İşsizliğin yarattığı psikoloji ağır olsa gerek…

Hayatında işsiz parasız kalanları düşünüyorum da işsizlik psikolojisini dibine kadar kullanmış haysiyetsiz personellere sesleniyorum. İnsan kaynakları çalışanları adaylara gösterdiği ilgi alaka tatlı dil ile ön planda olmalı her zaman. Okumuştur üniversite, yıllarını vermiştir işsizlikten balık temizlemeyi kabul edecek durumda, ana caddelerde tur atıp eleman aranıyor yazılı her dükkana dalanlar..vb. kariyer imkanı yok, bölüm şefliği falan yok ülkede dev bir rekabet var yığınla aday.Nereden tutsan elde kalan bin bir hikaye.

İşverenlerin hanzoluğu mu, işsizin çaresizliği mi?… Ülke deliriyor ve çoğu kimse bunun farkında değil. Bu şaka falan değil vallahi deliriyoruz.. Bunu anlamak için yurt dışına çıkmış olmanız, gidip geliyor olmanız lazım. Delirdiğini anlayamazsın yoksa.. kocaman ve açık bir tımarhane.. ”Türkiye’ye dönmek aklımın bir köşesindeyken” bunları duyup işiten gurbetçileri bir düşünün.Tazminat vermemek için psikolojik baskı ile istifaya zorladıkları çalışanların açtığı davalar sular seller.Çoğu şirketin temelinde sorun var.İşe alım süreçleri ile ilgili, firmalara sorumluluk veren yasalar çıkması lazım.

İnsan böyle bir durumda her şeye tamam diyebiliyor. Küçük düşüren tutum sergilemeler, insanları madara edip postalamaları, akla gelmeyecek saçmalıkta mülakatlar bir de işi vermeyecekler olabilirler de medeni olmak zorundalar. Kurumsal şirketlere kesinlikle yakışmayan tutumları duyuyoruz da çaresi? Umarım yakın zamanda iş bulunur. Küçük düşüren tutum sergilemeler azalır.

İnsan hakları? Şaka gibi maaşları teklif ederken utanmıyorlar mı! Başka bir insanı küçük düşürürken mi utanacaklar. Sistemi böyle oturtmuşlar zaten, herkes bulduğunu ezmeye çalışıyor. İş hayatından anladıkları tek şey bu. Rezaletlere devam ama bir yaptırımı olacak mı? Hiç sanmıyorum.Kaldı ki çok daha vasıfsız tipler birilerini tanıdığı için hak etmedikleri konumlara rahatlıkla geliyorlar. Onlara uygulanmıyor bu disiplin!

İşçiler bu haldeyken bu ülkede çalışıp huzur bulmak büyük bir ahlaki ikilem yaratıyor.Küçük düşürmeye hakkınız yok. Çaresizlik içinde bir şeylere mecbur bırakılan, güçsüz, ezilmiş insanlarla dolu bu ülke. İnsanın aklına devrim yapası geliyor. Bu namussuz haysiyetsiz yaratıkların düzenini yıkın artık..

İlknur Yıldırım
08.10.2019
İzmir’den..
www.kafiye.net