KİM BU AMERİKALILAR !

Dünyanın bir ucunda yaşayıp, dünyayı yönetenler. Hangi ülkeye mutluluk ve huzur verdiniz? Ayak bastığınız her yeri çöle, yerel halka yaşamı cehenneme çevirdiniz.
Süt tozu, Vita yağı, lastik ayakkabı ile girdiniz yaşantımıza. Şimdi ise gizliden o reklamlarla bizi yönetiyorsunuz. Hava gibi her yerde varsınız.

Yırtık giysileri moda yaptınız. TV. Proğramlarında halkı uyutuyorsunuz. Her kanalda evlenme proğramı var sanki insanların tek sorunu evlenmek. Artık öyle bir hale geldi ki ülke. Kadın ile erkek Yanyana gelse aklına ilk gelen cinsellik oldu. ?

Birde muhteşem dizileriniz var. Evde şık şıkıdım pür makyaj dolaşan bakımlı kadınlar, son model arabalar ve villalar. Sanki ülkenin yüzde doksanı bu hayatı yaşıyor.

Dün meşhur bir AVM’ye gittim. Ben önce kitap satan o meşhur bir kaç mağazaya bakarım. Avm de de onlardan başka kitapçı kitap satamaz sanki, hep aynı kitapçılar ve aynı yazarların en çok satan kitapları var. Buna kim karar veriyor bilmiyorum. Sanırım Amerika karar veriyordur ? kitapçılarda çok az insan var çoğu da kitap kapağına, arka sayfa yazısına bakıyor ve kitabın içinden birkaç satırı okuyup geri bırakıyor. Hiç ellerinde kitap poşetleriyle dolaşan yok.

Fakat o kadar çok makyaj malzemesi satan dünya markası var ki. Oralar tıklım, tıklım dolu. Kadınların en çok ilgi gösterdiği yerler burası. Demek ki sadece dışını güzelleştirmek yeterli. İçini kim görecek, boş ver, gülümse, o takma kirpiklerle, Arap kadınları gibi sürmeli gözlerini süz yeter ? Paran varsa mağazalarda satış elemanları zaten kıyafetlerin sana uygun olanını bulur getirir, yorma kafanı. Ne gerek var ölünce hesap verirken lazım olur, dünya için değil ki beyin! ?

Birde yiyecek, içecek katına çıktım. Orada da her bütçeye göre yer var. En çok neresi kalabalık dersiniz? O meşhur özel sandviç arası köfte, köftenin üzerine ne bulursan ilave et koca bir köfteli sandviç yap, insanlar ısırmak için ağzını o kadar açsın ki gene de ısıramazsın dökülsün ? Bu meşhur yerlerin kızarmış patateslerini zevkle hiç görmemiş gibi iştahla yiyenler, meşhur renkli sıvı içeceklerini, şerbet niyetine tüketenler çoğunlukta. Çünkü en ucuz karın doyurma yeri orası. Sağlıklı mı bilemem, ben sağlıkçı değilim. O mekanları hiç sevmem ve tercih etmem.

Birde ucuz giysi satan belli bir markalar var, semt pazarı ile aynı fiyata ve aynı kalitede. Bilmem nereden aldım olunca sanki kaliteli oluyor? Sırf bunların yüzünden sokaklardaki sıradan mağazalar kapandı, yok artık.
Birde belli çok özel markalar var oralarda müşteri az. Fakat oranın müşterisi de gelince etiketlere bakmadan alışveriş yapıyor. Bunlar daha farklı olanlar, belli markaya dünya parayı düşünmeden ödeyenler. Etiket her alanda mühim ?

Kahvemi yudumlarken etrafıma baktım ve düşündüm. Şu Amerika hayatımıza ne kadar çok karışmış ve bizi de kendine benzetmiş ? Yıllar önce hayal olan ne varsa bir Avm de ayağımıza getirmiş ? Artık ülkeyi dolaşmaya gerek yok. Gidin bir Avm ye ve iyi gözlemleyin. Neler, neler göreceksiniz, şaşırırsınız…

Şimdilik bu kadar kafi, daha sonra devam edeceğim.

Kendi aklınız ile, kendi fikriniz ile kalınız. Şu Amerika’ya da artık kanmayınız…

Nejla BILGIN
www.kafiye.net