Herkesin Çocuğu Okudu, Okuyamayan Bir Tek Benim Ki Kaldı

Bahar SARIKAYA- 1. Sınıf Öğretmeni

 

Okulların kapanıp ara tatile girdiğimiz günlerde annelerin en sık kullandığı cümle herkesin çocuğu okudu, okuyamayan bir tek benim ki kaldı cümlesidir.

Evet çok haklısınız okullar kapandı kaldı. Aynı sınıfta , aynı öğretmen tarafından,aynı dersi dinleyen çocukların bireysel farklılıkları nedeni ile bu sürecin yaşanması çok normaldir.
Her çocuğun algı düzeyi, anlatılanları kavrama hızı,anladıklarını aklında tutma,aklında tuttuklarını başka bir alana aktarma,geçmişöğrenmeleri,sınıf çalışmalarını evde ne kadar tekrarladığı,doğuştan getirmiş olduğu ve çevresel şartlarla desteklenen zeka kapasitesi ……gibi farklılıklar çocuklarımızın aynı sınıfta ,aynı sırada yan yana oturuyor bile olsa öğrenmelerinde ciddi farklılıklar yaratır.
 
Öncelikle sakin olmanız gerekir.
 
Çocuğunuzun diğer arkadaşlarından geri kaldığı sizin görüşünüz mü yoksa öğretmeni ile bu şekilde bir paylaşımda bulundunuz mu?
 
Başka okullardaki çocuğunuzla aynı yaşta olan tanıdıklarınızın çocukları ile komşu çocukları, yaşıt akrabaları ile kıyaslayarak mı bu fikre vardınız yoksa öğretmeni tarafından okulun açıldığı ilk günden itibaren çocuğunuzun algılama,anlatılanlarıkavrama,sınıfta anlatılanları sınıf içinde belirli bir zaman dahilinde öğrenmesi ile öğretmeni ile görüşerek mi bu fikirdesiniz.
 
Okuma yazma süreci içinde annelerin en büyük yanlışı çocuklarını kapasitelerinin üstünde bir beklenti düzeyinde olmalarıdır. Bir çok anne başka okullarla kıyaslayarak, evde öğretmenden önde giderek,alfabeyi çok kısa bir sürede çocukları ile  tamamlarlar,çocuk artık 29 harfi tek tek tanıyordur.
Aferim süper…
 
Elinize ne geçti, çok kısa sürede alfabeyi öğrenmiş,harfleri tanıyor olmasının çocuğunuza faydası ne oldu önce bunu bir düşünelim.Alfabeyi bitirip harfleri tanımak çocuğunuzun ne işine yaradı? Yoksa sizin benim oğlum-kızım herkesin çocuğundan daha erken okudu demenize mi yaradı.
 
Öncelikle bilinmesi  gereken olgunlaşmak bir süreçtir,bu süreç içerisinde harfleri ne kadar kısa sürede tanıdığı değil,bu harflerle ne kadar yoğrulduğu,heceyaptığı,yazdığı,kelimeyi hecelere ayırdığı…. Kısacası  önemli olan alt yapısıdır .
 
Herkesin çocuğu okurken sizin çocuğunuz hala okuyamadıysa öncelikle:
 
1-Çocuğunuzun özel okulda mı yoksa devlet okulunda mı kaç kişilik bir sınıfta olduğu…..gibi maddeleri ilk irdelemek gerekir.Genel olarak bir çok özel okul okuma yazma işini 1.sınıfın 1.dönemi bitmeden halleder,çocuklar ara tatile harfleri bitirmiş ,mekanik okuma dediğimiz hece hece okuma ya da algısı biraz daha açık olan çocuklar ev tekrarları da çocuğu destekler nitelikte ise uzatarak da olsa hecelemeden okuyarak girerler.Bir çok devlet okulu meslektaşımda çocukların ana okuluna gidip gitmeyişi,hazırbulunuşlukları,ailelerin çocukları ne kadar desteklediği gibi  haklı nedenden dolayı okuma yazma öğretimini “Nisan” ayına kadar yayarlar ki bu da uygulanan ve normal olan başka bir uygulamadır.
2-Çocuğunuz özel okul ya da devlet okulunda olması fark etmez okuyamadığını düşünüyorsanız öncelikle “Öğretmeni”  ile görüşün. Öğretmeninizde sizinle aynı fikirdeyse mutlaka bunun nedenlerini araştırın.
 
3-Çocuğunuzun öğrenme ile ilgili zekasal kaynaklı bir engeli yok ise o zaman uygulanan teknik,öğretmeşekli,öğretme hızı….yanlış olabilir.
 
4-Okuma-yazma çalışmalarında biraz daha desteklenmesi gerekebilir. Örneğin yazarken harf atlayarak yazılıyorsa görselden faydalanıp kutulara yazdırmak çok işe yarar bir tekniktir.Arı resmi yanında kutu olmalı.Çocuğunuz her kutuya bir ses gelecek şekilde yazmalı.Böylece açıkta kalan kutu olduğunda eksik harfle yazdığını fark etmesi daha kolay olur.
 
5-Okuma ile ilgili problemi varsa size her ses için yazmış olduğum “Sesleri Öğreniyorum Kitabımı” kesinlikle tavsiye ederim. Her ses için hazırlanmış kısa hikayeler ile çocuğunuz hem okumanın keyfine varır hem de her sesi daha önce öğrenmiş olduğu seslerle birleştirerek pratik yapar, akıcı okumaya başlar.Tatil dönüşü sınıfına tatile başlarken ki okuma hızına ivme katmış olarak döner  http://www.pandora.com.tr/  den alabilirsiniz.
 
6-Sürekli farklı hikayeler okutmak yerine aynı metin ya da kitabı birkaç kez okutmanız çok önemlidir.
 
7-Önce tek hece “al” ardından iki hece “A li” sonra  3 hece “A li ye” en son 4 heceden oluşan  kelimeleri okutun.Her heceyi o-kul şeklinde heceleyerek önce okumalı tamam deyip geçmeyip hecelediğini tam kelime olarak da söyletin. O kul= okul şeklinde
 
8-Yazma olmazsa olmaz en önemli çalışmalardır. Yazma çalışmasında mutlaka” Dikte” şeklinde yapmalısınız,okuma da olduğu gibi tek heceden başlayarak dört heceye ve cümleye dönüştürmelisiniz.Ali al gibi.
 
9-Tüm bu çalışmalara başlamadan önce mutlaka durum tespiti yapmalısınız. Alfabedeki tüm harfleri bulup tek tek tanımadığı sesler varsa bunları tespit etmelisiniz.Bu çalışmayı çok objektif olarak yapmalısınız.biliyorsa biliyor bilmiyorsa bilmiyordur yardım etmeyin.
 
10-Günde 20 dk okuma çalışması en az 5 cümle yazma çalışmasını düzenli olarak yapmak ciddi bir fark yaratacak bunu sizde göreceksiniz.
 
Bana  size destek olmamı istediğiniz, çocuğunuzun yaşadığınız problemi anlatan bir mailede baharsarikaya2009@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz.
Unutmayın ki doğru yöntem uygulandığında öğrenemeyen çocuk yoktur…
 
Bahar SARIKAYA
Sınıf Öğretmeni/ Yazar

Bana ulaşmak isterseniz: baharsarikaya2009@hotmail.com

www.kafiye.net