MONTÖRLERLE DİYALOG.


′′ Sen sevdiklerinin hatırasısın, hafızası, hafızasısın…” Abdullah Oripov.

Hayatım boyunca, çocukluğumdan beri eserlerini okuduğum ve sevdiğim büyük şairlerle tanıştım. 2008 yılında Özbekistan halk ozanı Sirojiddin Sayid ‘in davetiyle ′′ Evde Beşikler ′′ gibi kitapların yazarı, ′′ Aylar Üstümüzde ′′ Saraosya’ ya gittim. Ve yolculuğumun nedeni ′′ Vatan Jant ′′ ve ′′ Tasanno ′′ şarkılarımdı. Şarkılar Taşkent ‘ te gerçekleşen şarkıcı Abduvahob Toshmatov tarafından seslendirildi. Daha sonra söylendiği gibi şarkılar katılımcıların çok hoşuna gitti ve Sirojiddin Seyyid beni Özbekistan ‘ a davet etmesini istedi.


Buluşma noktasına vardığımızda ve buluşma Kuzigul restoranında gerçekleştiğinde Sirojiddin Seyyid ve kardeşi Furkat aka tarafından karşılandık. Sarıldık ve hatta uzun zamandır yakınmışız gibi ağladık.


Aynı masada oturup modernliğin büyük insanları, Özbekistan halk şairleri ve yazarları Abdullah Aripov, Erkin Ajzam ve Usmon Asim, şair Rustam Musurmon, Mahmud Toyir ve Ahmajon Meliboyev ile şahsen tanışma şerefine nail oldum. Yaratıcı bir gecede, Sirojiddinn Sayid, Abuvahob Toshmatov ‘ un isteği üzerine, diğer konukların da beğendiği ′′ Vatan Jant ′′ ve ′′ Tasanno ′′ şarkıları seslendirildi.


Lobide çıktığımda, edebi bağlarımızın bir şekilde koptuğu hakkında kalp ağrısıyla konuşan Özbekistan halk ozanı Usman Asim ile konuştum. Konuşmamız esnasında Erkin Ayzam bize yaklaştı ve Usmon aka beni şair olarak tanıttığında Erkin aka şaka yaptı ve dedi ki :-Ne, sen bir şair misin? Ben de senin normal biri olduğunu düşünmüştüm!”.


Toplantıda eserlerini okudum ve şair Mahmud Toyir. Katılımcılar onun samimi ve sevimli şiirlerinden o kadar etkilenmişlerdi ki ikinci kez daha başka eserlerini okumasını istemişlerdi.

Usmon Asima ‘ya neden şiirlerini okumadığını sorduğumda o cevap verdi : ′′ Dün Termez’ de şiir okudum, bugün başkaları da misafirleri mutlu etsin “!


Bir süre sonra Abdullah Aripov ve birkaç misafir daha ayrılmaya başladılar. Bunu gördükten sonra Sirosieddin Sayid ‘ e yaklaştım ve bu büyük yeteneği şahsen tanımak ve onu karşılamak istediğimi söyledim. Elimi tuttu ve Abdullah Aripov ‘a götürdü : ′′ Abdullah-aka, Herat’ tan genç şair Hasanboy Gayib ile tanışın, ziyaretimize geldi ve sizinle tanışmak ve şahsen tanışmak umuduyla “! Şairlerin etrafındaki misafirler durdu ve bize yol verdi ve bu büyük şaire merhaba dememe ve kardeşçe sarılmama izin verdi.


Bu anılar sevgiyle anılarımda. Sonuçta ben çocukken bu büyük yeteneklerin şiirlerini okumayı seviyorum ve Abdullah Aripov ve Usmon Asim ile tanışmak benim en büyük hayalimdi.

İkinci gün Sirojiddin Sayid ‘ i ziyaret ettik ama Abduvahob aka Pamir ‘ e gitmek zorunda kaldığı için Regar ‘ a geri dönmek zorunda kaldık.


Regar ‘ a geri döndük, o günlerde muhtemelen benden daha mutlu kimse yoktur. Çünkü gençken Abdullah Aripov ‘ u sadece rüyamda gördüm. Şu anda bu satırları yazarken bile onun ′′ Yılların Uyumu ′′ şiirini içgüdüsel olarak hatırlıyorum.



Kimgadir yahshi gap aytdik, birodar,
Kimdir bir umrga rütbesi mam ketdi.
Кун кеча ёш дердик ўзни бир қадар,
Бугун-чи, балоғат пайти ҳам етди.



Inson Az öl Gilas Cop watt
Қийнайди ўзидан ўтган қусурлар.
Kimgadir Keithilmay Bulgan bir ramat,
Кимдандир сўролмай қолган узрлар.



Мукаммал кўрмоқчи бўлдик дунёни,
Etuk bolbolmadik Azimiz biro kˌ.
Ah yillar armoni, yillar armoni,
Armon krmadim men sizdan buyukro kˌ.



Инсонга тобемас замон, инчунин,
Инсон юрагида аламлар қат-қат.
Fa kˌat bir taşkin bor, barchachi uchun,
Afsus bilsang shu mam bir dalat.


Abdullah Aripov, yarım asır boyunca yaratıcı gençlerin zihinlerini güçlü etkileyen insan ruhunun resim ustası, milli ve ünlü Özbek şairiydi. Şiirleri ′′ O bir tilimga “, ′′ Özbekistan “, ′′ Men nechun sevaman Özbekistonni “, ′′ Yurtim şamoli “, ′′ Karshi Kushigi ′′ Özbek toprağı ve Özbek halkının anıtlarıdır ve şiirler ise ′′ Kazakistan ′′ Kırgız toprak “, ′′ Ermenistan “, ′′ Tunuslick bola “, ′′ Azerbaycan “, ′′ Muzaffar ulk “, ′′ Nekrasov Hasrathi “, ′′ Özbegim Tozhik bilan ′′ Özbek halkının saygılı tavırlarının en güzel ve eşsiz örneklerinden biri Dünya halkına. Bu tür olumlu yorumlar diğer eserlerine de verilebilir.


Abdullah Aripov ayrıca Erkin Vahidov, Jamol Kamol ve Ulmas Jamol ‘ un ceylanları ile birlikte güzel ve eşsiz ceylanlar yarattı, Özbek klasik şiirinin şaheserleri arasında yer aldı.


Hasan Holmirza Gaub ′′ Güven ve İyiliği yücelten dünya “.
www.kafiye.net