Onlar Tokatladıkça

Onlar tokatladıkça ben paylaşıyorum, kısırdöngüye girdik :)))

Seçenekleri tekrar dinlemek için 49’u, niye aradığınızı unuttuysanız 50’yi, müşteri hizmetlerine bağlanmak için lütfen bir antidepresan alıp bekleyiniz!

“Artık yanı başınızdaki mağaza veya ofisimizle size daha yakından hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Müşteri memnuniyeti için yanı başınıza kadar geldik.” diyen GSM şirketleri, maalesef müşteriyi daha yakından yıldırmak ve vatandaşın farkında olmadığı kesinti ve uygulamalarıyla vatandaşla daha yakından ilgilenebilmek(!) için bırakın sokak başını burnumuzun dibine kadar pervasızca sokuluyor. Haklı haksız kazançlarıyla da her sokak başına ofis veya mağaza açıyor. Ha! Sağ olsunlar SMS ile fatura ödeme gününü hatırlatıyorlar. Bu güzel bir uygulama.

Kazara banka talimatını unutup fatura borcunu elden yatırıyorsunuz. Son ödeme gününde de aynı faturayı nasıl oluyorsa- ödenmiş faturayı- banka bir kez daha yatırıyor. Yani iki fatura ödemiş oluyorsunuz. Farkına varınca zorlu müşteri hizmetleri sürecine başlıyorsunuz

.
Türkçe ve ingilizce hiç bıkıp usanmadan konuşan operatör:
-Merhaba ……müşteri hizmetlerine hoş geldiniz.
-well come ……..phone welcome to your customer services english the continuous in english pri pres nine.
Müşteri hizmetlerindeki operatörü bulmak için labirentin birçok odasını tek tek aramak, ordaki hazineleri keşfetmek zorundasınız. Müşteri hizmetleri operatörü labirentin hangi odasından ve kaç vakit sonra çıkacak?
-Mobil için 1’i, sabit internet için 2’yi, ev telefonu için 3’ü, tivibu için 4’ü, menüyü tekrar dinlemek için lütfen yıldızı tuşlayınız.
Ve başlıyorsunuz önce rakam labirentlerini dolaşmaya.
Anlıyorsunuz ki işinize 1 nolu odadan başlamalısınız. O da ne? Odadan oda çıkıyor matruşka gibi bir şey:
-Size özel bir adet kampanya için lütfen dinleyiniz… Fatura bilgileri ve kredi kartı ile ödeme için 1’i tarife taahhüt bilgileri için 2’yi kampanyalar için 3’ü ihtiyacınıza uygun paketleri öğrenmek ve satın almak için 4’ü internet ve cihaz ayarları için 5’i kayıp çalıntı puk ve ürün servisleri için 6’yı tekrar dinlemek için lütfen yıldızı tuşlayınız..
……………………………….
-Müşteri hizmetlerini aradığınız için teşekkür ederiz.
Tekrar baştan müşteri temsilcisini arama oyunu..oda içinde oda, sayı içinde sayı, rakam içinde rakam ve nihayet müjdeli bir söz: “Müşteri temsilcisine bağlanmak için lütfen 0’ı tuşlayınız.” Bu sözü duyuyorsunuz derin bir nefes alıyorsunuz ve kısa sürelik bir rahatlama… Sonra defalarca tekrar edilen “müşteri hizmetlerine bağlanmak için lütfen bekleyiniz!” Sözün arkasında da zorunlu dinlediğiniz yılbaşı kutlaması gibi hoppa bir müzikle müşteri hizmetlerine bağlanma süreci başlıyor.
Ben diyim Kırk beş dakika, siz diyin bir saat iğrenç bir müzikle kafanız iyice şiştikten sonra soracağınız veya görüşeceğiniz konu zaten akılda kalmıyor. Nihayet az gidip uz gidip dere tepe düz gittikten sonra bir müşteri temsilcisine ulaşabiliyorsunuz. Ağzında kelimeleri kaydıra kaydıra kendince kibar bir hanım:
_Mearhaba Cerean bean. Nasıl yardımcı olabiliriiiim?
_ Merhaba Ceren Hanım.
-Dinliyorum sizi efeandim, buyurun.
_ Sizden gelen SMS üzerine bir anlık banka ödeme talimatımı unutup faturayı ödedim. Ardından nasıl oluyorsa banka da bu ay ki faturamı bir kez daha ödedi. Yani ben bu faturayı iki kez ödemiş oldum. Nasıl bir düzeltme yapılabilir, öğrenmek istiyorum.
İsminizi alabilir miyim?
Elbette. E.. B..
_Bilgilerinizi teyit etmeam için birkaç soru sormam gerekiyooo.
_Buyrun.
_Bu telefon size mi ait?
_Hangi telefon, konuştuğum telefon mu? Telefon numarası demek istediniz galiba.
_Özür dilerim. Evet telefon numarası size mi ait?
-Evet
Peki, gün, ay, yıl olarak doğum tarihiniz, annenizin kızlık soyadının ikinci ve beşinci harfleri…
-Bilgilerinizi kontrol ediyoruuum.
-Evet iki fatura tutarı ödenmiş gözüküyor.
-Peki, nasıl yapalım fazla ödenmiş bir fatura tutarını
-Sorun diğil beyefeandi, gelecek faturanızı ödemeyin sisteam buradan düşücek zaten.
-Düşer değil mi?
-İçiniz rahat olsun efeandim. Başka bir isteğiniz
-Teşekkür ederim.
-Bean teşekkür ederim. İyi günlear efeandim.
Demek “Fazladan ödediğim fatura, diğer ayın faturasından düşecek, olur tabiki bu da bir telafi yolu” diyorsunuz kendi kendinize. Ne dedi, “Öbür fatura için lütfen ödeme yapmayın.” Rahatlayıp bakıyorsunuz işinize gücünüze. Her şeye inanan biz vatandaş pekala diyor ve öbür faturayı ödemiyoruz. Sonra telefon kullanıma kapanıyor. Bayiye gidiyorsunuz “Ödenmemiş faturadan dolayı kesilmiş.”diyor. Tekrar faturayı ödüyorsunuz. Telefon hizmete açılıyor. Ve sonraki fatura yüzde elli zamla geliyor. Nedenini öğrenmek için yine müşteri hizmetleri, yine numara labirentleri, yine kırk beş dakika, bir saat o iğrenç hoppa müzikle kafamız iyice şişiyor. Neden yüzde ellilik bir fark geldiğini soruyorsun . Açma kapama bedeli yansıtıldı diyor -sanki benzin yakıp eleman çalıştırıyorlar-. “Ama benim alacağım bir fatura bedeli vardı, sonraki faturayı ödemeyin ondan tahsil edeceğiz” demiştiniz. Evet efendim bir fatura bedeli alacağınız var. Siz bu ay ödeme yapmayın, bu ay ondan düşecektir zaten. Emin misiniz? Bir önceki ay gibi olmasın. Yok yok içiniz rahat olsun. Peki sonraki ay yine telefon görüşmeye kapatılıyor. Yine kapama açma cezası, faturanın yüzde elli fazlası, artı fatura kadar bir ek tutar daha yansıyor. Yine müşteri hizmetleri, yine iğrenç müzik yine dakikalarca bekleme…Ceren’inden Aykut’una Aykut’undan Tankut’una birçok kişiyle derdinizi paylaşıyorsunuz ama nafile!
-Merhaba Aykut ben, nasıl yardımcı olabilirim?
-Efendim borç detaylarımı öğrenmek istiyorum.
Sorular, sualler, kontroller…ve cevap:
-Normal fatura +kapama açma ücreti + bir yekun daha gözüküyor.
-Zaten telefonu kullanıma kapatarak cezayı veriyorsunuz. Kapama açma ücreti neden? Benzin yakıp eleman mı çalıştırıyorsunuz?
– Bütün şirketlerde var bu efendim.
-Peki erken ödeyenlere de indirim yapıyor musunuz? Mesela ben bir sonraki ayı ödemişim.
– Hayır efendim maalesef böyle bir uygulamamız yok.
……………………
-Faturayı anladım, kapama açmayı da anladım da o yekun neden?
-Efendim bir uygulama, oyun falan indirilmiş, bir şey satın alınmış olabilir
-Peki ne indirmişiz, ne almışız nasıl öğreneceğiz?
– Efendim burada gözükmüyor. İnternet birimimize bağlanırsanız, oradan size yardımcı olacaklardır.
-Beyefendi siz kolay mı zannediyorsunuz her hangi bir biriminize bağlanmayı, sizin için kolaysa siz bağlayın beni internet biriminize. Rica ediyorum. Bir saat o hoppa müziğinize tahammülüm yok artık. Lütfen!
_Efendim bu mümkün diğil, sizin bağlanmanız gerekiyor.
_Peki… kontrol eder misiniz? Birkaç ay önce ben bir faturayı iki kez ödemişim, gözüküyor mu?
– Kontrol ediyoruuuuum..
-Evet efendim bizden bir fatura bedeli alacağınız var.
-Peki, bugün benim faturayı son ödeme günüm, lütfen alacağım o fatura tutarını düşer misiniz.
– Efendim düşemeyiz ancak güncel faturanızdan düşebiliriz.
-Bu ne demek?
-Yani bir sonraki faturanızdan düşebiliriz.
-Neden?
-Burada öyle gözüküyor.
-Orası nere beyefendi, nerde nasıl gözüküyor?
-Sistemde efendim.

-Bu nasıl bir sistem, kutsallığı mı var, gökten zembille inmiş bir sisteminiz mi var kardeşim, bu nasıl bir mantık? Siz ne içtiniz beyefendi. Önceki aylarda söz vermenize rağmen düşmediniz, kapama açma yaparak bana bindirdiniz. Şimdi düşün diyorum düşmüyorsunuz. Mantığını soruyorum açıklayamıyorsunuz. Güncel faturadan düşeceğinize nasıl inanayım. Ödersem düşmüyorsunuz, ödemezsem kapama açmayı bindiriyorsunuz. Bu parayı sizden nasıl tahsil edeceğim ben.
-Efendim şöyle yapabiliriz: Banka hesabınıza yatırabiliriz bu parayı.
-Tamaaam! Yatırın o zaman banka hesabıma!
-Veriyorum banka hesap numaramı!…….
-Yalnız bu hesap numarası olmaz beyefendi.
-Neden?
-Ziraat bankasında hesabınız yok mu?
-Yoook!
-Ziraat Bankasından hesap açtırmanız lazım. Ziraat bankasından bir hesap açtırırsanız bir ay kırkbeş gün içinde size iade edelim.
Avam tabiriyle inanın yedim kafayı yahu, bu nasıl bir şirket, bu nasıl bir uygulama şu çağda. Rabbim vatandaşın yar ve yardımcı olsun. Bunlar ilkel kabilelerin yaşadığı bir yerde hizmet verdiklerini mi sanıyorlar. Bunlar gerçekten ne kadar rahat ve pişkinler hayret doğrusu para pul önemli değil verdikleri can sıkıntısının yanında.Vazgeçtim faturadan da fatura tutarından da günde, ayda kaç kişi bu durumlara düşüyor Allah bilir.

Haaa! O farklı yekunun sebebini ne internet biriminden ne de mobil biriminden öğrenebildim o da kaynadı gitti. Amaç fatura da değil; yekun de lakin kaç kişi, kaç vakitte, kaç lirayla tokatlanıyor bunun bilincinde olabilmek. Yoksa karikatürdeki gibi başkaları “Hayat”ıyla konuşurken faturası bize mi yazılıyor?..

Haaa! Sahi, ben bunu niye yazdım?..
-Niye yazdığınızı unuttuysanız lütfen 51’i tuşlayınız.

-La havle!..



Ergün BİLGİ
www.kafiye.net