Başarı Pes Etmemektir

Bir kadın başarı merdivenlerine tırmanırken önce kendisiyle mücadele eder. Önce kafasındaki kendi tabularını yıkar. Tabi bu hiç de kolay olmaz neden kolay olmaz. Çünkü çocukluğundan beri öğretilen “yapamazsın” , “edemezsin”, “bu seni aşar”, “yaptın diyelim, ne oldu”, “boşver kafanı yorma” gibi olumsuz eleştirirler. Ya da sürekli yarış atı gibi görmek “daha çok çabalamalısın”, “bunu herkes yapar”, “gördün mü, ne oldu”, “o iş de patladı değil mi” derler de derler. Ardı arkası kesilmez çünkü buna imkan verirsin.

İşte öncelikle kendin bir bayan olarak sana öğretilmiş, sana dikte edilmiş bütün etiketleri kaldıracaksın.

Bu etiketleri kaldırmaya çalışmakla iş bitiyor mu? Bitmiyor tabi ki, bu sefer aile içindeki dengelere bakman, aile içinde onaylanman ve bir de aşırı çaba harcaman gerekir. Neden hem çalışıyor hem de kariyer yapmak istiyorsun.

Yakın çevren, arkadaşların da daha tırmanma aşamalarında çeşitli öğütler verirler.

“Ah canım! Halen eve gitmedin mi?”, “Ya kuzum git evine, yemeğini yap” , “Ne koşturuyorsun ki, ne olacak sonu” bu ve buna benzer öğütler almaya devam edersin.

Tabi insan her zaman çelik yürekli değil. Zayıf bir anında hele de emeklerin başkaları tarafından kullanıldığında, hele de emeklerinin üzerine insanlar kendisininmiş gibi oturduğunda boğazına bir yumru oturur. Kendine döner dersin” bunlar doğru mu söylüyor.”

O zaman yöntemini ve yolunu değiştirirsin. İçindeki kaynakları, hazineleri yeniden gözden geçirip kendine “haydi bir çay koy ocağa, yeniden başlıyoruz” dersin.

Kimlerin sana güldüğü, alay ettiği, seni sindirmeye çalıştığı, çelme taktığı önemli değildir. Önemli olan senin inandığın yolda yılmadan ilerlemen ve gerçekten “bir denizyıldızını kurtarmak için, bir insanın dahi hayatını kurtarmak, anlamlandırmak için çalışmak, yol almak” adına düşersin düşlerinin peşine, ha gayret…

Başarı aslında kendini bulmaktır.

Başarı kendini yeniden, yeniden keşfetmektir.

Başarı kendin olmaktır.

Başarı iç dengelerinin dış çevre ile uyumlaştırılmasıdır.

Başarı içindeki kederlerin anlamını bilip onları sevince dönüştürmektir.

Başarı yaşadıklarından ders çıkarıp aynı hataları üçüncü kez tekrarlamamaktır.

Başarı önce kendine faydalı olmaktır.

Başarı önce kendinle sonra ailenle, çevrenle barışık olmaktır.

Başarı; başarısızlık karşısında farklı yolları denemektir.

Başarı biri yaptıysa sende yaparsın.

Başarı pes etmemektir.

“Yapamam!”, “Başaramam!”, “Mümkün değil!”, “Yarın başlarım.”, “asla”, “ama fakat” gibi olumsuz cümle ve kelimeleri unutmak, kullanmamaktır.

Hayatımızda olabilecek iniş-çıkışlar karşısında güçlü ve hazırlıklı olabilmek için ruhsal ve bedensel bağışıklığımıza, doğru beslenmeye ve uyku düzenimize dikkat ederek kendimizden “yeni bir ben” çıkarmak için başka neler mümkün…

Sheryl Sandberg: Facebook’un COO’su ( operasyon müdürü) Sheryl Sandberg’in yazdığı “Lean In: Women, Work and the Will to Lead” buna en iyi örnektir. Sheryl Sandberg bu kitapta kadınların kurumsal ve idari liderlik rollerinde az yer almasından, ücret dağılımındaki eşitsizliklerden ve aile ve kariyer arasındaki denge problemlerinden bahsetmiştir. Genç kadınları kendilerine inanmaları, ellerini kaldırmaları, risk almaları ve birbirlerini desteklemeleri için cesaretlendirmektedir.

Belgin Turan Satıcı
www.kafiye.net