Gerekli midir? 

Aynı evde bir 6-7 sene yaşadıktan sonra kaçınılmaz olan şey. Mis gibi tertemiz sapasağlam taşındığımız evin her tarafı sanki birden galeyana gelmiş gibi dökülmeye başladı Bir sürü ufak tefek şey oldu ama bunların hepsi aynı anda olması çileden çıkarttı.

“Bunların hepsini nasıl halledeceğiz” diye kara kara düşünürken.. tatil döneminize denk getirdik. Bir güzel tarafı vardı. İşimizi planlı ve programlı yaptık, oluşabilecek sorunları önceden görebildik yapılmış bir şeyi yıkıp yeniden yapma veya tadilat süresinin fazla uzaması gibi sorunlar yaşamadık çok şükür.

Tadilat deyip geçmeyin. Ustalarla mi uğraşasın, komşularla mı uğraşasın, çocuklarla mı? Evin hanımı olarak o da olsun bu da olsun derken para hesabını katmıyorum eşimle olan diyaloglarımız apayrı birer olay. Bitmez tükenmez bir sinir harbi süreci. Artık bir tuvaletimizin,bir mutfağımızın ve bunlar arasındaki ulaşımı sağlayan bir koridorumuzun olmaması korkunç.

Eşya dolu bir evde tadilat, yeryüzünde cehennemi yaşamaktır.Titiz biriyseniz size binlerce kez geçmiş olsun çünkü tadilatın orta yerinde bir yerlerde kendinizi günde 3 kez banyo, yerleri fayansları ovarak temizleme modunda bulabilirsiniz. Kırma-delme işleri bitmeden detaylı temizlik olayına girmeyin derim.Çok meşakkatli coookk.

Tadilat bitince asıl işler başladı . Bütün o mutfak dolaplarından çıkan eşyaları kim yerlerine yerleştirecek?Üzgünüm, şimdi o salonun ve hatta diğer odaların bütün dolaplarının boşaltılıp, içlerinin temizlenip, içlerindekilerin yıkanıp/silinip/çırpılıp geri konması gerekiyor. Balkona istiflenmiş, üzerleri 1 parmak toz olmuş eşyalar yıkanıp yerleştirilecek ki sırf dolapları temizleme ve yerleştirme işleri iki tam gün (12 şer saatten) sürdü. O iki tam günün sonunda da her şey tam yerli yerine konmuş gibi de hissedemedim, nitekim orada burada yıkanmış kavanozlar, açıkta duran baharatlar gibi yerleşmeyi bekleyen türlü çeşitli mutfak sakini bulunuyordu. Yani işin biraz süründüğü birkaç gün daha koyalım üzerine.Fayans, dolap, boya, alçı, parke maceramızdan sonra yorgunluğun ve dağınıklığın verdiği bunalımla en son gün perdeleri takarken cinnet geçirdim kornişleri yerinden söküp üzerlerinde tepinmeyi bile düşündüm.

Neyse sonuç olarak, bu kadar yorgunluktan sonra yeni(lenmiş) evimin tadını çıkarmam ve tadilat süresince veya sonucunda tam da istediğim gibi gitmemiş/olmamış şeylere de çok fazla kafamı takmamaya gayret etmekle ne kadar iyi etmiş olduğumu anladım. Sevgiler.

İlknur Yıldırım
16 Eylül 2018 
İzmir’den..