Masal, fıkra  yazabilmek!

Günümüz edebiyatında yazın türleri o kadar çoğaldı ki eskiden gündemde olan insanlara öğüt veren insanları güldüren bilgi edindiren yazılar günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur. Bu nedenle geçmişte en çok kullanılan masal, fıkra, gezi yazıları, makaleler. Bugün ise masallar, fıkralar unutulmaya yüz tutmuş yerine; roman, tiyatro, makale, deneme, sohbet, röportaj, gezi, anı, şiir gibi birçok edebiyat türlerine dönüşmüştür.

Günümüzde ise en çok şiir alanında gelişmeler göstermektedir. Şiirde; serbest şiir ve hece vezniyle yazılan şiirler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Heceli yazmak da zor olduğu için şairlere, serbest şiiri kendilerine önemli görmüştür. Üstelik serbest şiiri kendi işlerinde yazım kurallarına uygun, yazım kurallarına uymayan olmak üzere ikiye ayırmışlardır. Dilimizi, kültürümüzü, geçmişimizi unutturabilmek için serbest şiirde veya heceli yazılan şiirler de noktalama işaretleri tamamen kaldırıldığı gibi özel isimler küçük harfle yazılmaya başlanmış satır başındaki harfler küçük harfle yazılmıştır. Akılları sıra şiirde modernliği savunmaktadırlar. Bir de edebiyatımızda son yıllarda romanda noktalama işaretleri büyük harf küçük harf kuralı kaldırılarak tamamen noktalama işaretleri yok edilmektedir. Bu türde 2 tane roman yazılmıştır.

Günümüzde eleştirmenler roman yazmak zor öykü yazmak kolaydır. Deneme yazmak kolay makale yazmak zordur. Fıkra yazmak, masal yazmak zor ama sohbet yazmak çok kolaydır derler. Heceyle ve aruz ölçüsüyle şiir yazmak zor serbest ölçü ile şiir yazmak kolaydır. Fakat kişiler öykü yazmaktan deneme yazmakta masal ve fıkra yazar yazmakta aslında çok zorlanırlar.

Roman yazarsınız roman kahramanlarını akış sırasında öldürebilir sonra tekrar canlandırabilirsiniz. Hatta roman sürükleyici olsun diye biraz da işin içine esrarengiz olaylar da katarsınız. Roman uzun bir anlatım süreci olduğu için toparlamak düzene sokmak kolaydır. Öykü yazmak ister o kadar kolay değildir. Öykü belirli bir zaman dilimi içerisinde yazılır ve benimde bir zaman dilimi içerisinde de bitmek zorundadır. Öldürdüğünüz öykü kahramanı tekrar diriltemezsiniz hikayeyi bitirmek zorunda kalırsınız. Deneme yazmak zordur her kişinin yapabileceği bir iş değildir. Çünkü denemede belgeye dayalı ve kanıtlara dayalı yazmayıp tamamen görüşlerinizi yazarsınız. Makalede ise kendi görüşlerinizi, düşüncelerinizi anlatmak için, kabul ettirmek için düşüncelerinize uygun örnek ve belgeler sunarsınız. Böylece yazmış olduğunuz makaleleri de güzelce kabul ettirir veya kabul ettiremezsiniz.

Son yıllarda edebiyatımızda roman yazan yazarlar azalmış ve roman üzerine eserlerin yayınlanmasında da azalma göstermiştir. Şiirde ise o kadar çok şair olmuştur ki; bir şair 1 kitap ondan sonra şair ya üstat odur yada üstade. Şiir yazmaya yeni başlamış 2 sene sonra bir kitap çıkartmış ve hemen üstad ve ya üstade oluverir. Üstat olmak o kadar kolay ki doğrusu üstat enflasyonu edebiyatımızda çoğaldı. Bazıları yazdıkları şiirleri birbirinin benzeri devam eder bazıları da vardır ki hiç uğraşmadan kes kopyala yapıştır bu şiir bana aittir der kitabı yayına verir. Hırsızlık da o kadar çoğalmıştır ki piyasaya çıkan kitapları kimse okumadığı için kimin şiirini kimin çaldığı da belli olmuyor. Tesadüfler sonucu yakalanan şairler özür diliyorlar sonrada aynı tas aynı hamam devam ediyorlar.

Günümüzde ders vermeyi içeren, güldürmek düşündürmek amaçlı yazılan fıkralar ve masallar çok azaldı. Ayrıca kendini beğenmiş bazı kişiler artık fıkra masal mı yazılır canım diyecek kadar küçülmeye başlamışlardır. Aslında sen söyle bir fıkra yazsan bir masal yazsan senin yazdığın şu masalları ve fıkraları bir okusak, bizde gülsek, kahkaha atsak, neşelensek. Bize bu iyiliği yapsan olmaz mı? Hemen kıvırmaya başlar aman şimdi onu sırası mı? Kim yazmak istiyorsa o yazsın canım der. Ben diyorum ki bu alanda son zamanlarda çalışmak gösterenler var. Kendilerini tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.

Yazmak cesaret işidir. Yazmak kendini ispat değil kendini anlatabilme ve toplumun ihtiyaçlarına göre yazabilme işidir. Toplumun ihtiyacını bilmeden toplumun isteğini göz önünde bulundurmadan yazmaya çalışmak kesinlikle başarıyı getirmez. Günümüzde taklitçi şiirlerden uzaklaşarak gerçek şiirleri yazan, gerçek roman, öykü, masal, tiyatro, fıkra yazan şair ve yazarlarımızı tebrik ediyorum. Başarıların devamını diliyorum. Umarım emeklerinin karşılığını kısa zamanda alırlar..

Karabağlar 15.08.2018
Hüseyin Durmuş
Emekli edebiyat öğretmeni
Şair yazar
www.kafiye.net