SAKIN KORKMA

Dikkat ediniz! Sevgililer günü yaklaştı! Sevgililer gününde ne yapmayı düşünüyorsunuz bilemem ama, ben sizlere sevgililer günü nedeniyle kısa bir davranış önereceğim. İsteyen uygular, isteyen burun kıvırır, isteyen bırakın bu saçmalıkları, isteyen normal olan her zaman ki sosyal yaşamını yaşamaya devam etsin. Ancak yinede anlatacaklarımın sizden götürüsü olmayacak, tam tersine getirisi olacaktır. Haydi başlayalım mı?

Bu sabah kalktığınızda ilk iş olarak güzel bir kahvaltı yapmak olsun. Balkona çıkınız ve çevrenize gülümseyerek bakınız. Bazılarınız kar fırtınasından, bazılarınız yağmurdan, bazılarınız güneş var ama dışarıya çıkamıyorum diyebilir. Bu sesleri şimdiden duyar gibi oluyorum. Bugüne özel elinize gazete almayınız. Ne yaparsanız yapın ama mutlaka evden çıkarken uykudan uyanmış, güne hazır olduğunuzu hissediniz. Bugün bir değişiklik yaparak günlük haberleri radyodan dinleyiniz.

Kapıdan çıkmadan önce aynanın karşısına geçin ve sizin beğeneceğiniz o en güzel gülümse biçimini seçiniz. Evde sizinle beraber olanlar varsa, beraber yaşadığınız kişilere ilk gülücüğü veriniz ve evdeki herkese günaydın, bana Allah’a ısmarladık, akşama görüşürüz diyerek evden çıkınız. Bazılarınız evde ne insanı ben yalnız yaşıyorum, saçmalama diyebilirsiniz. Neden saçma düşüneyim ki? Eğer evde yalnız yaşıyorsanız; ilk önce varsa evinizdeki çiçeklere, kuşa, kediye, köpeğe, bunlarda yoksa eğer aynaya, kaleme, masaya, diğer bir eşyaya mutlaka ama mutlaka günaydın diye sesleniniz. Ne çıkar bir defa gerçekten tam içeriden gelerek günaydın derseniz? Belki bana amma da Polyanna’cılık yapıyor diye bilirsiniz. Peki her gün birinin yaşamını taklit ederken, sıkıntılar içerisinde yüzerken merhaba diye seslenemezken, bir gün olsun gerçekten içten gelerek bir tam günü sen sen olarak ve güne gülerek başlarsan ne kaybadersin? Sizler yinede kapıdan çıkarken ilk gördüğünüz kişiye gülerek günaydın deyiniz. Bayan erkek ayırmadan “Sevgililer gününüzü kutluyorum” diyerek onun gülümsemesine sebep siz olunuz, bundan ne çıkar?

Bir iş yerinde çalışıyor olabilirsiniz. İş yerinde de sabah evden çıkarken kendinize almış olduğunuz o bir gün de olsa gülümseme ile insanların gülmesine yardımcı olacak olan “Günaydın, nasılsınız, sevgililer gününüzü kutlarım, bu gün barış ve mutluluk getirsin.” Sözcükleri söylerseniz kıyamet mi kopar? Yoksa kişiliğinizden, benliğinizden yitirecek bir şeyler var mı? Bugün işte, yolda herkese gülümseyerek, gülerek baksanız ne yitireceksiniz? Yitirecek hiçbir şeyinizin olmadığına garanti veririm ve üstüne üstlük bir anda çok şeyler kazanacağınıza garanti veririm.

Bugün bir değişiklik daha yapanız bir günlük de olsa. İster öğle vakti, ister akşamüzeri yolda yürürken bir demet çiçek alınız. Çiçeği sevgilinize veriniz. Çiçek alacak param yok şimdi der gibi sesler kulağımı tırmalar gibi oldu. Mutlaka çiçek verecek değil siniz; sevgilinize güzel bir gülümseme, ona hal hatır sormada yeterli olacaktır. Sevgililer günü maddi bir gün değil ki onu maddi yönden kendine bağlayasın! Aldığınız bir çiçeği sokakta hiç tanımadığınız birine de verebilirsiniz. Ancak sadece vereceksiniz, kendinize sevgili edinmek amacıyla teklif için kullanılan bir çiçek demeti olarak düşünmeyin. Hiçbir şey söylemden de çiçeği verebilirsiniz. Sadece sabah evden çıkarken eğer evde bırakmadıysanız o güzel gülümsemeden bir demet sunarak.

Bugün tüm sevgililerden, evlilerden bir isteğim olacak. Bugüne özel lütfen ateşkes ilan ediniz. Bir gün de olsa bir birinizi kırmayınız. Bir günlüğüne de olsa; barış, mutluluk, beraberlik ve yaşam içerisinde dayanışma günü kabul ederek sadece bugüne özel savaş malzemelerinizi çöp kutusuna atarak bundan sonrası için daha iyiye olmak üzere söz verseniz ne kaybedersiniz?

Bugün bayanlardan da bir isteğim olacak. Sevgililer gününde olsun, diğer özel günlerde olsun duygusal yönden hep sizler çiçek aldınız. Hep çiçekler, çiçek demetleri sizlere en güzel duygularla sunuldu. Sunulmayınca, beklenen çiçekler gelmeyince hayal kırıklığına uğradınız. Haydi bugün bir değişiklik yapma sırası da sizlerde, var mısınız? Bugün akşam eve dönerken eşinizden, sevgilinizden çiçek beklemeyin. Şeytanın bacağını kırın ve bir demet çiçek alarak sevgilinize, hayat arkadaşınıza gülümseyerek, gülücükler dağıtarak o çiçeği veremez misiniz? Verirseniz ne kaybedersiniz?

Bu günde benim ne yapacağımı merak edenleriniz mutlaka olacaktır ve benden bu konu-da bir açıklama da bekliyorsunuz. Haklı olduğunuzu kabul ediyorum. Ben bugün erkenden kalkacağım. Evimin içerisindeki Japon gülü, balkondaki reyhan çiçeği ile karanfillerime günaydın diyeceğim. Balkondan yoldan geçen insanlar ile karşımdaki durakta otobüs bekleyen herkese gülerek bakacağım. Kahvaltımı yaparken radyodan haberleri dinleyeceğim. Daha sonra yola çıkarak önüme çıkan kişilere selam vererek onlarla gülümsemeye devam edeceğim, bundan önce yaptığım gibi günaydın diyeceğim. Benim şu an sevgilim de eşim de yok. Bir demet çiçek alacağım, yolda gördüğüm ilk kişiye de gülümseyerek çiçeği sunacağım. Bunları yapmaktan sakın korkmayınız. Ben bunları yapacağım, ne kaybederim ki? Tüm mutlulukların, güzel günlerin sizlerin olması dileğiyle. Sevgililer gününüz kutlu olsun.

09.02.2005
Hüseyin DURMUŞ
www.kafiye.net