi şudur ki bu oyunları hazırlayan Budeikin ve benzeri canilerin çocuk ve ergen psikolojisini iyi biliyor oluşlarıydı. Çünkü çocuk psikolojini bilmeyen bu insanlar bu oyunların çocuklar üzerindeki etkisini sonuçlarını hesaplayamaz ve oyunu bu doğrultuda hazırlayamazlardı.

     Evet görüldüğü üzere anne baba olmak zor zanaat. Çocuklarınızı, oyunlarla internetle oyalarken, onlara zaman ayırmaktan kaçınırken, oyun oynasın sokağa çıkmasın, gürültü yapmasın rahatsızlık vermesin vs gibi en basite indirgediğiniz düşünceleriniz sonucunda çocuklarınızın nasıl bir tehdidin hedefi olduğunu unutmayınız. Nasılsa, evde yanı başımda güvende olduğunu düşündüğünüz çocuğunuzun, yanı başınızda nasıl bir tehlikenin yeni kurbanı olduğunu da unutmayınız! Çocuklarınızı sıklıkla ona hissettirmeden kontrol ediniz. Sana pasta meyve suyu getirdim bahanesiyle sıklıkla odasına girip ne izlediğini ne yaptığını kontrol ediniz. Bilgisayarınızı tüm aygıtlarda zararlı içerik olabileceğini düşündüğünüz (şiddet pornografik) yayınlara kapatınız. Lütfen başka canlar yanmasın !Canınız yanmasın! Herkes ebeveyn olarak üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirsin. Çocukları baskı altına alarak değil, onlarla arkadaş olarak, onlarla vakit geçirerek, onlarla sosyal aktivitelerin içerisinde olarak(bir müzik spor vs) çocuklarınızla iletişim kurmaya çalışın. Onların isteklerini demokratik koşullar altında gözden geçirerek çocuğunuzla arkadaş olmaya çalışarak çocuğunuzun güvenini kazanmaya gayret gösterin. Onları korkutmayın size karşı olan güvenlerini yitirmelerine sebep olmayın. Hoşgörülü olun, onlara gerektiğinde ceza verin lakin onları aşağılamayın dışlamayın. Onlarla yetişkin gibi konuşun. Onların birey olduklarını hissetmelerinde onlara yardımcı olun. Sorumluluklarının olduğunu anlamasını sağlayın. Demokratik ebeveyn olmanın gerekliliklerini yerine getirmeye çalışın. Sonrasında çocuğunuz zaten sorumluluklarını yerine getirmeye çalışacaktır. Bu ve benzeri yanlışların tuzağına düşmeyecektir en azından gayret edecektir ve sizin kendisini kontrol etmesine izin verecektir. Böylece, çocuğunuzu iyi yetiştirmede; onu koruyup kollamada sizin önlem almanız ve ne yapmanız gerektiği yönünde sizin daha dikkatli olmanız kolaylaşacaktır!

      Sosyalleşme, çağdaş medeniyetler seviyesine insan yetiştirmede yine ; eğitim neferleri öğretmenlerimize de bu etapta büyük görev düşüyor. Çocukların oyunlardan uzak kalmaları, oyunların tehlikelerini, zihinsel başarıya giden yolda yol açtığı geriliği, beyin hücrelerinin gelişimini nasıl olumsuz etkilediğini ve yol açtığı neticeleri itinayla çocuklara anlatılmaları onları bilgilendirmeleri gerekmektedir.Ve eğtimcilere de bu konuda toplumbilimciler tarafından destek verilmesi gerekmektedir.

     Nitekim toplumbilimcilerin ve psikologların ortaklaşa sahalarda görevlendirilmesi de şarttır. Bu bilinçlendirme sosyal devlet olmanın da yegane gereklerindendir.Devletin bu konulara getireceği çözümler ancak ilgili uzmanlar yardımıyla gerçekleşecektir. Aksi halde bir çok konuda ülke gerilemeye devam edecektir. Sağlıklı düşünebilen; üretici, yaratıcı, akılcı, bilimci nesillerin yetişmesi yetişilmesi ülkenin kalkınması çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması ancak bu koşullarla mümkündür. Nice aydınlık yarınlara…



Sosyolog Sosyal Uzman:Filiz Kalkışım Çolak
www.kafiye.net