Göçmen Kuşları

İlkbahar mevsimi geldi. Göçmen kuşlar yurdumuza göçe başladı leylekler, kırlangıçlar, turnalar. Yurdumuzun dört köşesine gelen bu göçmen kuşlar 6 ayın sonunda geldikleri yoldan geldikleri yerlere geriye dönerler. Yurdumuzda yer eden göçmen kuşları; leylek, kırlangıç, sığırcık, ördek, kaz, turnalar.

Göçmen kuşların içerisinde benim en çok dikkatimi çeken kırlangıçlardır. Kırlangıçlar çok ilginç hayvanlardır çok hızlı uçarlar. Yuvaları balçık çamurundan oluşmaktadır. En çok kırlangıçlar dikkatimi çeker. O güzel tüylerine bakarken zaman su gibi akıp gider. Gökyüzünde uçuşları, çok hızlı hareketleri beni her zaman etkilemiştir. Saçak altlarına veya minare, köprü altlarına yuvalarını balçık çamurdan örer, öyle ustaca yaparlar ki sanki yuvalar tavanda asılı gibidir. Bu mimari yapıya hayran olmamak mümkün değildir.

Artık akşam olmak üzeridir. Güneş dağların ardında gizlenirken ağacın yaprakları arasından bir tuhaf ışıltı yüzümü yaladı. İçim bir tuhaf oldu, birden derin düşüncelere daldım. Bir taraftan da güneş ışıltısını izlemeye başladım. Güneş Işıltırları etrafa çok hızlı kayıyordu sanki. Işıltıyı avuçlarımın içine almak istedim. Düşüncelerim, duygularım temiz, henüz kirlenmemiş saf duygularla ışıltıya bakıyorum. Boynum bükük bir şekilde güneşin doğmasını bekliyorum.

Gece kırlangıçlarla ilgili bir rüya gördüm. Çok ilginçti kırlangıçlara olan beslediğim sevgiyi kimseye beslememişimdir. Çok sevdiğim, çok beğendiğim, ilgi alanımda olan kuş türlerinden birisidir. Rüyamda ise kırlangıçları görmeye hayvanat bahçesine gidiyordum. Hayatımda hiç görmediğim hayvanların resmini çektim. Çok harika bir şeylerdi, hele poz verişleri yok mu insanı başka dünyalara alıp götürüyorlardı. Yorucu bir günün ardından eve geldiğimde kendimi direk yatağımda buldum. Birdenbire uyandım. Gecenin zifiri karanlığa döndüğünü gördüm.

Salonun terasında otururken yıldızları seyrediyordum. Ben biraz geçmişi merak eden bir o kadar da geçmişte kullanılan Toprak eşyalara hayranım. Evde topraktan yapma saç, Toprak güveçler, topraktan imbik, topraktan testi evimde bulundururum. Çok ilginçtir ki balkonumda topraktan yapılmış bir masa bir de topraktan yapılmış 4 tane sandalye var. İşte Kırlangıçları da bu yüzden çok severim. Onların güzel yuvaları bana örnek oldu bende topraktan kırılmayan malzemeler kullanmaya başladım. Toprak masada mum ışığında bir taraftan da yazılarımı yazmaya çalıştım.

Rüzgar gecenin karanlığında hafiften saçlarımı dalgalandırmaya, yüzümü yalamaya başladı. Demlikte çayı da bitirmişim. Geçmişe döndüğüm bu gecede güzel duygular yaşadım. son bir defa gökyüzünde yer değiştiren yıldızlarda seyrederek bir de son anda yıldız kayması gözüme takıldı. Çok uzun zamandır yıldız kayması seyretmiyordum. Bu gecemi de göçmen kuşları ve toprak eşyalar doldurdu. Çok güzel duygular, çok güzel düşünceler, mutlu bir gece ile sabaha ulaşmak ne kadar güzel olacak. Güzel bir gece geçirmeniz dileğiyle hoşça kalınız.

 

Karabağlar/ 16.04.2012
Hüseyin Durmuş 
Emekli edebiyat öğretmeni
Şair yazar 
www.kafiye.net